x

Sasvim spremni za nove pohode

Dosta smo zabušavali! Stiže proleće i treba razmrdati nožice. Ukoliko ste izbegavali zimske pohode, biće vam potreban period navikavanja na outdoor aktivnosti. Ako ste jesenas, pak, kondiciju obesili o klin zajedno sa gojzericama, krajnje je vreme da se aktivirate...

Svi oni koji su tokom dugih zimskih meseci zabušavali, s prvim prolećnim danima susrešće se sa standardnim problemima svake outdoor aktivnosti: žuljevi, bolovi u nogama, zadihanost, nedostatak kondicije... Iako su neki vredno vežbali tokom zime i pržili energiju (masti) u teretani ili u šetnji, sada ste ponovo pred uzbrdicom na koju niste navikli...

Oterajte žuljeve
Dešava se da vaše stare, razgažene cipele, posle nekoliko meseci "odmora" počnu da pokazuju sopstvenu volju. Cipele koje su se odavno oblikovale po vašoj nozi, sada su krute, tvrde i imaju čudne izbočine gde ih nikada nije bilo... Baš tu nastaju žuljevi. Kada osetite žuljanje cipele, najverovatnije već imate crveno, blago natečeno mesto na stopalu. Većina će tu sitnu smetnju ignorisati, pa će se vremenom javiti plik ispunjen bezbojnom tečnosti. To zapravo znači da su se gornji slojevi kože razdvojili i da se među njima drenira limfa. Ukoliko i ovo ignorišete, što je, prilično teško i za nepoverovati, počeće da se javljaju oštećenje dubljih slojeva kože. Krvarenje, nesnosan bol i pečenje, glavne su karakteristike tog stanja. Zbog toga žuljanje cipele ne treba trpeti, jer se može dogoditi da zbog jednog malog žulja, zadržavate celu kolonu ili, još gore, dovedete sebe u neku tešku situaciju.
Prvi zadatak je prekinuti žuljanje. Dva para čarapa to treba da spreče (većina planinara bez obzira na vremenske uslove uvek nosi duple čarape), ali ako to ne pomaže, uvek možete da intervenišete pomeranjem uloška ili podmetanjem maramica. Tako će vaše stopalo zauzeti drugačiji položaj u cipeli. Mnogi će reći da se na taj način mesto žuljanja seli na drugo mesto, ali nekada zaista može da pomogne.

Ukoliko ste već zapatili žulj ispunjen limfom, bitno je da što pre reagujete, kako se ne bi dogodilo da otkinete odvojeni sloj kože. Žulj, sam po sebi nije opasan, jer ga štiti tanki sloj kože. Međutim, ukoliko se ona ukloni, oštećeni sloj kože naći će se na meti mikroorganizama koji žive u vašim cipelama. To može da dovede do lokalne infekcije i komplikacija, koje mogu da vam pokvare boravak u prirodi. Zato treba reagovati preventivno.

Dezinfikujte nažuljano mesto, pa iglom probušite klobuk žulja. Pustite da limfa isteče, te da se spoljni sloj zalepi. Na taj način ćete sprečiti da dođe do pucanja žulja. Mesto ponovo dezinfikujte pa postavite flastere. Najbolje je da koristite komade gaze i lepljivu traku. Na prvom sloju gaze napravite rupu, da je postavite tako da otvor leže preko žulja. Drugi sloj čiste gaze postavite odgore pa krajeve dobro zalepite. Ako vam čizma i dalje smeta, trakom prelepite ceo flaster i potrudite se da što pre dođete do mesta gde ćete moći da se izujete na duže vreme. Najvažnije je da su vam noge suve i čiste, što nije uvek izvodljivo, pa je najbolje da s vremena na vreme (najbolje ujutro i uveče) dezinfikujete nažuljano mesto i prekrijete gazom.

Ojačajte pluća
Ne poznajem nikoga ko se ne zadiše kada ide uzbrdo, ali poznajem mnoge kod kojih se to javlja znatno kasnije. Razlog tome su snažna pluća, a ključ je u treningu! Kratki, a intenzivni rafali aerobnih aktivnosti učiniće vaša pluća postanu "elastična", odnosno da vaši mišići ne zavape za kiseonikom svaki put kada ubrzate korak.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Trčanje ili brzo penjanje uz stepenice (oko 90 sekundi), sa pauzama sporog hodanja (90 sekundi), doneće prve rezultate već nakon nekoliko nedelja. Umereni treninzi sa nekoliko serija, tri do četiri puta sedmično (sa jednim danom odmora između), učiniće da se već nakon nekoliko nedelja svrstate u ovu drugu grupu planinara - onih kojima treba duže vremena da se zadišu.

Savladajte daljinu
Da biste pojačali kardio izdržljivost, osmislite svoj kardio program. Kao i obično, preporučujemo priručne metode - nasip duž obližnje reke, park ili stepenište. Izaberite svoju stazu, ritam, brzinu... Ako počnete odmah, prve rezultate očekujte nakon 30 do 40 dana. Ako želite brze rezultate, svoj ranac opteretite sa težinom od pet do deset kilograma. Opterećenje ubacite tek kada steknete neku kondiciju i to počnite sa manjim težinama. Posebnu pažnju obratite na zglobove, jer se može dogoditi da zbog opterećenja počnu da vas bole noge.

Sprečite bolove u potkolenici
Oštri bolovi u potkolenici se javljaju zbog preopterećenja. Dugotrajno hodanje, višednevne ture, velika opterećenja... Sve su to uzroci ove neprijatnosti, prilikom koje dolazi do blage upale nerava koji se nalaze između kostiju u potkolenici.

Tretman predstavljaju jednostavne vežbe, kojima ćete ojačati mišiće i tetive. Naizmeničan hod na petama i prstima može da bude od velike pomoći. Hodajte 90 sekundi na petama, pa protegnite stopala i noge, tako što se 30 sekundi propinjete na prste. Nakon toga, hodajte 90 sekundi na prstima, pa 30 sekundi protežite noge propinjanjem na prste. Tri seta ovakvih vežbi pomoći će vam da eliminišete problem.

Zaustavite grčeve u nogama
Krivci za grčeve u nogama su dehidracija, umor i nizak nivo elektrolita, što prozrokuje spazam mišićnog tkiva. Ukoliko pijete dovoljno vode, načelno ne bi trebali da imate probleme sa grčevima. Kada se grč već pojavi preostaje vam istezanje i trljanje zgrčenog mišića. Što pre pijte vode i progutajte neko energetsko piće.

Sigurno će se pronaći neko pametan da vam savetuje da se ubodete iglom u nogu, istrljate stopalo sapunom i rakijom ili da - ovo je zaista najluđe što smo ikada čuli - zagrizete palac na nozi... Od toga, verujte mi, nikome nije bilo bolje, ali ukoliko baš insistirate možete da isprobate.
 
Autor: Moja Planeta Objavljeno: 13.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