x

Srpski strelci startuju na EP: Finala na meti u svakoj disciplini

Srpski strelci startuju na EP: Finala na meti u svakoj disciplini Foto: SSS

Glavni grad Estonije Talin će od utorka do nedelje biti domaćin 52. prvenstva Evrope vazdušnim oružjem.


Biće to treće EP vazdušnom puškom i pištoljem u estonskoj prestonici, posle šampionata održanih 1996. i 2005.godini. Šampionat će biti održan u velikoj multifunkcionalnoj „Unibet areni“.


Srbiju će predstavljati vrlo brojna delegacija, sa čak 22 strelaca. Zanimljivo je da su u sastavu takmičari iz čak 15 različitih klubova.


Komentarišući tu činjenicu, Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, kaže:


-Od sastavljanja sadašnjeg stručnog štaba, rukovodimo se istim principima i vodimo politiku jednakih šansi. Nemamo kriterijumska takmičenja na osnovu kojih sastavljamo ekipu. Niko, pa ni strelac koji je aktuelni prvak Srbije, na primer, nema zagarantovano mesto u reprezentaciji. Pratimo rezultate postignute tokom cele sezone. Takmičari čiji je prosek ostvarenja takav da bi sa njim na prethodnom šampionatu bili u gornjoj trećini plasmana su u konkurenciji za sastav i mogu da predstavljaju zemlju na šampionatu. Tako smo došli u situaciju da je reprezentacija sastavljena od 22 strelaca iz 15 klubova.


Prva tri dana na programu su juniorska takmičenja, a potom na scenu izlaze seniori. 


U juniorskim takmičenjima Srbiju će predstavljati šestoro strelaca puškom i četvoro pištoljem.


-Smatram da u svim disciplinama, kako juniorskim tako i seniorskim imamo reprezentativce koji su kadri da uđu u finale, a u većini disciplina imamo i kandidate za medalje- nastavlja Marković.


Proteklih godina naši strelci su u skoro svim disciplinama na EP vazdušnim oružjem osvajali medalje i učestvovali u finalnim gađanjima. 


Međutim, Srbija je za evropskim vrhom zaostajala u juniorskoj konkurenciji pištoljem. Ali, i na ovom polju se situacija menja. Jovana Todorović, koja će u Talinu biti članica seniorskog prvenstva se na prethodna dva EP plasirala u finala pištoljem u juniorskoj konkurenciji i zauzela šesto i osmo mesto. Ove godine, posle nekoliko godina, Srbija će ponovo imati predstavnike u takmičenjima juniora pištoljem.


-Ne bi me iznenadilo ni da se neko od juniora plasira u finale pištoljem, jer njihovi rezultati tokom sezone, kojima smo se rukovodili prilikom sastavljanja tima, daju razloga za optimizam.


Napredak u juniorskim kategorijama pištoljem je evidentan. Taj napredak dolazi, u dobrom delu, kao efekat aktivnosti SSS. Te akcije su uticale i na to da sastav reprezentacije bude „šaren“, da strelci iz sve većeg broja klubova ulaze u konkurenciju za nacionalni tim.


-Prethodnih godina Streljački savez Srbije je realizovao nekoliko akcija u okviru Programa pomoći klubovima. Među njima je bila i velika nabavka pištolja, koje klubovi nisu plaćali po punoj ceni, već samo participaciju. Akcije daju rezultate. Broj učesnika u Kupu i Prvenstvu Srbije u mlađim kategorijama se drastično povećao u poslednjih nekoliko sezona, samim tim dobijamo sve više kandidata za reprezentaciju. U razvoju pištoljaških disciplina mnogo nam znači što smo dobili veliko pojačanje u stručnom štabu, Jasnu Šekarić, koja je prošle godine imenovana za selektora za pištolj – podvlači Marković. 


Prvog dana prvenstva na programu će biti pojedinačna juniorska takmičenja puškom i nadmetanja miks timova pištoljem.


Juniorska reprezentacija, sa trenerima Manojlovićem, Ikerom i Višekrunom, je u Talin stigla krajem prošle sedmice, a seniorski tim danas kreće za Estoniju.



Sastav Srbije za Evropsko prvenstvo


Puška, seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Milenko Sebić (Novi Sad 1790).

Puška, seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Teodora Vukojević („Čika Mata“), Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“)


Pištolj, seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).

Pištolj, seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011), Brankica Zarić (Novi Sad 1790), Jovana Todorović (Novi Beograd – Ušće).


Puška, juniori: Marko Ivanović („Čika Mata“), Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Petar Erdei (Novi Sad 1790)

Puška, juniorke: Aleksandra Havran (Jedinstvo), Emilija Ponjavić (Trstenik 1893), Ljiljana Cvetković (Niš 1881)


Pištolj, juniori: Luka Milošević (Akademac), Marko Ninković (Pančevo 1813).

Pištolj, juniorke: Eleonora Radulović (Olimpik 011), Marta Novović („Dragan Jevtić Škepo“).


U stručnom štabu su Dragan Marković, sportski direktor SSS, Dragan Donević, selektor za pušku, Jasna Šekarić, selektor za pištolj, zatim treneri juniorske reprezentacije Ivan Manojlović (koordinator), Saša Iker (puška) i Stefan Višekruna (pištolj), kao i treneri reprezentacije po predlogu selektora Jelena Arunović, Goran Mikec, Stevan Pletikosić i Alina Sebić.



Osam olimpijskih viza na talonu


U Talinu će biti podeljeno osam kvota za Olimpijske igre – po dve u svakoj seniorskoj pojedinačnoj disciplini.


Takmičenje će se bodovati i za rang liste prema kojima će se strelci kvalifikovati za Evropske igre u Vroclavu u junu, još jedno takmičenje na kome će se deliti olimpijske ulaznice.


Datum: 06.03.2023. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...