x

Kvalifikacije Evropske lige mladih za vikend u Novom Sadu

Kvalifikacije Evropske lige mladih za vikend u Novom Sadu Foto: SSS

Streljački savez Srbije će u subotu i nedelju u Novom Sadu biti domaćin kvalifikacionog turnira Regiona „Istok“ za finalni turnir Evropske lige mladih vazdušnim oružjem.


Tehnički organizator je Streljačka družina Novi Sad 1790, a uz selekcije Srbije, učestvovaće Poljska, Ukrajina i Hrvatska (sastav učesnika je isti i u grupi za pištolj i u grupi za pušku)


Evropska liga mladih je ekipno takmičenje za mlađe juniore i juniorke. Tokom kvalifikacija sve selekcije u grupi će se međusobno sastati. Ekipa se sastoji od četiri člana, Svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkoj ekipi. Posle  svake od četiri serije od po deset metaka, takmičar sa boljim rezultatom osvaja dva boda, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Poeni iz sva četiri duela sabiraju se za ukupan rezultat (maksimalna pobeda je 32:0). U slučaju nerešenog rezultata (16:16) pobednik se određuje u raspucavanju.


Po dve najbolje ekipe puškom i pištoljem plasiraće se na finalni turnir koji će u oktobru biti održan u Estoniji.


Sastav Srbije za kvalifikacioni turnir


Mlađi juniori i mlađe juniorke, puška: Stefan Agović („Dragan Jevtić Škepo“, Gornji Milanovac), Uroš Aleksić („Čika Mata“, Kragujevac), Veljko Janković (Partizan), Lana Džonić (Mladost, Inđija), Natalija Pavlović, Ljiljana Cvetković (obe Niš 1881).


Mlađi juniori i mlađe juniorke, pištolj: Luka Milošević (Akademac, Beograd), Marko Ninković (Pančevo 1813), Mateja Tripković („Aleksa Dejović“; Užice), Eleonora Radulović (Olimpik 011, Beograd), Marta Novović („Dragan Jevtić Škepo“), Olga Stojanović („Aleksa Dejović“).


Stručni štab: Ivan Manojlović (vođa ekipe i trener za pušku), Saša Iker (trener za pušku), Stefan Višekruna (trener za pištolj), treneri po pozivu selektora: Dejan Bajkić, Nikola Bižić, Lidija Mihajlović.


„Bronzana“ meta ide u Smederevsku Palanku


Naša reprezentacija je proteklih godina imala dosta uspeha u Evropskoj ligi mladih. Prošle godine, selekcija puškom je osvojila bronzanu medalju na finalu u Budimpešti i kao nagradu za ovo dostignuće Streljački savez Srbije je od Evropske konfederacije dobio elektronsku metu „Sius“.


Po odluci Upravnog odbora, a na predlog Stručne komisije, meta je na korišćenje dodeljena Streljačkom klubu Jasenica iz Smederevske Palanke.


Prilikom sastavljanja predoga, Stručna konisija se rukovodila stanjem opremljenosti elektronskim metama po klubovima, koji se intenzivno bave mlađim kategorijama i zaključila da Jasenica ima jednu metu u upotrebi, a da je to klub koji je u poslednje tri godine veoma dobro radio i ulagao u mlađe kategorije.


Datum: 12.05.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...