x

Posle uspeha na EP u Talinu: Generacija koja je od streljaštva napravila srpski brend

Posle uspeha na EP u Talinu: Generacija koja je od streljaštva napravila srpski brend Foto: SSS

Srpska streljačka porodica ima mnogo novih razloga za ponos i radost.


Reprezentacija se sa osam medalja vratila sa 52.evropskog prvenstva vazdušnim oružjem, održanog u Talinu. 


Prvi put u istoriji streljaštva u našoj zemlji (Jugoslavija, SCG, Srbija) sve četiri seniorske ekipe su osvojile evropske medalje u timskim takmičenjima na istom prvenstvu. To nije uspelo ni jednoj drugoj zemlji nije pošlo za rukom. Osvojene su tri titule prvaka Evrope, jedna olimpijska kvota. Srpski tim odavno nije bio ovako brojan, čak 22 strelaca je ispunilo kriterijume stručnog štaba za učešće na EP, a niko od njih nije podbaico.


Povodom uspeha u Talinu, u beogradskom Medija centru je održana konferencija za novinare.


Otvarajući susret sa medijima, Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije, je kazao, da je ostvaren izuzetan uspeh, počev od juniorskih takmičenja, zaključno sa istorijskim poslednjim danom u kome su osvojene četiri ekipne medalje:


-Uspeh u Talinu je jedan od onih koji će se dugo pamtiti u istoriji našeg streljaštva. Ova generacija srpskih strelaca je neverovatna. Oni su fenomen, nikome u svetskoj streljačkoj javnosti nije jasno kako uspevaju da postižu ovakve rezultate iz godine u godinu i održavaju kontinuitet, s obzirom na uslove u kojima treniraju i rade. A oni to uspevaju zahvaljujući, posvećenosti, trudu, znanju, entuzijazmu i harmoniji koja vlada među njima, njihovim ličnim trenerima i celokupnom stručnom štabu. Ovi mladi ljudi su najuspešniji i najskromniji sportisti Srbije. Promovisali su streljaštvo u nacionalni srpski brend. 


Dragan Marković, sportski direktor SSS, je izneo podatak da je na EP učestvvalo 1.086 takmičara iz više od 40 zemalja, što je impozantna brojka koja potvrđuje da je konkurencija bila izuzetno jaka. Na šampionatima Starog kontinenta uglavnom učestvuje između 700 i 800 strelaca.


-Naši strelci su blistali, u ukupnom bilansu medalja smo zauzeli drugo, a u bilansu medalja seniorskih takmičenja prvo mesto. Dugo, a neki kažu i nikada, nismo bili najuspešnija seniorska nacija u Evropi. Svaka od šest ekipa, dve juniorske i četiri seniorske, je osvojila medalju. Od 22 takmičara, 18 se vratilo sa odličjima.


Marković je podvukao da bi uz malo više sportske sreće uspeh bi bio i veći, jer povratnica u reprezentaciju Ivana Anđušić Maksimović je za minimalni jedan deseti deo kruga ostala pred vratima pojedinačnog finala vazdušnom puškom. Juniorku Eleonoru Radulović je takođe minimalna razlika delila od plasmana među osam najboljih omladinki pištoljem.


-Ne sećam se kad smo imali Evropsko prvenstvo da niko nije podbacio. Svi koji su učestvovali su postigli rezultate u okviru očekivanog ili preko toga. To je ono što je najvažnije i što nas gura da idemo napred. To nam je bitnije od toga da li je Prvenstvo u Talinu bilo jedno od uspešnijih ili najuspešnije prvenstvo – istakao je Marković i naglasio da Srbija sada ima i obezbeđen bar jedan nastup u miksu na Olimpijskim igrama, jer se Damir Mikec pridružio Zorani Arunović, koja je kvotu ispunila prošle godine. 


Jasna Šekarić, novi selektor za pištolj u stručnom štabu reprezentacije Srbije, je podvukla da su Zorana Arunović i Damir Mikec potvrdili dominaciju, da su medalje seniorskih timova uspeh, kojem su su se u našem stručnom štabu svi potajno nadali, a dodatni značaj rezultatu daje činjenica da je ženski tim podmlađen. Posebno je naglasila učinak juniorskih  strelaca pištoljem. U ovoj disciplini u omladinskoj konkurenciji Srbija je dugo kaskala za evropskim vrhu.


-Predstavljali su nas dve devojčice i dva dečaka, koji nisu stigli do finala. Međutim, postigli su dobre rezultate, koji ohrabruju da u budućnosti od njih možemo da očekujemo mnogo više- kazala je Šekarićeva, osvajač pet olimpijskih medalja.


