Upravljanje sportskim objektima
Upravljanje sportskim objektima obuhvata niz aktivnosti koje se odnose na funkcionisanje unutrašnje strukture svake organizacije orijentisane tržišnim ciljem: upravljanje ljudskim resursom, proizvodnim procesom i matrijalima, marketingom kao i finansiranjem i rizikom (Dr. A. Raič, 2007).

Jezgro sportske organizacije čini sistem upravljanja operacijama (proizvodnjom sportskih programa i usluga). Taj je proces povezan sa okruženjem sportske organizacije tokom materijala (sportske opreme, rekvizita, energije i slično) u inputu i finalizovanih programa/ usluga i informacija u outputu.

Sistem marketinaga uspostavlja povezanost sportske organizacije sa njenim okruženjem (tržištem) realizujući tok narudžbina: narudžbina kupaca (klijenata, publike) u inputu, i reklama, promocije novih usluga (priredbi, vežbačkih programa) i prodajne aktivnosti u outpotu. Sistem finansiranja i računovodstva ima funkciju održavanja toka gotovine (novca) naplate u inputu i isplate u outputu. Informacioni sistem povezuje tri prethodna sistema u jedinstvenu svrsishodnu celinu poslovne organizacije. Input ovog sistema su informacije o politici funkcionisanja i razvoja upravljačkog sistema u globalu, o njegovim ciljevima i opštim performansama (radnim karakteristikama) uspeha. Output čine povratne informacije o posmatranoj sportskoj organizaciji značajne za njeno nalogodavno okruženje.

Upravljanje transformacionim procesom i ostalim operacijama (kupovanje, skladištenje, transport i druge aktivnosti, sve do "isporuke" programa krajnjem korisniku) u vezi je sa funkcionisanjem sportskog objekta kao i poslovnog sistema i čini njegov osnovni deo. Operativno upravljanje sportskim objektom obuhvata: kordinaciju transformacionog procesa, aktivnosti planiranja proizvodnih inputa, instalaciju potrebnih inputa, kontrolu efektivnosti. Planiranje operacija u sportskom objektu ima za pretpostavku utvrđivanje misije objekta, ciljeva, pretpostavki (koje proističu iz okruženja) i strategija. Ako su ove pretpostavke definisane, moguć je izbor usluga - sportskih aktivnosti na čiju proizvodnju se objekat dugoročno orijentiše.


Literatura:
Ekonomika sporta - Dr. Aleksandar Raič, 2007 
Autor: N/A
Objavljeno: 06.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...
                


Copyright © 2007 - 2019 Savremenisport.com - Sva prava zadržana.
Solution by Gavrilo Belaćević | Design by Zlatko Lukić