x

Dodela posebnih priznanja, diploma i zahvalnica povodom 30. Beogradskog maratona

Dodela posebnih priznanja, diploma i zahvalnica povodom  30. Beogradskog maratona

Zavesa na jubilarni 30. Beogradski maraton je spuštena pre nešto više od mesec dana. Utisci velikog broja učesnika su vrlo pozitivni, a takođe i drugih aktera u organizaciji ovogodišnjeg 30. Beogradskog maratona. Neki od natpisa iz medija govore tome u prilog: Praznik sporta u Beogradu, Najlepša slika našeg grada, Osmesi iz Beograda otišli u svet, Trčanje mi pomoglo da pobedim bolest, Slika Beogradskog maratona obići će ceo svet, Bol je prolazan - pobeda je večna, Šampioni oduževljeni srpskim glavnim gradom i Beogradskim maratonom, Beograd centar svetske atletike, Jubilej za pamćenje, Ništa lepše za prolećni Beograd, Praznik u gradu...


Očigledno je da je snagom zajedništva i entuzijazmom učesnika, sponzora, grada Beograda, gradskih sekretarijata, javnih komunalnih preduzeća i službi, državnih institucija - a prevashodno Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, volontera i predstavnika medija - ostvaren veliki uspeh kada je u pitanju organizacija maratona i pozitivan medijski prodor u svet.


Ovogodišnji jubilarni 30. Beogradski maraton imao je rekordan broj od 7000 učesnika u polumaratonu (računajući i 400 učesnika u štafetnom polumaratonu) i maratonu iz 70 zemalja sveta sa svih kontinenata - što je takođe rekord i to posle prošlogodišnje, takođe rekordne godine, a potom i 20 000 učesnika u Coca Cola Trci zadovoljstva. Tri nedelje posle jubilarnog 30. Beogradskog maratona održan je 24. Smoki Smokić Dečiji maraton u divnom ambijentu Beogradskog ZOO vrta, u čijim kvalifikacijama je trčalo preko 15000 beogradskih mališana.


Posebno smo ponosni na činjenicu da je ove godine organizovan i projekat „Legende ponovo u Beogradu“ kao jedinstven poduhvat u svetu - da se na jednom mestu, u jednom povodu, tokom održavanja 30. Beogradskog maratona 2017, okupe svetske sportske veličine različitih generacija koje su obeležile ne samo atletski sport, već su sinonim za najveće uspehe u istoriji sporta. Svi oni su već bili promoteri Beogradskog maratona u prethodnim decenijama, a tokom svojih sportskih karijera pisali su najznačajnije stranice sportskih dešavanja i pomerali granice ljudskih dostignuća. To su: Bob Bimon, Lase Viren, Majk Pauel, Roza Mota, Kevin Jang, Galina Čistjakova, Havijer Sotomajor.


Pozivajući sportske legende na 30. Beogradski maraton Grad Beograd je pokazao svoje gostoprimstvo i svetski poznatim gostima otvorio je  svoje trgove, ulice, muzeje i dušu i predstavio svoju bogatu istoriju, tradiciju i kulturu.  


Specijalni gost 30. Beogradskog maratona bio je olimpijski šampion u maratonu iz Atine 2004. godine - Stefano Baldini.


Ove godine, kroz cilj Dečijeg maratona i Beogradskog maratona prošlo je ukupno 42 000 učesnika, što ukupno čini 1 045 000 učesnika računajući sve trke na Dečijem maratonu, Trci zadovoljstva, polumaratonu i maratonu u okviru dosadašnjih Beogradskih maratona.


Beogradski maraton ostaće upamćen i po brojnim humanitarnim programima koji su ukazali na značaj darivanja i pomoći, uticali na podizanje svesti o različitostima i načinima prevazilaženja tih različitosti, a takođe su i doneli značajne finansijske efekte pojedincima i organizacijama kojima je pomoć bila potrebna, a sa nekim od tih aktivnosti nastaviće se i posle održanog maratona.


Posebno je bio inspirativan slogan ovogodišnjeg Beogradskog maratona - „Maraton spaja“ koji je i simbolično i praktično pokazao kako je ovogodišnji Beogradski maraton snagom zajedništva spojio obale Beograda, učesnike, Legende, organizatore, partnere, sponzore, volontere i predstavnike medija.

Mnogi učesnici imali su svoj razlog i motiv da se pokrenu pa je tako nastao niz drugih divnih i emotivnih slogana poput: Malim koracima do velikog cilja, I mi želimo da se bavimo sportom, Pobediću neizlečivu bolest, Imamo cilj vreme je za start, Ravnopravno do cilja, Menjamo Srbiju - menjajući sebe, Moja mama je brža od mog tate...


