x

Košarkašice Radničkog šokirale Vrščanke i upisale prvu pobedu u sezoni za častan oproštaj od elite

Košarkašice Radničkog šokirale Vrščanke i upisale prvu pobedu u sezoni za častan oproštaj od elite Foto: SPD RADNIČKI

Posle dvadeset poraza zaredom, košarkašice Radničkog konačno su osetile slast prvog prvenstvenog trijumfa u tekućoj sezoni. Predvođene mladim reprezentativkama Andrijanom Vuković i Aleksandrom Aleksić, popularne „crvene dame“ slavile su na gostovanju „davljeniku“, ekipi Vršca, u utakmici pretposlednjeg 21. kola Prve ženske lige Srbije – 82:76 (18:18, 21:29, 22:17, 21:12). Večerašnja pobeda ne menja puno sudbinu Kragujevčanki, koje su se već odavno oprostile od elitnog ranga takmičenja, ali svakako predstavlja značajnu satisfakciju za uloženi trud i rad u proteklom delu sezone. 

Malo ko je verovao da će izabranice trenera Saše Milojevića uspeti da izvuku živu glavu na gostovanju ekipi Vršca, za koju je večerašnja utakmica bila od sudbonosnog značaja u borbi za opstanak u najvišem rangu takmičenja. Međutim, Kragujevčanke su večeras u vršačkom Milenijumu prikazale svu raskoš svog talenta, hrabro su se suprotstavile motivisanim Vrščankama i na kraju su sasvim zasluženo došle do svog prvog trijumfa u sezoni.

Da gošće iz prestonice Šumadije nemaju nameru da budu „topovsko meso“ za više nego motivisanog domaćina moglo se naslutiti već u uvodnoj deonici, u kojoj je rezultatska prednost uglavnom bila na strani „crvenih dama“. Ipak, Dragana Nikolić je sa dve vezane trojke u samom finišu prve četvrtine inicirala rezultatsku seriju Vrščanki, koju je početkom naredne deonice nastavila Ivana Jovanović za „plus 4“ u korist domaćeg tima (22:18).

Kragujevčanke su brzo odgovorile i poenima Mare Nikolić i Jovane Miletić vratile rezultat u ravnotežu (25:25), ali je usledio novi, još jači nalet Vrščanki, koje serijom 10:0 dolaze do prve dvocifrene prednosti na utakmici (35:25). Uspele su izabranice trenera Saše Milojevića da prekinu seriju domaće ekipe i približe se na samo tri poena zaostatka (37:34), da bi završetak prvog poluvremena dočekale sa minusom od osam poena (47:39).  

Kada su sredinom trećeg perioda košarkašice Vršca izbile na maksimalnih „plus 15“ (60:45) delovalo je da se Kragujevčankama sprema već više puta viđen scenario. Međutim, „crvene dame“ su ovoga puta čvrsto rešile da prekinu sa dosadašnjom praksom, znalački su iskoristile prazne minute u igri domaćeg tima da sprovedu žestoku kontraofanzivu, koja ih je dovela na samo dva poena zaostatka (63:61). 

Bio je to možda i preloman trenutak utakmice, kada su košarkašice Radničkog shvatile da mogu do trijumfa u hali Milenijum. Završnu deonicu obeležila je rezultatska klackalica koja je potrajala sve do ulaska u poslednji minut utakmice, kada su košarkašice Vršca polako počele da pucaju pod psihološkim pritiskom. Nakon par promašenih otvorenih šuteva, usledile su i dve olako izgubljene lopte, što su Kragujevčanke iskoristile da poenima sa linije slobodnih bacanja osiguraju trijumf. 

Ekipu Radničkog su do prve pobede u sezoni predvodile Andrijana Vuković sa 27 i Aleksandra Aleksić sa 21 postignutim poenom, uz Jovanu Miletić koja je dodala 14 poena i 7 skokova.

Dragana Nikolić bila je bez premca u ekipi Vršca sa 32 postignuta poena. Ivana Jovanović je ubacila 19 poena, uz čak 16 skokova, Ljiljana Marjanović je zastala nadomak „tripl-dabla“ - 12 poena, po 9 skokova i asistencija, dok je Marija Todorović dodala 10 poena.

Oproštajnu utakmicu u Prvoj ženskoj ligi Srbije košarkašice Radničkog odigraće 18. marta u SBB hali Jezero protiv branioca titule i lidera na tabeli, ekipe Crvene zvezde. 


Datum: 05.03.2023. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...