x

Rukometaši Srbije ubedljivom pobedom nad Katarom obezbedili plasman u drugu fazu takmičenja na SP

Rukometaši Srbije ubedljivom pobedom nad Katarom obezbedili plasman u drugu fazu takmičenja na SP Foto: RSS

Na poslednjem meču preliminarne runde Svetskog prvenstva, muška seniorska reprezentacija Srbije savladala je Katar sa 10 golova razlike 34:24 (17:14) i sa dva boda se plasirala u narednu fazu takmičenja.


U nastavku svetskog šampionata, Orlovi ostaju u Poljskoj, a očekuje ih duel sa Norveškom, a potom i sa selekcijama Holandije i Argentine.


Svetsko prvenstvo u rukometu 2023


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u rukometu 2023


Na početku meča sa Katarom selektor Đerona odlučio se za Cuparu na golu, Radivojević i kapiten Ilić zaigrali su na krilu, Orbović, Kukić i Borzaš na bekovskim pozicijama i Pešmalbek na pivotu.


Na startu prvog poluvremena igralo se gotovo gol za gol. Prvu veću prednost stvorili su Orlovi sredinom poluvremena kada je Bogdan Radivojević vezao tri gola za vođstvo 12:8. Usledio je prvi od dva direktna crvena kartona za Srbiju, Jovica Nikolić isključen je na svom debiju, u 18. minutu meča. Iako se činilo da to neće poremetiti izabranike Tonija Đerone, postigli su dva gola preko Kukića i Ilića uz jedan na protivničkoj strani, ali je Katar potom uspeo da veže četiri pogotka i približi se na samo gol razlike. Konsolidovala se odbrana u nastavku, ponovo je Radivojević bio siguran u napadu uz Marsenića te se na pauzu otišlo pri vođstvu srpske reprezentacije 17:14.


Na startu drugog dela igre, na gol je stao rekovalescent Dejan Milosavljev koji je juče stigao u Katovice i pridružio se saigračima. Uz njega, na terenu su bili bekovi Orbović, Milosavljević i Kukić, krila Vorkapić i Vanja Ilić, kao i Marsenić kao pivotmen.


Učvrstila se odbrana srpske selekcije, ali je i u napadu porastao nivo efikasnosti. Posle odlične igre sa krila, Radivojevićevih sedam i tri gola Nemanje Ilića u prvom delu, u istom ritmu nastavili su i Vorkapić i Vanja Ilić. Upisali su ukupno osam pogodaka, Vukašinovih je bilo šest i Vanjinih dva. Jedna od lepših akcija dogodila se u 42. minutu kada je upravo Vorkapić uhvatio živu odbijenu loptu posle Dodićevog šuta i iz skoka uputio udarac pravo pod prečku protivničkog gola. Deset minuta pre kraja, Pešmalbek je faulirao Gačevića, a zbog udarca u lice posle video provere, sudija je pokazao i drugi direktan crveni karton. Ipak to nije poremetilo ritam tima, rasla je prednost Srbije, a neverovatni Dejan Milosavljev “spustio je roletnu” na golu. Pitanje pobednika bilo je rešeno, čekao se samo krajnji rezultat, a po isteku 60. minuta na semaforu je stajalo 34:24 za srpski tim.


U napadu je najefikasniji igrač Srbije bio Bogdan Radivojević sa sedam postignutih golova, a po izboru  IHF najbolji igrač utakmice bio je golman Dejan Milosavljev.



Prve utiske po završetku meča izneo je trener srpskog nacionalnog tima, gospodin Toni Đerona. 


Veliko poštovanje za Katar, čestitke na današnjoj partiji. Bili smo svesni kvaliteta koji ima protivnik, koliko brzo igraju, i odradili smo odličan posao u odbrani. U drugom poluvremenu smo podigli nivo igre, jedan od njihovih ključnih igrača nije igrao i posledica svega toga je krajnji rezultat. Presrećan sam zbog pobede svog tima, a sada nam sledi kraći odmor i priprema za narednu fazu šampionata”, rekao je gospodin Đerona na konferenciji za medije a potom i odgovorio na pitanje koliko je važan povratak Milosavljeva u tim.


Dejan je veoma važan igrač, ne samo zbog svojih odbrana, već i zbog celokupnog uticaja koji ima na tim. Dokazao je prethodnih godina da je golman top klase. Imamo sjajne čuvare mreže, pored njega tu su i Cupara i Bomaštar koji je mlad i siguno budućnost na golu i srećan sam što možemo da biramo”, završio je katalonski stručnjak.


Pored selektora, predstavnicima medija po završetku meča na konferenciji se obratio i Ilija Abutović.


Čestitam ekipi Katara na dobroj utakmici. Utakmica nije bila nimalo laka, odličan su tim i imaju sjajnog trenera. Što se nas tiče, pokazali smo jak karakter posle poraza od Nemačke samo golom razlike. Ponosan sam na svoje saigrače i igru koju smo prikazali danas, a protivniku želim sreću u nastavku”, poručio je najiskusniji igrač srpskog tima. (Izvor: RSS)


Datum: 17.01.2023. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...