Ovo je još jedna prilika da izrazimo veliku zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnjeg događaja i stvaranju najlepše slike Beograda i pozitivne atmosfere. Posebnu zahvalnost dugujemo učesnicima Beogradskog maratona na neverovatnoj energiji, građanima Beograda na strpljenju i podršci, kao i našim poslovnim partnerima. I ove godine ostvaren je medijski proboj u svet jer slike, reči i video materijali se emituju još uvek širom sveta.


Posle 27 godina promenili smo i trase Beogradskog maratona i polumaratona i uključili novi Most na Adi i time događaj učinili atraktivnijim i za učesnike i za medije.

Osim toga, ovogodišnji Beogradski maraton je po treći put bio uživo praćen u celom svetu preko internet i facebook stranice Beogradskog maratona. Uživo prenos je na svim platformama dostigao preko 1,5 miliona pregleda iz 80 zemalja sveta. Ovaj projekat su zajednički organizovali Beogradski maraton i Maksnet Telekomunikacije.


Ovakve ocene i rezultati obavezuju, ali i nalažu da sa našim partnerima nastavimo putem razvoja Beogradskog maratona i promocije Beograda i Srbije u svetu u pripremi za 31. Beogradski maraton.


Pehare i diplome za rezultate ostvarene u Štafetnom polumaratonu za srednje škole, fakultete i korporacije i diplomatska predstavništva i institucije - takmičenju koje smo treći put organizovali u okviru Beogradskog maratona. Pehare i diplome dodelio je prof. dr Branko Bošković koordinator rada TRK Beogradski maraton.


Srednje škole – muške ekipe

  1. mesto: MEDICINSKA ŠKOLA “DR. ANDRA JOVANOVIĆ” - ŠABAC

  2. mesto: Treća beogradska gimnazija

  3. mesto: Tehnička škola GSP Beograd

Srednje škole – mešovite ekipe

  1. mesto: Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd

  2. mesto: Požarevačka gimnazija

  3. mesto: Ekonomsko-trgovinska škola Sopot

Fakulteti – muške ekipe

  1. mesto: Visoka škola elektrotehnike i računarstva

  2. mesto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Beogradu

  3. mesto: Biološki fakultet

Fakulteti – ženske ekipe

  1. mesto: Biološki fakultet

  2. mesto: Visoka sportska i zdravstvena škola

  3. mesto: Matematički fakultet

Fakulteti – mešovite ekipe

  1. mesto: Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

  2. mesto: Fakultet za sport, Univerzitet „Union – Nikola Tesla“

  3. mesto: Kriminalisticko-policijska akademija

Korporacije – muške ekipe

  1. mesto: Keprom d.o.o

  2. mesto: Vega doo

  3. mesto: MSG Global Solutions SEE d.o.o.

Korporacije – ženske ekipe

  1. mesto: MSG Global Solutions SEE d.o.o.

  2. mesto: Enjoy.ing d.o.o.

  3. mesto: Microsoft Development Center Serbia

Korporacije – mešovite ekipe

  1. mesto: Centar za Plesnu edukaciju Timbao

  2. mesto: PricewaterhouseCoopers d.o.o.

  3. mesto: Keprom d.o.o


Diplomatska predstavništva i institucije - mešovite ekipe

  1. mesto: Ambasada Savezne Republike Nemačke

  2. mesto: Nezavisni sindikat radnika JKP BVK

  3. mesto: Ambasada Republike Koreje


Nastavnici i profesori - apsolutna kategorija

  1. mesto: Visoka sportska i zdravstvena škola

  2. mesto: Tehnička škola GSP Beograd

  3. mesto: Fakultet za poslovne studije i pravo



Zahvalnice za realizaciju humanitarnih programa je dodelio Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona


Dobitnici zahvalnica:


  • Belhospice

  • Udruženja za zaštitu životinja

  • SSOSIB (Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograd)

  • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

  • Born to Run

  • CorD

Beogradski maraton je i ove godine sproveo program kontinuirane edukacije učesnika Trke zadovoljstva, Štafetnog polumaratona, polumaratona i maratona. Program je realizovan u saradnji sa Visokom sportskom i zdravstvenom školom u Beogradu, a obuvatio je zajedničke javne treninge, konsultacije putem društvenih mreža i završnu trodnevnu Stručnu tribinu pod nazivom TRČANJE-zdravstveni, rekreativni, trenažni i takmičarski aspekti, na kojoj je izlagalo 16 renomiranih predavača.

