x

Košarkašice Srbije poražene od Mađarske, za četvrtfinale protiv Velike Britanije

Košarkašice Srbije poražene od Mađarske, za četvrtfinale protiv Velike Britanije Foto: FIBA

Naša ženska reprezentacija poražena je u trećem kolu Evropskog prvenstva u Ljubljani protiv Mađarske, pa će kao drugoplasirani tim D grupe u utorak od 21.00 sat igrati kvalifikacioni meč za četvrtfinale protiv trećeplasirane ekipe C grupe Velike Britanije. Srbija je u ovom duelu bila izuzetno oslabljena, bez kapitena Tine Krajišnik, koja je izostala zbog povrede skočnog zgloba na treningu.


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2023 održaće se u periodu od 15. do 25.  juna  2023. godine, u Izraelu i Sloveniji, u organizaciji Košarkaškog saveza Izraela, Košarkaškog savez Slovenije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2023


Utakmica je u uvodnim minutima bila prilično čvrsta, ali je Srbija bila sigurnija pa je i 3. minutu povela 8:3. Sjajna je bila Anderson, od prvih 14 peona našeg tima dala je osam, a Mađarice su uglavnom bile na „minus 4“, da bi u 7. minutu posle mini serije 6:0 povele 16:15. Odmah je trojkom odgovorila Nogić, ali je rival koristio naše greške i držao se u egalu.


Povela je Mađarska na startu druge deonice 27:23, ali je Andreson dva puta poentirala za izjednačenje. Teško je Srbija u narednim minutima pogađala, a post je trojkom prekinula Nogić, a onda pogodila za dva i donela 34:32. Na isteku četvrtine, Jovanović je pogodila trojku uz faul i obezbedila pet poena prednosti na poluvremenu – 44:39.


Treća deonica donela je dosta promašaja na obe strane. Povela je ponovo Mađarska u 24. minutu – 46:44, a minut kasnije i 49:44 zahvaljujući Kiš, koja nam je pravila dosta problema. Dugo je naš tim bio bez poena, do koša Janković (46:49), ali je Kiš i dalje dominirala, pa su protivnice u 27. minutu stigle i do najvećih 53:46. Smanjile su Anderson i Crvendakić na 50:53, ali je Horvat trojkom u 29. minutu donela Mađaricama 60:50, a onda i najvećih 65:52. Na poslednji odmor, Srbija je otišla sa „minus 11“ – 55:66.


Pogodila je Čađo trojku, Anderson dvojku, pa još jednom Čađo, i sve je opet bilo otvoreno – 62:67. Pokušavale su naše devojke da dođu do potpunog preokreta, pojačale su odbranu, ali su Mađarice tri i po minuta pre kraja ponovo imale značajnu razliku – 73:66. Ponovo nismo iskoristili nekoliko napada, smanjila je Crvendakić na 68:74, pa Čađo trojkom na 71:74 na 1:39 pre poslednje sirene. Dobila je Katanić nejasnu tehničku grešku (71:75), pa Kiš podigla na 77:71, a Nogić poentirala za 73:77. Studer je uzvratila za 79:73, pa promašila tri od četiri penala. Uzela je selektorka Marina Maljković tajm-aut 26.4 sekundi pre kraja. Pogodila je Crvendakić (75:79), pa je i Mađarskoj bio potreban minut odmora na 12.9 sekundi do kraja. Pogodila je Kiš za 81:75, usledio je novi tajm-aut Srbije, koja je jurila poraz manji od pet poena razlike koji bi mogao da donese prvo mesto u grupi. Ostalo je 6.2 sekunde do kraja, ali je Čađo promašila za tri i tako će naš tim morati u kvalifikacionu rundu za četvrtfinale protiv Velike Britanije, dok će Mađarice direktno u četvrtfinale.


MAĐARSKA – SRBIJA 81:75 (23:23, 16:21, 27:11, 15:20)


Marina Maljković, izjava nakon meča:

Pa naravno, nema tu dileme i sada će malo bolje da se sluša ono što sam govorila i kada je najmanje trebalo igrali smo najlošije. Nedostatak je bio izostanak Tine Krajišnik koja je juče na treningu povredila zglob i nadam se da će se vratiti, a sa njihovim dominantnim centrima i pored toga se video jasan problem, to su svi videli. Imali smo strašne greške, faulove vodećih igračica i neodgovornost je ključna reč, Nismo u kategoriji timova koji mogu da budu ono što što ste vi navikli i to su više nego čudne stvari… Moramo da pogledamo realno i sada idemo na Veliku Britaniju, koja je strašna ekipa sa dva-tri sjajna igrača, pa moramo da igramo mnogo drugačije da bismo mogli da idemo na pobedu. Uz taj Tinin peh, nismo uspeli da damo nešto više i onda su došli penali i neiskustvo, i nismo zaslužili ovo i ako pobedimo Britaniju… Idemo napred. Zaslužili smo da igramo utakmicu, nismo zaslužili poraz od četiri poena, bilo je šest poena i ne trebaju nama kalkulacije, tako da sam skroz OK sa ovim bolnijim porazom, Nadam se da će košarkašice svo to neiskustvo da pretvore u ogromnu nadljudsku borbenost, jer to nam je potrebno… Ako uspemo da se skupimo i samo ludačkom borbenošću možemo nešto da uradimo. Odgovorno tvrdim… Tako je uvek bilo sa ovom reprezentacijom. S obzirom na smenu genercije i na sve probleme usput, Crvendakić nije bila tu dva dana, ipak je ona došla danas pravo na utakmicu, Tina se povredila… Čuda nisu moguća svaki dan… (Izvor: KSS)


Datum: 18.06.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...