x

Mikec i Grgić stali pred vratima finala

Mikec i Grgić stali pred vratima finala

Srpski olimpijci Damir Mikec i Dimitrije Grgić ostali su danas na pragu finala takmičenja malokalibarskim pištoljem na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru.


Mikec je u jakoj konkurenciji zauzeo 11, a Grgić 13. mesto. Mikec je pogodio 558 krugova, Grgić jedan manje. Među osam najboljih vodio je rezultat od 559 krugova.


Obojicu su od finala delila po dva kruga, jer, Mikec ni sa 559 ne bi ušao u finale. Poslednju kartu za finale sa tim rezultatom izborio je Korejac Kenjong Kim, koji je pogodio 10 „unutrašnjih centara“, Mikec je imao sedam. Grgiću bi 559 krugova bilo dovoljno, jer je kvalifikacije završio sa 12 centara.


Mikec je u ponedeljak u eliminacijama postigao najbolji rezultat dana - 570 krugova. Danas je u prvoj seriji pogodio 92 kruga, posle je vezao tri vrlo visoke serije - 95, 95, 95, a u poslednje dve “ubio” skromnijih 91 i 90 krugova. U nekoliko navrata pravio velike pauze između hitaca.


- Nisam mogao da se koncentrišem do kraja. Izlazio sam više puta sa vatrene linije, što je neuobičajeno za mene, trudio sam se, ali eto svojim prvim nastupom malokalibarskim pištoljem ove godine nisam uspeo da se plasiram u finale. Lošim serijama sam završio kvalifikacije, uhvatila me je nervoza, i tako se ne može ući u finale - ocenio je Mikec, osvajač srebrne medalje vazdušnim pištoljem prvog dana takmičenja.


Grgić je imao obrnuti tok kvalifikacija. Najbolje su mu bile poslednje dve serije: 93, 91, 91, 93, 95, 94. Vrlo dobar finiš takmičenja nije bio dovoljan da „uskoči“ među osam najboljih u konkurenciji 56 strelaca (u eliminacijama je gađalo njih 62). Grgić je u eliminacijama zabeležio 560 krugova.


Najbolji rezultat u osnovnom delu  postigao je olimpijski prvak MK i vazdušnim pištoljem Korejac Đongoh Đin – 570 krugova. Đin je dugo vodio i u finalu, ali na kraju je osvojio srebro, iza Ukrajinca Olega Omelčuka, jedinog Evropljanina koji je izborio mesto među osam najboljih. U finalu su sem Ukrajinca gađala šestorica Azijata i jedan reprezentativac SAD – Džej Ši, ali reč je o Kinezu, rođenom u Pekingu, koji je uzeo američko državljanstvo. 


U sredu će se  Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković nadmetati malokalibarskim pištoljem. Na vatrenu liniju će i Milenko Sebić, Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović u eliminacijama MK puškom iz ležećeg stava.


MK pištolj, muškarci, finale: 1. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 191,3, 2. Đongoh Đin (Južna Koreja) 189,4, 3. Živei Vang (Kina) 169,7... Kvalifikacije: 1. Đin 570, 2.  Vang 568, 3.  Omelčuk 564...11. Damir Mikec 558...13. Dimitrije Grgić 557... Ukupno 56 strelaca (u eliminacijama gađalo 62). Za finale 559 krugova.


Datum: 20.04.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...