Sponzorstvo u sportu

 
 
Komercijalno sponzorstvo dugi niz godina predstavlja jedan od najbrže rastućih oblasti marketinških aktivnosti u sportu. Sportsko sponzorstvo predstavlja efikasan marketinški alat koji omogućava sponzoru da poveća svest o brendu koji želi da predstavi (reklamira). Sportsko sponzorstvo je postalo efektivna marketinška strategija za mnoge kompanije ali isto tako i efektivan izvor prihoda sportskih organizacija.

Sponzorstvo se može definisati kao direktno obezbeđivanje resursa u vidu novca, opreme i sl. od strane sponzora nekom pojedincu ili drugoj organizaciji, odnosno sponzorisanom, sa ciljem omogućavanja nastavljanja aktivnosti, u zamenu za koristi po osnovu ostvarivanja promotivne strategije i ciljeva sponzora.

Skloni smo verovanju da je sponzorstvo u sportu relativno nov fenomen, ali postoje primeri sponzorstva koji datiraju iz perioda daleke istorije. Međutim, nema sumnje da se sponzorstvo naglo raširilo u poslednjim decenijama 20 veka, kako u apsolutnom smislu tako i u obimu aktivnosti koje obuhvata. Sportsko sponzorstvo predstavlja vrstu ulaganja u vidu novca, opreme ili usluga u zamenu za mogućnost eksplatisanja komercijalnog potencijala koji je povezan sa aktivnošću sportskog entiteta u koji se ulaže. Sponzorstvo u sportu se može definisati kao davanje podrške sportu, sportisti, sportskoj organizaciji ili takmičenju od strane organizacije ili pojedinca u cilju postizanja obostrane koristi.

Povećana konkurencija stvorila je potrebu kod preduzeća da razlikuju svoje proizvode i usluge od rastućeg broja reklama na tržištu i da dobiju više za novac uložen u reklamiranje. Kompanije često daju prednost sponzorstvu u sportu nad drugim marketing tehnikama (kao što su na primer advertajzing, odnosi s javnošću,, lična prodaja) u realizaciji biznis ciljeva i planova. Veliki broj organizacija (firmi, preduzeća) sponzorisanjem sporta (sportskih organizacija, takmičenja ili sportista) povezuju svoje proizvode i usluge sa sportom i trude se da na njih preslikaju pozitivnu sliku koju sport nosi (mladost, zdravlje, zabava, itd.). Kroz rastuću vidljivost kompanije, njenih proizvoda i usluga putem sportskog sponzorstva, preduzeća predviđaju, a mnoga i očekuju povećanu potrošnju svojih proizvoda i usluga.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Osnovni razlog favorizovanja sponzorstva leži u šansi da se preko njega brzo i kvalitetno može dostići željeni nivo imidža sponzora ili njegovog proizvoda. U sportu se sponzori opredeljuju na osnovu mogućnosti koje im se nude na sportskom tržištu gde su najčešće zatupljeni sledeći oblici sponzorstva:
  • Sponzorstvo sportske organizacije (sportski savez, sportsko društvo, sportski klub)
  • Sponzorstvo sportskog takmičenja (turnira, lige, sportski događaj)
  • Sponzorstvo sportista
Sponzorstvo dominira ekonomskim životom mnogih sportskih organizacija. Za sport, se sponzorstvo javlja kao značajan izvor finansijksih sredstava neophodnih za ostvarivanje njegovih programa. Sportskim organizacijama i sportskim takmičenjima sponzorstvo u značajnoj meri obezbeđuje resurse potrebne za ostvarivanje planiranih aktivnosti i programa, dok vlasnicima klubova, organizatorima sportskih događaja i samim sportistima obezbeđuje značajne finansijske prihode. Za organizacije i pojedince (sponzore), sponzorstvo se javlja kao moćna marketinška aktivnost koja ima moć da jača korporativni imidž, menja stavove potrošača i ostvaruje prisniju komunikaciju sa postojećim i potencijalnim klijentima.

Sportsko sponzorstvo jedva da je postojalo kao privreda delatnost pre 40-50 godina, tokom poslednje dve decenije je sazrelo i danas igra dominantnu ulogu u svetu marketinga. Prema podacima iz 2003. godine, na globalnom nivou tržište sportskog sponzorstva vredelo je oko 26 milijardi dolara, prema predviđanjima očekuje se da će do 2010. godine ovo tržište dostići vrednost od oko 50 milijardi dolara.

Veliki broj marketinških eksperata smatra da je sponzorstvo u sportu zadnjih decenija bilo jedano od najbrže rastućih tržišta na globalnom nivou, dok se sa druge strane naglašava da je ovo tržište odavno prezasićeno... bilo kako bilo, sportsko sponzorstvo značajno je napredovalo tokom godina i razvilo se u moćan marketinški alat bez koga savremeni sport danas ne bi bio ono što jeste.
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 09.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

05.12.2016. - Vanja Barisic
Dobar dan,ja sam Vanja Barisic licencirani fudbalski trener,javni govornik -motivator,u toku je procedura pokretanja mog Sportsko -motivacionog centra,koji ce se baviti razvojem mladih fudbalera,rekreativnim sportom,kao i razvojem licnosti (mentalni stav,pozitivna slika o sebi,svest-podsvest,kreativnost uma,ciljevi .... ) , mi cemo pored svega toga imati akademiju fudbala,kao i poseban program za individualni rad sa fudbalerima,sa nama rade igraci iz klubova sirom Srbije Fk Rad,Ofk Beograd,Partizan,Crvena zvezda,Vozdovac,Zemun,Cukaricki,Ofk Sabac,Vojvodina,saradnja sa raznim skautima,sirom zemlje,zanima me da li postoji mogucnost,da nam vi omogucite jednog od sponzora ili sportski brend ,unapred zahvalan Vanja !!!
 

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...