x

Dominacija Srbije u Sloveniji: 4 zlata, srebro i bronza za U15 reprezentativce

Dominacija Srbije u Sloveniji: 4 zlata, srebro i bronza za U15 reprezentativce Foto: BASS

Aleksa Radovanović, Danilo Stefanović, Andrea Bogojević i Teodora Latas pokorili su U15 scenu na turniru u Sloveniji osvojivši zlatne medalje u pojedinačnoj muškoj i ženskoj, kao i u konkurenciji muških i ženskih parova. Sjajni četverac pokazao je dominaciju u pojedinačnim U15 konkurencijama budući da su osim dva zlata, za Srbiju izvojevali i po jednu srebrnu i bronzanu medalju čime je nastavljen uspon srpskog badmintona na međunarodnim turnirima.


Zlatnu medalju u konkurenciji muških parova do 15 godina Srbiji su doneli i Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović, koji poslednjih godinu i po dana nižu medalje i uspehe na međunarodnoj i nacionalnoj sceni. Do finala Radovanović i Stevanović stigli su ubedljivim pobedama nad Mađarima Čira Markom i Liang Oliverom (21-11,21-14) i Slovenicima Vrance Janom i Bergar Timom (21-13,21-13), dok su u meču za zlato brilijantnom igrom nadigrali italijanski par Catalfamo/Tataru (21-5, 21-16). 


Aleksa Radovanović osvojio je i zlato u muškom singlu do 15 godina savladavši u finalu Tima Bergara (21:13, 21:16), dok je Danilo Stevanović izvojevao bronzanu medalju u istoj konkurenciji.


U konkurenciji devojčica pojedinačno do 15 godina, Andrea Bogojević popela se na pobedničko postolje nakon uzbudljivog srpskog finala u kome je savladala Teodoru Latas. Neprikosnovena Andrea je svoj put do finala startovala rutniskim pobedama u Grupi F, a potom je u završnim mečevima savladala protivnice iz Austrije (21:11, 21:7), Hrvatske (21:17, 12:21, 21:10) i Italije (21:9, 9:21, 24:22). Sjajna Teodora Latas paralelno je rušila protivnice u Grupi G, a svoj kvalitet potvrdila je u polufinalnom meču protiv Mađarice Lujber Hejdi (21:5, 21:10).


Rivalke u finalu ženskog singla, Bogojević i Latas pokazale su svoju nadmoć u parskoj konkurenciji, te su nakon pobede od 2:0 nad Slovenkama Sarom Bergar i Najom Horvat, zajedničkim snagama osvojile zlato u ženskom dublu do 15 godina. 


“Rezultatski, ovaj turnir je bio sjajan! Ono što nam je nedostajalo na prošlim turnirima, sada smo uspeli da prevaziđemo, s obzirom da smo nekoliko neizvesnih mečeva rešili u svoju korist i pokazali veću sigurnost i smirenost u igri” ocenio je trener Dragan Antić i dodao: “Ova uspešna godina završena je na najbolji mogući način što me posebno raduje”.


Osim članova juniorske reprezentacije Srbije, na turniru u Sloveniji nastupali su i mladi perspektivni igrači iz Beograda i Kruševca u kategorijama do 11 i do 13 godina, kojima je ovo bila prilika da osete atmosferu međunarodne scene i stiču iskustva koja će im značiti u daljem sportskom razvoju i radu. Istovremeno se u Medvodu igrao turnir za igrače do 17 godina na kome su nastupila dva srpska predstavnika, Vera Đorđević i Ivan Stevanović iz BK Beograd.


Dominacija mladih badmintonaca na turniru u Sloveniji ne samo što predstavlja sportski uspeh igrača i celog stručnog štaba, već podstiče i dalji razvoj i popularizaciju badmintona u Srbiji.                                                           


Datum: 04.12.2023. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...