Učesnicima 30. Beogradskog maratona su pružena korisna znanja i iskustva o kontroli i praćenju zdravstvenog stanja, prevenciji i lečenju sportskih povreda, ishrani i pravilnoj hidrataciji, doziranju opterećenja u trenažnom procesu i oporavku, karakteristikama nove trase Beogradskog maratona, psihološkoj pripremi za trku i izboru odgovarajuće taktike i opreme za trčanje.

Ovo je bila prilika da se posebno zahvalimo i uručimo zaslužena priznanja instruktorima na javnim treninzima i predavačima na Stručnoj tribini. Zahvalnice predavačima uručio je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.


Dobitnici zahvalnica:


  • prof. dr Branko Bošković

  • prof. dr Ivan Ćuk

  • prof. dr Aleksandar Ivanovski

  • dr Sead Malićević

  • dipl. psiholog Vladimir Kitanović

  • dipl. meteorolog Nedeljko Todorović

  • Veroljub Zmijanac

  • Mirjana Sladoje

  • dr Milan Mileusnić

  • dr Milica Vukašinović-Vesić

  • dr Marija Kostić-Vučićević

  • prof. dr Goran Radjen - medicinski direktor Beogradskog maratona i načelnik internističke službe Medigroup bolnice

  • prof. dr Franja Fratrić

  • dr Jovan Đurović, gostujući predavač iz Engleske

  • Stefano Baldini, gostujući predavač iz Italije, olimpijski šampion u maratonu

  • prof. dr Mithad Blagajac


Različiti su kriterijumi po kojima može da se oceni šta su to posebna dostignuća i ko su heroji u bilo čemu, a naročito u okviru jednog ovakvog događaja kao što je Beogradski maraton.

Zahvalnice za posebna dostignuća dodelio je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Gospodin Mladenović je Herojima Beogradskog maratona uručio i prigodne marke i koverat posebno odštampane i pripremljene od strane Pošte Srbije u maloj ediciji za jubilarni 30. Beogradski maraton.



  1. Saša Porubski - čovek koji je osmislio i realizuje izuzetno značajan projekat Maturanti maratonci. Za 5 godina stotine mladih polumaratonaca i maratonaca prošli su kroz cilj Beogradskog maratona i učestvovali su na mnogim drugim sličnim događajima. Ove godine profesor Porubski je u svojoj maturantskoj ekipi imao rekordan broj od 7 učesnika u maratonu, a on sam je učestvovao u polumaratonu.

  2. Dragoljub Đuričić - fascinantni motivator i čovek koji svojom energijom i muziciranjem već četvrtu godinu pokreće hiljade učesnika Beogradskog maratona. Svi učesnici su sigurno njega i njegove bubnjare željno isčekivali na čuvenim mestima na trasi ispod i na Brankovom mostu, a oni su ih satima neumorno bodrili.

  3. Slavica Neta - Dama u 67. godini već decenijama svojom mobilnošću i istrajnošću motiviše mnoge dame i druge da nam se pridruže u trkačkom pokretu.

  4. Ljubomir Japundžić - Ljubomir se pre nešto više od dve godine pokrenuo i postao pripadnik trkačkog pokreta. Imao je srčani infarkt i ugrađena 2 stenta. Lekari su ga, kako on kaže „otpisali“, a on je pre dve godine završio Trku zadovoljstva, prošle godine je prohodao polumaraton, a ove godine u celosti istrčao polumaraton, „kao peti, ali otpozadi“

  5. Vojislav Ćurulić - istrčao je šesti Beogradski maraton i do sada preko 150 maratona u karijeri. Vojislav je trkač sa telesnim invaliditetom atrofije ruke.

  6. Goran Nikolić - učesnik 30. Beogradskog maratona sa statusom slepog atletičara kategorije B3 (mali ostaci vida do 5%). Završio je svoj osmi nastup na Beogradskom maratonu sa rezultatom 4:28. Da podsetimo, Goran je prošle godine za 55 dana istrčao 55 maratona (što je Ginisov rekord) pomažući drugima.

  7. Mirko Kopunović - Najstariji učesnik 30. Beogradskog maratona. Prošle godine završio je polumaraton, a ove godine u 91. godini Trku zadovoljstva.

