x

Košarkaši Srbije protiv Kanade u borbi za finale Svetskog prvenstva 2023

Košarkaši Srbije protiv Kanade u borbi za finale Svetskog prvenstva 2023 Foto: KSS

Košarkaška reprezentacija Srbije će se u petak, 8. septembra od 10:45 boriti za plasman u finale Svetskog prvenstva. Rival „Orlova“ u Manili će biti reprezentacija Kanade koja je u četvrtfinalnom duelu bila bolja od selekcije Slovenije sa 100:89.


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održaće se u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Nakon dana koji su iskoristili za odmor i oporavak, reprezentativci Srbije su danas izašli na teren trening dvorane gde su se prirpemali za sutrašnji duel.


Nakon isteka vremena predviđenog za trening, sa okupljenim predstavnicima medija su razgovarali centar Srbije, Nikola Milutinov i selektor Svetislav Pešić.


O polufinalu, selektor Svetislav Pešić je rekao:


Znamo da je Kanada fantastična ekipa, koja igra košarku sa niskim petorkama. Oni samo počinju sa dvojicom visokih igrača, ali posle toga je sve to "small-ball" košarka, sa četiri spoljna i jednim unutrašnjim igračem. To oni fantastično rade. To je NBA košarka. Ništa to nije novo, ali je interesantan način na koji ćemo mi da se organizujemo, da podelimo uloge, ko će koga da čuva… Najvažnije od svega je to koliko ćemo njihov napad u tranziciji gde su oni sjajni – da zaustavimo. To su sve odlični igrači, individualci, sa odličnom statistikom u svojim NBA klubovima, dobri napadači i defanzivci. Kanada je možda od svih ekipa pokazala najbolju odbranu, ili je među najboljima, zato se tu i nalazi. Za razliku od nekih ekipa koje imaju individualni kvalitet, oni igraju odbranu. To sve dodatno otežava pripremu za utakmicu i ono što mi pre svega mislimo i što treba da realizujemo je da se borimo svim silama da im oduzmemo ono što ih najviše karakteriše, a to je tranzicija u napadu i igra jedan na jedan. Individualno veoma jaki, atletski sposobni, veoma dobro kontrolišu loptu. To će nas mnogo koštati u radu nogama, ali ovo je polufinale. Igramo sa, po meni, najboljom ekipom na prvenstvu. Nemačka jeste jedina ekipa koja bez poraza ulazi u polufinale, ali ona je pokazala ono što smo svi očekivali. Kanada je opet kompletan paket kada gledamo, odbranu i način igre. Imaju evropskog trenera i tačno se vidi njegov uticaj. Drugačije igraju nego američka reprezentacija, prilagodili su se malo više FIBA pravilima. Svakako bolje nego Amerikanci. Mi smo dobro, malo smo se mentalno i fizički oporavili, imali smo juče odmor, osim što smo ujutru imali fitnes. Ima uvek poneka povredica, ali svi smo spremni i raspoloženi. Tenzija je korisna, presija nije dobra. Ako ima tenzije u rukama, nogama i glavi, onda to povećava koncentraciju na zadatke i igru.


Nikola Milutinov je uoči duela sa Kanadom izjavio:


Spremni smo. Znamo da će oni probati istu odbranu kao na Dončiću da odigraju na Bogdanoviću. Moramo da odgovorimo na to, da mu pomognemo, svi igrači moraju da odgovore na tu njihovu agresivnost. Plasman na Olimpijske igre je bio primaran cilj, ali nećemo sigurno ući u utakmicu kao da je prijateljska. Želja nam je svima da osvojimo medalju. Prvi put smo imali malo veću pauzu između dve utakmice, za malo veću rehabilitaciju. Ulazimo sutra sa dosta više energije nego što smo igrali ove prethodne mečeve… Čeka nas vrlo zahtevna utakmica sutra, oni igraju fizički dosta jako, u tranziciji su stvarno neverovatni, treba to sve zaustaviti i odigrati još bolje nego do sada.


Pobednik duela između Srbije i Kanade će u finalu igrati protiv pobednika duela između SAD i Nemačke. Timovi koji izgube polufinalne duele, boriće se za bronzanu medalju. (Izvor: KSS)


Datum: 07.09.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...