x

Damir Mikec i Zorana Arunović najbolji u 2023: Godina za ponos i ohrabrenje

Damir Mikec i Zorana Arunović najbolji u 2023: Godina za ponos i ohrabrenje Foto: SSS

Zorana Arunović i Damir Mikec su već godinama među najboljima na planeti, a dominiraju na domaćoj sceni.


Streljački savez Srbije je danas u klubu „Petica“ na Adi Ciganliji organizovao tradicionalno proglašenje najboljih strelaca za minulu godinu. Trofeje za najuspešnije strelce Srbije u 2023. su kao i prethodne godine dobili Arunovićeva i Mikec, osvajači brojnih medalja na najvećim takmičenjima na svim meridijanima. Goran Mikec je proglašen za najboljeg trenera, a kragujevački „Čika Mata“. U ime kluba, pehar je primila Teodora Vukojević, naša najbolja takmičarka puškom u 2023, koja je najviše doprinela da Kragujevčani osvoje prvo mesto na listi.


Svečanost je otvorio Nenad Putnik, koji je rezimirao učinak SSS na sportskom i ostalim poljima u 2023. Podsetio je na najveće uspehe srpskog streljaštva u minuloj godini, u kojoj su na međunarodnim takmičenjima osvojene 54 medalje. Godina je počela sa osam medalja na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem (tri zlatne, dve srebrne, tri bronzane), a serija je nastavljena odličjima na Svetskim seniorskim i juniorskim kupovima, na Svetskom prvenstvu, Gran pri turnirima i na finalu Svetskog kupa.


-Srpsko streljaštvo je i u minuloj godini održalo kontinuitet uspeha. Posebno me radosnim čine uspesi juniorskih reprezentativaca, koji bi mogli narednih godina da budu naslednici najvećih asova. I minule godine je bilo problema, uglavnom što se tiče finansija. Međutim, sada je situacija znatno bolja, SSS ponovo ima generalnog sponzora. Uz nas je u olimpijskoj godini ponovo „Telekom Srbije“, a najveći deo sponzorskih sredstava ove godine će otići na pripreme olimpijskog tima. Drugi deo će biti iskorišćen za realizaciju akcija iz Programa pomoći klubovima – kazao je Putnik.


Predsednik SSS se zahvalio i ostalim sponzorima – proizvođačima municije „Ilij“ i „H end N“, kao i klinici „Miloš“


-Osim sportskih uspeha, u 2023, su postignuti i rezultati na polju infrastrukture, streljački trenažni centar u Košutnjaku je kompletno opremljen, čekamo njegovo otvaranje. Nastavljene su akcije koje nas približavaju početku renoviranja streišta „Careva ćuprija“. U realizaciji svih programa imamo podršku predsednika Republike Srbije, sekretarijata Vlade Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, kojima se takođe zahvaljujemo.


Najbolji muški strelac Srbije Damir Mikec je godinu završio na prvom mestu svetske rang liste za vazdušni pištolj. Postao evropski prvak i svetski vicešampion pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji. Jedan je od svega nekoliko strelaca koji su u 2023. došli do pobedničkog postolja i na Evropskom i na Svetskom šampionatu u pojedinačnoj disciplini. U riznicu je dodao i medalje na Svetskim kupovima, što pojedinačno, što u miksu sa Zoranom Arunović.


-Minulu godinu ću pamtiti po tome što sam osvojio dva odličja koja su mi nedostajala. Prvi put sam postao evropski prvak vazdušnim pištoljem. Posle nekoliko srebrnih medalja, postao sam najbolji na Starom kontinentu, čemu sam dugo težio. To je medalja koju sam najviše želeo i veoma sam srećan zbog tog uspeha, a posebno zato što sam na Evropskom prvenstvu osvojio „duplu krunu“ i ponovo postao prvak Evrope u miksu sa Zoranom. Pred kraj sezone, sam stigao do prve pojedinačne medalje na Svetskim prvenstvima. Ispunjeni su svi planovi za sezonu, a to je ohrabrenje za olimpijsku godinu – kazao je Mikec


Zorana Arunović je u paru sa Damirom Mikecom osvojila pet medalja u miksu sa Damirom Mikecom, na Svetskom kupu u Kairu osvojila srebro. Na finalu Svetskog kupa u Dohi je bila na korak od odličja, zauzevši četvrto mesto.