  8. IVANA ĐORĐEVIĆ - zaposlena u Beogradskom Vodovodu kao tehnicar saradnik. Kao član Štafete Nezavisnog sindikata radnika Javnog komunalnog preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija trcala po prvi puta dužinu od 5 kilometara i to sa uganutom zglobom i na taj način omogućila svojoj ekipi da osvoji 2. Mesto. Ivana je izjavila: “bilo mi je naporno ali sam izdrzala zbog svoje urodjene  upornosti. Imala sam veliku motivaciju od strane mojih kolega i ljudi koji su me podrzavali.”

  9. VUKOSAV TREBJEŠANIN - zaposlen u Železnicama Srbije, učesnik svih 30 beogradskih maratona, što kao trkač (13 maratona i 9 polumaratona) što kao službeno lice (8 puta). Na 30. Beogradskom maratonu obavljao poslove sudije na trasi Štafetnog polumaratona. Svojim iskustvom pomogao trkačima u pravilnoj razmeni štafeta i pružao pomoć iscrpljenim trkačima nakon istrčane deonice.

  10. Stanislav Prvulović – već godinama na našem Maratonu i na brojnim drugim priredbama,  kao dete – leptir, sada čovek – leptir a za sve čovek – div, po svojoj volji, htenju i postignuću... Stanislav je učestvovao u Trci zadovoljstva.

  11. Slobodan Soro - proslavljeni golman srpske vaterpolo reprezentacije, osvajač brojnih medalja sa najvećih svetskih takmičenja. Prošle godine nastupio na Olimpijskim igrama u Riju za reprezentaciju Brazila. Slobodan je u 38. godini istrčao svoj prvi maraton na 30. Beogradskom maratonu za 3 sata i 58 minuta posle samo 45 dana priprema, a posebno je ponosan da je pomogao i Stanislavu Prvuloviću da se pripremi za nastup na 30. Beogradskom maratonu. Slobodan je zamolio Stanislava da umesto njega primi priznanje, a iz Rio de Žaneira gde se sada nalazi  je zahvalio na ukazanoj časti i izjavio da mu je bilo veliko zadovoljstvo i iskustvo da bude učesnik Beogradskog maratona. Soro je pohvalio organizaciju i poručio svima da je za njega Stanislav heroj maratona i najveći šampion.

  12. Danijela Jovanović – najsvestranija sportiskinja sa invaliditetom, prva žena sa invaliditetom koja je osvojila vrh Elbrusa, inače reprezentativka u parabiciklizmu i paratekvondou, ovih godina učešća u trkama zadovoljstva bile su pripremne za njen cilj a to je polumaraton koji želi da trči već sledeće godine, a znajući nju to će biti priprema za maraton već za par godina.

  13. Siniša Mali - Prvi od 15 gradonačelnika u tridesetogodišnjoj istoriji Beogradskog maratona koji je istrčao polumaraton. Gradonačelnik je u januaru javno obećao da će trčati polumaraton, trenirao je naporno i predano i uspeo u tome. Siniša Mali je sa položaja gradonačelnika slao poruke podrške budućim učesnicima Beogradskog maratona i promovisao trčanje kao pokret zdravlja koristan za stanovništvo.

  14. Nedeljko Todorović - maratonac/meteorolog. Nedeljko je do sada istrčao 152 maratona, od toga 24 na Beogradskom maratonu. Todorović je deo ekipe Beogradskog maratona i vrlo popularan lik sa vremenskih video vesti putem kojih je mesecima pomagao svim budućim učesnicima kako da svoje pripreme prilagode vremenskim prilikama, a pogotovu neprilikama.

  15. Mira Jurišin -  dama koja lako nosi svojih 68 godina. Najstarija učesnica 30. Beogradskog maratona, završila je polumaraton za 2 sata i 35 minuta.

  16. Vlada Stevanović - je u 83. godini najstariji učesnik koji je završio polumaraton. Vlada je pre dve godine operisao srce i trčanje mu sigurno pomaže da se što bolje oporavi.

  17. Nela Bunčić - Nelu su verovatno upamtili svi učesnici 30. Beogradskog maratona kao promotivni lik sa ovogodišnjeg plakata i svih ostalih vizuala 30. Beogradskog maratona. Nela je dugogodišnji pripadnik trkačkog pokreta, završila je polumaraton i tokom svog trčanja napravila izvanredan promotivni video. A najvažnije se dogodilo u završnici kada je nepoznatom učesniku pomagala da završi svoje učešće na Beogradskom maratonu.

  18. Andreja Keserović - najbolji volonter među jednakima - gotovo njih 500 koji su pomagali organizaicju Beogradskog maratona. Bez Andreje i njegovih drugarica i drugara, volontera mi ne bismo pričali o uspešnom 30. Beogradskom maratonu.

