x

Arunovićeva i Mikec najsjajnijim trofejima spustili zavesu na IP Beograda

Arunovićeva i Mikec najsjajnijim trofejima spustili zavesu na IP Beograda Foto: SSS

Tandem naših najboljih strelaca pištoljem Zorana Arunović-Damir Mikec je zlatnom medaljom u miksu u petak počeo učešće na 47.internacionalnom prvenstvu Beograda „Bel ekspo“ centru.


Na isti način su i stavili tačku. Poslednjeg dana, u okviru „Velike nagrade Beograda“ osvojili su zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji i bili najuspešniji naši strelci trećeg dana turnira koji je okupio preko 300 takmičara iz 11 zemalja.


Arunovićeva je ujedno i najbolja učesnica turnira, jer u tri dana je osvojila isto toliko prvih mesta. Posle zlatne medalje sa Mikecom u miksu, osvojene u petak, u subotu je trijumfovala u pojedinačnoj konkurenciji na Trofeju Beograda, a danas stavila tačku na zlatan niz. Mikec je na Trofeju Beograda u pojedinačnoj konkurenciji bio treći.


Srpski strelci su danas osvojili četiri medalje. Sem Zorane i Damira, medalje na pobedničko postolje poslednjeg dana popele su se Teodora Vukojević i Andrea Arsović, drugoplasirana odnosno trećeplasirana vazdušnom puškom.


Nove medalje za Srbiju na IP Beograda, Zorana nastavila zlatan niz


Danas su strelcima, umesto medalja, uručivani trofeji Beogradski pobednik.


Zorana je na putu ka svom Beogradskom pobedniku, dominirala u kvalifikacijama, a potom brzo ubila svu neizvesnost u prvoj fazi finala. Od početka je dominirala i ubedljivo osvojila prvu poziciju, a uz Arunovićevu u meč za zlato se plasirala i  16-godišnja Hrvatica Ana Ćukušić. Naša olimpijka je bila veliki favorit u dvoboju za pobednički trofej, skoro stalno vodila, ali Ćukušićeva se nije predavala. U jednom trenutku je izjednačila na 8:8 i nije dozvolila Zorani da slavi laku pobedu. Ipak, iznenađenje se nije dogodilo. Arunovićeva je nadmašila Ćukušićevu 16:12 u poenima.


Brankica Zarić (Novi Sad 1790) je osvojila peto, a Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće) šesto mesto u finalnom nadmetanju dama pištoljem.


Damir Mikec je do pobede došao u velikoj borbi sa bugarskim strelcima, Kirilom Kirovim i Samuilom Donkovim. Tokom prve faze finala bilo je nekoliko preokreta, ali kako se bližilo kraju, Mikec je gađao sve bolje i u meč za zlato ušao sa prvog mesta. Rival u duelu za najsjajnije odličje bio mu je Kiril Kirov, dok je Donkov završio na trećoj poziciji. Obojica strelaca su nizali sjajne hice, a na kraju je Mikec došao najsjajnijeg trofeja trijumfom 16:10. Uz Mikeca, našu zemlju su u finalu predstavljali i njegov klupski drug Srećko Pušica (četvrto mesto) i Kikinđanin Boris Mikulc na šestoj poziciji.


Klavdija Jerovšek je trijumfovala vazdušnom puškom za dame, ispred dve srpske reprezentativke. Srebro je pripalo Teodori Vukojević („Čika Mata“), a bronza Andrei Arsović (Partizan). Nijanse su odlučivale u prvom delu finala. Jerovšekova je pogodila 260,4 kruga, Vukojevićeva 260,0, a Arsovićeva samo 0,1 manje od Teodore. Daleko od medalje nije bila ni Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“) na četvrtom mestu. Od srpskih takmičarki u finalu se našla i mlada Emilija Ponjavić (Trstenik 1883), koja je završila na petom mestu.


Dva zlata za srpske parove na startu Internacionalnog prvenstva Beograda


Duel za zlato je bio pravi nastavak uzbudljivog finala. Sve je bilo otvoreno do kraja, a Jerovšekova je Vukojevićevu salvaladala 16:12.


Puškom za muškarce najprecizniji je, kao i juče na Trofeju Beograda, bio hrvatski reprezentativac Petar Gorša. Najuspešniji srpski takmičar bio je Lazar Kovačević (Jagodina 92), koga su, na četvrtom mestu od medalje delila četiri deseta dela kruga. Milenko Sebić (Novi Sad 1790) je bio peti, a Stevan Jovanović („Čika Mata“) sedmi.


Vazdušni pištolj, žene: 1. Zorana Arunović (Srbija, Olimpik 011), 2. Ana Ćukušić (Hrvatska), 3. Antonaeta Kostadinova (Bugarska).

Finale, prva faza: 1. Arunović 256,8, 2. Ćukušić 246,9, 3. Kostadinova 245,8...5. Brankica Zarić (Novi Sad 1790) 193,7, 6. Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće) 187,0. Meč za zlato: Arunović – Ćukušić 16:12. Kvalifikacije: 1. Arunović 587...


Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija, Policajac), 2. Kiril Kirov (Bugarska), 3. Samuil Donkov (Bugarska)

Finale – prva faza: 1. Mikec 248,0, 2. Kirov 246,8, 3. Donkov 246,7, 4. Srećko Pušica (Policajac) 245,3, 6. Boris Mikulc (Kikinda) 142,3... Meč za zlato: Mikec – Kirov 16:10. Kvalifikacije: 1. Mikec 582...


Vazdušna puška, žene: 1. Klavdija Jerovšek (Slovenija), 2. Teodora Vukojević (Srbija, „Čika Mata“), 3. Andrea Arsović (Srbija, Partizan).

Finale – Prva faza: 1.Jerovšek 260,4, 2 Vukojević 260,0, 3. Arsović 259,9, 4. Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“) 259,3, 5.Emilija Ponjavić (Trstenik 1883) 206,1... Meč za zlato: Jerovšek – Vukojević 16:12. Kvalifikacije: 1.Rizova (Bugarska) 630,1..


Više od 300 strelaca iz 11 zemalja na Internacionalnom prvenstvu Beograda


Vazdušna puška, muškarci: 1. Petar Gorša (Hrvatska) , 2. Josip Sikavica (Hrvatska), 3. Anton Rizov (Bugarska).

Finale – Prva faza: 1. Gorša 261,2, 2. Sikavica 259,6, 3. Rizov 258,0, 4. Lazar Kovačević (Jagodina 92) 257,6...6. Milenko Sebić (Novi Sad 1790)  206,1, 7. Stevan Jovanović („Čika Mata“) 154,8... Meč za zlato: Gorša – Sikavica 17:13. Kvalifikacije: 1. Kovačević 630,6...



Trofeji Beograda za Zoranu i Teodoru



Po tradiciji, poslednjeg dana turnira proglašeni su najbolji strelci Trofeja Beograda, održanog u petak i subotu.


Trofej, koji dodeljuje Sekretarijat za sport i omladinu Beograda, za najbolju u seniorskoj konkurenciji otišao je u ruke Zorane Arunović, koja je na Trofeju Beograda osvojila pojedinačno i zlato u miks paru sa Damirom Mikecom.


Teodora Vukojević je proglašena za najbolju u juniorskoj konkurenciji. Vukojevićeva je u subotu stigla do dva odličja vazdušnom puškom – najsjajnijeg u juniorskoj i bronzanog u seniorskoj kategoriji.


Datum: 11.12.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...