Damir Mikec je bio jedan od junaka šampionata u Talinu. Sjajnu seriju je započeo osvajanjem titule šampiona Evrope u pojedinačnoj konkurenciji, koja mu je donela olimpijsku kvotu, a na to je dodao zlato u miksu sa Zoranom Arunović i ekipnu bronzu:


-Tri medalje u tri dana su scenario kakav sam priželjkivao, ali ni u najluđim snovima ne bih verovao u to. Prvi put u karijeri sam postao pojedinačni šampion Evrope, a šlag na tortu je što sam peti put obezbedio olimpijsku kvotu. Prošla godina mi je bilo vrlo uspešna, ali nije bila savršena, jer nisam izborio olimpijsku vizu. Sumirajući 2022, rekao sam da nešto treba ostaviti i za sledeću godinu, a sada sam to što mi je nedostajalo i ostvario u prvom pokušaju. Nema opuštanja, ali lakše se diše, pa mogu mirno da se spremam za Pariz.


Osvrćući se na uspeh u miksu sa Zoranom Arunović, Mikec je podsetio da je trofejni tandem osam puta učestvovao u takmičenjima mešovitih parova na Evropskim prvenstvima i svaki put osvojio medalju.


-I pored tog impozatnog niza svakoj medalji se radujemo kao da je prva, mnogo smo ponosni na nju i daje nam motivaciju za nove uspehe i još bolje rezultate – istakao je Mikec i pohvalio ekipu, koja je posle dve godine posta ponovo osvojila evropsku medalju.


Zorana Arunović je čestitala svim članovima ekipe:


-U Estoniji smo odradii fantastičnan posao. Posebno čestitiam Damiru, koji je otvorio žetvu medalja. Velika je stvar što imamo obezbeđeno učešće u miksu u Parizu, nadam se da će biti uspešnije nego u Tokiju, kada smo bili četvrti. Drago mi je zbog uspeha juniora. Već godinama u disciplinama puškom imamo nove, uspešne strelce. Ali mislim da sada i u disciplinama pištoljem imamo novu generaciju koja u može da ostvari dobre rezultate – podvukla je Zorana i zahvalila se ličnom treneru i sestri Jeleni.


Ivana Anđušić Maksimović se posle tri godine vratila u reprezentaciju i odmah osvojila medalju.


-Divan je osećaj vratiti se među ove divne ljude. Povratak je bio fantastičan. Tako nešto sam priželjkivala, ali nisam mogla da ga očekujem. Malo sreće je nedostajalo da dođem do pojedinačnog finala. Zahvaljujem se koleginicama iz tima Andrei Arsović i Teodori Vukojević, s kojima sam došla do ekipnog srebra. Ova medalja je jedna od mojih najdražih, jer doneta je u kuću mojim momcima koji su se radovali više od mene- kazala je Ivana, majka dva sina, a od planova kaže – Cilj mi je da se plasiram na Olimpijske igre, zbog toga sam se i vratila streljaštvu. Neće biti lako, ali verujem da je, uz podršku koju imam u timu i porodici, cilj dostižan.


Još dve šanse za Pariz do kraja godine


Pred našim strelcima ove godine su još dva takmičenja na kojima će se deliti kvote – Evropske igre u Krakovu, na koje su se na osnovu rezultata u Talinu plasirali Damir Mikec, Teodora Vukojević, Zorana Arunović, Ivana Anđušić Maksimović i Lazar Kovačević, i Svetsko prvenstvo u Bakuu. Na Svetskim kupovima će se skupljati bodovi za rang liste na osnovu kojih će se na kraju kvalifikacionog ciklusa deiti poslednje kvote.


Medalje Srbije na EP u Talinu


Zlatne: Damir Mikec (seniori, vazdušni pištolj), seniorski miks pištolj Zorana Arunović/Damir Mikec, muški seniorski tim puškom (Lazar Kovačević, Milutin Stefanović, Milenko Sebić).


Srebrne: ženska seniorska ekipa pištoljem (Zorana Arunović, Brankica Zarić, Jovana Todorović) ženska seniorska ekipa puškom (Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Teodora Vukojević)


Bronzane (3): muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić), ženska juniorska ekipa puškom (Ljiljana Cvetković, Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić), muška juniorska ekipa puškom (Marko Ivanović, Aleksa Rakonjac, Petar Erdei).


Datum: 14.03.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...