  19. Aljoša Spremo - Beograđanin koji je pre 2 godine otkrio da ima Kronovu bolest, u međuvremenu izgubio 20 kilograma. Istrčao je pre mesec dana Beogradski maraton za 3 sata i 56 minuta sa ciljem da ljude sa istom bolešću animira da se bave trčanjem i sportom i tako pokazao da se snažno nosi sa Kronovom bolesti.

  20. Aleksandra Vranešević - Inspirator projekta Mama Fit i slogana: Bebić-tegić i Moja mama je brža od mog tate. Zahvaljujući Aleksandri i njenim saradnicama stotine mama sa svojim mališanima, uglavnom u kolicima, ali i tata, baka i deka zajedno su učestvovali najviše u Trci zadovoljstva. Aleksandra inspiriše i obučava trudnice i porodilje da stalno budu fit.

  21. Dragan Podunavac - je kao član udruženja Born to run pomogao svojoj sestri Negici Stanković da u kolicima završi polumaraton uz veliki napor za 4 sata i 56 minuta.

  22. Negica Stanković

  23. Martin Hill - kao predsednik udruženja Born to run trčao je polumaraton i pomogao Vuku Mileusniću da u kolicima završi trku za 3 sata i 1 minut.

  24. Vuk Mileusnić

  25. Dušica Tasić - Po rečima mnogih pripadnika trkačkog pokreta, Dušica je pomogla da se pokrenu i da se na pravi način pridruže pokretu zdravlja. Dušica nije trčala na Beogradskom maratonu, ali je kao urednik Jutarnjeg programa RTS i autor serijala emisija “Atletika za početnike” inspirisala mnoge da učestvuju na Beogradskom maratonu. Gosti u njenim emisijama tokom zimskih i prolećnih meseci i pripremanja za Beogradski maraton bili su i mladi i stari i trudnice i porodilje i odgovorni vlasnici pasa i mnogi drugi.

  26. Mirko Mitrović - Ove godine prošao kroz cilj kao poslednji učesnik u maratonu sa rezultatom od 6 sati i 6 minuta. Njegova hrabrost i upornost zaslužuju nagradu, a motivisali su i trubače da ga dočekaju u cilju.

  27. Teodora Živojinović - priča o Teodorinom učešću na 30. Beogradskom maratonu je posebno inspirativna i puna vere u prava prijateljstva i solidarnost. Teodora je sa svojih 19 godina odlučila da učestvuje u maratonu, ali je tokom gotovo cele trke imala problem da savlada tu distancu. Ipak, završila je maraton za 6 sati i 25 minuta kada je demontiranje ciljne kapije i drugih tehničkih elemenata uveliko počelo. Poznato je da je vremenski limit na Beogradskom maratonu 6 sati, ali to nije omelo Teodoru da završi svoj maraton. Nju nisu sačekali trubači, međutim to svakako ne umanjuje njen uspeh i zasluženo priznanje.

  28. Nikola Rakić - je dugogodišnji pripadnik trkačkog pokreta i ove godine zbog obaveza nije mogao da učestvuje na 30. Beogradskom maratonu. Prst sudbine se pobrinuo da je vraćajući se sa posla na 30. kilometru primetio Teodoru i shvatio da ima problem i da verovatno neće uspeti da završi maraton, a svakako ne u vremenskom ograničenju od 6 sati. S obzirom da tu stanuje, brzo se presvukao, stigao Teodoru i zajedno sa njom istrčao poslednjih 12 km do cilja na Terazijama. To se zove prava maratonska solidarnost i drug na drumu.

  29. Slobodan Jotić - čovek koji je postao simbol prošlogodišnjeg Beogradskog maratona i koji nas je inspirisao da slogan prošlogodišnjeg Beogradskog maratona bude „Kad mogu ja, možeš i ti“. Slobodan je u svojoj dugogodišnjoj životnoj borbi sa multipla sklerozom ostvario gotovo nemoguće. Prošle godine je istrčao svoj prvi polumaraton i javno obećao da će na 30. Beogradskom maratonu istrčati i svoj prvi maraton. Naravno, uspeo je u tome za 5 sati i 22 minuta kao treći čovek na svetu kome je to uspelo u borbi sa ovom teškom bolešću. Ličnim primerom i optimističkim životnim stavovima motivisao mnoge druge da počnu da se bave trčanjem i spojio trčanje sa humanitarnim akcijama prikupljanja pomoći za obolelu decu u Srbiji.


Datum: 27.05.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...