x

Vladičin Han poslednja stanica za košarkaše Radničkog pred početak plej-ofa

Vladičin Han poslednja stanica za košarkaše Radničkog pred početak plej-ofa Foto: SPD RADNIČKI

Regularni deo sezone u Drugoj ligi Srbije košarkaši Radničkog završavaju gostovanjem ekipi Morave, u subotu od 18 časova u sportskoj hali u Vladičinom Hanu. Šumadinci bi pobedom u ovoj utakmici sačuvali čelnu poziciju na tabeli A grupe i napravili odličnu uvertiru za predstojeći plej-of.

Kolo pre završetka preliminarnog dela takmičenja u Drugoj ligi Srbije za košarkaše može se zaključiti da je ekipa trenera Stevana Mijovića uspešno okončala prvu etapu puta ka povratku u Košarkašku ligu Srbije. Kragujevčani će, kako stvari trenutno stoje, u nastupajući plej-of preneti samo jedan poraz iz grupne faze, što im garantuje najbolju moguću startnu poziciju u završnoj borbi za plasman u viši rang takmičenja. 

Sigurno je da košarkašima Radničkog pravi izazovi tek predstoje, s obzirom da ih očekuju mečevi sa četiri najbolje plasirana tima iz B grupe, među kojima su prošlogodišnji pobednik drugog stepena Kupa KSS i učesnik finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća Borac iz Zemuna, kao i nekadašnji članovi elitnog karavana Pirot i Slodes. Ipak, igre koje su izabranici trenera Stevana Mijovića pružali u minulom delu sezone svakako predstavljaju dobar temelj za optimizam pred početak plej-ofa. 

Pored zaista sjajnih partija na domaćem parketu, gde ne znaju za poraz ove sezone, Kragujevčani su pokazali da su izuzetno kompaktna ekipa, koja ne zavisi isključivo od jednog ili dva pojedinca. Tako se, recimo, izostanak dva veoma bitna igrača, Mihaila Jovičića i Milića Blagojevića, nije ozbiljnije odrazio na igru i rezultate Šumadinaca u prvom delu takmičenja. Ono što je takođe bila jedna od glavnih odlika ekipe iz šumadijske prestonice u proteklom periodu sezone to je sposobnost dobijanja neizvesnih završnica, što je možda i najbolji pokazatelj snage karaktera i pobedničkog mentaliteta kragujevačkog tima.

Utakmica sa ekipom Morave, koja zauzima pretposlednje mesto na tabeli A grupe, nema preterani takmičarski značaj za košarkaše Radničkog, ali svakako predstavlja priliku da se na najbolji mogući način zaokruži minuli deo sezone i napravi odgovarajući šlagvort za dalje nadmetanje u plej-ofu. Kragujevčani su prilično rutinski savladali ekipu iz Vladičinog Hana u prvom međusobnom okršaju ove sezone na parketu SBB hale Jezero (92:74), pa se sa punim pravom nadaju identičnom epilogu i u uzvratnom susretu, iako je ekipa Morave poznata po tome da igra prilično dobro na svom parketu, gde je uostalom zabeležila tri od ukupno četiri trijumfa u dosadašnjem delu takmičenja. 

Ekipu Morave karakteriše igra na mali broj poena, a odnos primljenih i postignutih poena pokazuje da joj je odbrana ipak nešto jači adut od napada. Od igrača koji ove sezone nose dres ekipe sa juga Srbije treba izdvojiti doskorašnjeg organizatora igre leskovačkog Zdravlja Dragomira Jovića, zatim iskusnog krilnog centra Aleksandra Miletića, koji je značajan deo svoje karijere proveo u inostranstvu, kao i Luku Tomaševića, mladog kragujevačkog košarkaša koji je prošle sezone nastupao za ekipu iz srca Šumadije.

Inače, košarkaši Morave su pobedom nad čačanskim Železničarom u derbiju začelja prošlog vikenda prekinuli seriju od četiri uzastopna poraza, dok na trijumf pred svojim navijačima čekaju još od kraja novembra i utakmice sa ekipom Mladosti iz Smederevske Palanke, koju su dobili rezultatom 82:69. 

Interesantno je da su Kragujevčani naprethodnih šest mečeva izvan svog SBB Jezera ostvarili tri pobede i pretrpeli isto toliko poraza, tako da im sutrašnji meč u Vladičinom Hanu pruža mogućnost da regularni deo takmičenja okončaju sa pozitivnim bilansom na gostovanjima.


Datum: 20.01.2023. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...