Rezimirajući 2023. Zorana je kazala:


-Prošla godina rezultatski nije bila onakva kako sam planirala. Na tri ciljana takmičenja nisam ostvarila sve što sam želela. Ipak, ima i stvari kojima u 2023. godini mogu da budem ponosna. Prolazila sam kroz teške periode, imala problema, ali ponosna sam što sam sve uspela da prevaziđem. Bila je to prilika i da sebe dobro izanaliziram, da vidim šta treba da popravim u svom radu, da vidim gde mogu da napredujem. Nadam se da će ta analiza dati rezultate u ovoj godini.


Među mnogobrojnim gostima, bili su i prijatelji streljaštva iz mnogih organizacija, između ostalih i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković.Liga šampiona u Srbiji


Predsednik SSS je najavio da će SSS ove godine biti domaćin dva velika takmičenja:.


-Poverena nam je organizacija finalnog turnira Evropske lige mladih i  finala seniorske Lige šampiona, takmičenja pokrenutog prošle godine. Oba takmičenja će biti održana u oktobru i biće sjajna prilika za promociju streljaštva.Dobitnici priznanja za najuspešnije strelce po kategorijama i disciplinama


Puška


Seniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92), Seniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“), Juniori: Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Juniorke: Ljiljana Cvetković (Niš 1881),  Mlađi juniori: Stefan Agović („Dragan Jevtić Škepo“), Mlađe juniorke: Ljiljana Cvetković (Niš 1881), Kadeti: Stefan Agović („Čika Mata“), Kadetkinje: Anastasija Živković (Gatos), Pioniri: Mihajlo Kresojević (Mladost), Pionirke: Anastasija Živković (Gatos).


Pištolj


Seniori: Damir Mikec (Policajac), Seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011), Juniori: Luka Milošević (Akademac), Juniorke: Melani Đorđević (Bor 030), Mlađi juniori: Luka Milošević (Akademac) i Mateja Tripković („Aleksa Dejović“), Mlađe juniorke: Marta Novović („Dragan Jevtić Škepo“), Kadeti: Uroš Gajić (Niš 1881) i Mateja Tripković („Aleksa Dejović“), Kadetkinje: Olga Stojanović („Aleksa Dejović“), Pioniri: Toni Grizelj („Aleksa Dejović“) i Vasilije Nikolić (Kolubara), Pionirke: Nikolina Glišić (Valjevo 1880) i Sofija Rakić (Policajac).


Najuspešniji klubovi: 1. „Čika Mata“ 1.279,64 , 2. Policajac 1.128,33 , 3.Olimpik 011 699,66, 4. Novi Sad 1790 636,32, 5. Akademac 425,33, 6. Partizan 410,99, 7. Novi Beograd-Ušće  400,66... (rangirano je ukupno 37 klubova).


Najuspešniji muški strelac: Damir Mikec.

Najuspešniji ženski strelac: Zorana Arunović

Najuspešniji trener: Goran Mikec


Posebna priznanja


SSS je danas dodelio i specijalna priznanja ustanovama i pojedincima koji su i prošle, a i ranijih godina dali doprinos uspesima srpskog streljaštva.


Plaketama su nagrađeni Ministarstvo odbrane, koje je obezbedilo 2.000 serijskih vazdušnih pušaka koje je SSS podelio klubovima, i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrsatsrukture.


Od pojedinaca je plaketom je nagrađen Radovan Gatarić, načelnik policijske stanice Čukarica, opštine na kojoj se nalazi SSS.


Posthumno je nagrađen Milisav Pantić, koji je dugogodišnjim radom ostavio dubok trag u srpskom i jugoslovenskom streljaštvu. Dugo je bio domaćin strelišta „Careva ćuprija“, a obavljao i mnoge druge dužnosti i bio pre svega prijatelj svih strelaca. U ime Milisava Pantića, koji je preminuo sredinom prošle godine, priznanje je primila ćerka Biljana Tošić.


Datum: 20.02.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...