x

Na korak od medalje: Cvetkovićeva četvrta, Ivanović peti na startu EP u Talinu

Na korak od medalje: Cvetkovićeva četvrta, Ivanović peti na startu EP u Talinu Foto: SSS

Mladi srpski strelci su na startu Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem u Talinu ostali bez medalja, ali su zabeležili nekoliko visokih plasmana.


Prvog dana EP su održana juniorska pojedinačna takmičenja puškom i miks parova pištoljem. Malo je nedostajalo da se neko od naših reprezentativaca domogne postolja.


Ljiljana Cvetković je osvojila četvrto mesto puškom u konkurenciji juniorki. Marko Ivanović je istim oružjem u konkurenciji juniora zauzeo petu poziciju, a miks pištoljem Eleonora Radulović/Luka Milošević je završio na sedmom mestu.


Debitantkinja na EP vazdušnim oružjem Ljiljana Cvetković je bila na sjajnom putu ka medalji. Nišlijka koja će za dva meseca napuniti tek 17 godina, je ubedljivo osvojila prvo mesto u kvalifikacijama. U istom ritmu je nastavila i u finalu. U nekoliko navrata bila je na prvoj poziciji. Na čelu je bila posle i 20.hica, pred poslednjih pet dijabola. Međutim, dva lošija hica su je izbacila iz borbe za medalje pa je završila na čevrtom mestu, sa šest desetih delova kruga zaostatka za trećeplasiranom Čehinjom Blažičkovom. Ljiljana je u samoj završnici izgubila medalju. 


Aleksandra Havran  je zauzela 14.mesto. Od finala ju je delio nepun krug. Emilija Ponjavić je završila na 30.poziciji


Marko Ivanović, juniorski vicešampion Evrope vazdušnom puškom iz Hamara 2022, je nastavio niz dobrih rezultata na velikim takmičenjima, ali je ovaj put ostao bez odličja. Ivanović je u finale ušao kao šestoplasirani u kvalifikacijama. U prvih desetak serija je bio u konkurenciji za medalje, uglavnom na trećem mestu. Međutim počeo je da gubi korak za rivalima, pa je posle 20.serije ispao kao petoplasirani, sa sedam desetih delova kruga zaostatka za Šveđaninom Johansonom, koji je u tom trenutku držao četvrto mesto.


Uz Ivanovića, Srbiju su predstavljali i Petar Erdei i Aleksa Rakonjac, koji nisu razočarali,  bili su blizu finala. Petar Erdei je osvojio 13, a Rakonjac 14.poziciju.


Malo sreće i jedan bolji hitac je nedostajao srpskom miksu vazdušnim pištoljem Eleonora Radulović/Luka Milošević da uđe u borbu za medalje. Radulovićeva i Milošević su u kvalifikacijama skupili 561 krug, što je bilo dovoljno za sedmo mesto. Na Evropskom prvenstvu se dele dve bronzane medalje, za koje se bore timovi plasirani od trećeg do šestog mesta u kvalifikacijama. Kao šestoplasirani u borbu za bronzu prošao je tim Moldavije, koji je pogodio samo krug više od srpskog para.


Drugi srpski miks pitoljem, Marta Novović/Marko Ninković se plasirao na 26.mesto.


U sredu će biti održana pojedinačna juniorska nadmetanja pištoljem i takmičenje miks parova puškom.


Vazdušna puška, juniorke: 1. An Bake Nilsen (Danska), 2. Odri Gonja (Švajcarska), 3. Veronika Blažičkova (Češka), 4. Ljiljana Cvetković (Srbija)...


Finale – Prva faza: 1.Nilsen 258,9, 2. Gonja 258,7, 3. Blažičkova 256,8, 4. Cvetković 256,2... Meč za zlato: Nilsen – Gonja 17:15. 

Kvalifikacije: 1. Cvetković 628,5... 14. Aleksandra Havran 624,0... 30. Emilija Ponjavić 621,4...


Vazdušna puška, juniori: 1. Viktor Lindgren (Švedska), 2. Ferenc Terek (Mađarska) 3. Jesper Johanson (Švedska)... 5. Marko Ivanović (Srbija)

Finale – Prva faza: 1. Lindgren 260,7, 2. Terek 258,9, 3. Johanson 258,7... 5. Ivanović 204,8... Meč za zlato: Lindgren – Terek 17:5.

Kvalifikacije: 1. Terek (Mađarska) 629,7... 6. Ivanović 624,6... 13. Petar Erdei 621,9, 14. Aleksa Rakonjac 621,8...


Vazdušni pištolj, juniorski miks, medalje: 1. Italija 1, 2. Ukrajina 1, 3. Gruzija 2 i Gruzija 1.

Kvalifikacije: 1. Ukrajina 1 571... 7. Srbija 1 (Eleonora Radulović/Luka Milošević) 561... 26. Srbija 2 (Marta Novović/Marko Ninković) 545...


Datum: 07.03.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...