Sport i upravljanje stresom

Uspešno upravljanje stresom je kombinacija podrške zajednice, izazova okruženja i individualnog treninga. Neprirodno je zamisliti sredinu bez stresa, kao i pojedinca u takvom okruženju. Naročito u sportu i to profesionalnom, vrhunskom. Što god je sport kompetitivniji potrebniji su sve veći nivoi psihofizičke izdržljivosti.

Pa ipak, ima sportista koji u određenom trenutku ne uspevaju da se izbore za pritiskom i stresom, kao emocionalnim odgovorom na situaciju u kojoj se nalaze. Iz faze eustresa lako padaju u distres.  Stres je, u stvari, podizanje nivoa stanja pripravnosti i spremnosti osobe izazvan nekim stimulansom ili zahtevom. Kako se povećava stanje stresa, zdravlje i učinak se, naime, poboljšavaju, izoštrava se naša pažnja i mobiliše telo da se nosi sa pretećim situacijama. Ovakav stres naziva se eustres (tzv. zdravi stres). Ali u određenom trenutku stanje stresa dostiže maksimalni efekat i kada se to dogodi počinje pogoršanje i prelazak u distres (tzv. nezdravi stres).

Iz tih razloga optimalan preventivni i "terapijski" pristup je usmeren na razumne korake koji se preduzimaju da bi se povišio prag spremnosti na promene kod pojedinca i okruženja. Profesionalno upravljanje stresom kod sportista podrazumeva primarno angažovanje trenera i detektovanju problema, ublažavanje destruktivnih i razvoj konstruktivnih aktivnosti.

Istraživanje Sportskog univerziteta u Kelnu pokazalo je da se poslednjih nekoliko godina upotreba lekova među sportistima trostruko uvećala. Sve je više onih koji ne mogu da podnesu pritisak javnosti i teret slave, pa posežu za antidepresivima,  zloupotrebom lekova i psihoaktivnih supstanci, postaju zavisnici od hrane, alkohola, seksa, interneta, pa čak i ekstenzivnog vežbanja koji dovodi do iznurenosti organizma.

U ovakvim slučajevima, kada su fizičke manifestacije kao odgovora na stres uočljive, trener treba da ide na razvijanje konstruktivnih veština: uvesti lekove i psihoaktivne supstance samo u terapijske svrhe, pristupiti selektivnom izboru i razumnom pristupu hrani, količini alkohola na društveno i metabolički prihvatljivu meru...

Ukoliko se uoče mentalne manifestacije (preterana ozbiljnost, pretarane žalbe, potreba da se uvek bude prvi, za perfekcionizmom, ustaljenost koncepta i slično) trener bi trebalo usmeravati sportistu u razvijanje pozitivnih razmišljanja, prihvatanje poraza i zdrave konkurencije, integrisan pristup problemima, pa čak razvijati i smisao za humor.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Skretanje pažnje, upadljivo ponašanje, poricanje, distanciranje od saradnika "prve linije", preterana zavisnost od emocija... samo su neki od emocionalnih aktivnosti "pod stresom". U trenutku kada ih prepoznamo, potrebno je razvijati veštinu objektivnog sagledavanja vlastite vrednosti, prihvatanje osećanja i razlika, traženje pomoći ukoliko je ona sportisti potrebna da bi se izborio sa stresom.

Onda kada dođe do pojave nasilničkog ponašanja, izbegavanja odgovorosti ili u suprotnom do radoholičarstva, potrebno je okrenuti sportistu ka vrednostima kao što su prihvatanje odgovornosti i rizika uz odgovornost, balansiranje u poslu, treninzima, odnosima sa drugima.

U ovakvim situacijama potreban je individualan pristup prevenciji i upravljanja stresom. To podrazumeva prvenstveno postavljanje prioriteta sportisti u okviru realnih radnih i vremenskih okvira, prihvatanje da postoje periodi sa manjim brojem radnih obaveza kao i periodi kada neke od njih moraju biti odložene.

Brojna istraživanja pokazuju da je organizmu potrebno dovoljno sna i odmora, naročito prilikom dužih ili težih radnih zadataka kako bi se "regenerisao", kao i negovanje komunikacije i realizovanje društvenih veza. Takođe, produktivnim se pokazalo definisanje i uvođenje strategije za sniženje stresa. Ona podrazumeva redukciju fizičke napetosti metodama relaksacije i meditacije, otvorenost i nepristrasnosti u razmatranju problema sa najbližim saradnicima, ali i to da je dozvoljeno si priuštiti sitna zadovoljstva.

Ono što se stručnjaci navode kao prvi korak u rešavanju problema jeste - samosvesnost. Prepoznavanje prvih simptoma stresne reakcije, razlikovanje profesionalne od prijateljske pomoći radi poštovanja određenih pravila i uspostavljanja granica, biti svestan vlastite ranjivosti i nepredvidivosti emocionalnih reakcija je podjednako važno kao i uviđanje važnosti timskog delovanja i supervizorske podrške.

Svaki čovek (što znači i sportisa) je biće koje može da opstane u svim uslovima samo ako ima apsolutnu veru u bezuslovni smisao života. Za život svakog pojedinca od presudnog značaja je da se preda tom smislu, koji je konkretan i jedinstven za svakog i koji se otkriva vlastitim snagama. Čoveku je potrebno i fizičko i mentalno i socijalno i duševno zdravlje, a za to je potreban izvestan stepen napetosti: izmedju onog što je postignuto i onog što se mora da se uradi.
 
Autor: Zorana Stakić Objavljeno: 18.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...