x

Predtakmičarski pregled

Jedan od najznačajnijih momenata u novijem razvoju sportske medicine, posebno u brizi o mladim sportistima, je mnogo sveobuhvatnija procena sposobnosti pred takmičenje i njena veća upotreba u prevenciji sportskih povreda. Glavni cilj pregleda je procena opšteg zdravlja, uočavanja stanja koja mogu dovesti do povrede ili nemogućnosti sportiste da učestvuje u određenim sportskim disciplinama, procena fizičke spremnosti za odabrani sport i davanje preporuka za program vežbanja.

Postoje dve glavne vrste predtakmičarskih pregleda: pojedinačni pregled sportiste od strane određenog lekara i zajednički pregled celog tima u ambulantama. Prednost pojedinačnog pregleda je u tome što sportista dobija detaljnu procenu opšteg stanja, kao i kontinuitet u slučaju da je pregledan od strane istog lekara. Najočigledniji nedostatak pojedinačnog pregleda je da lekar opšte prakse koji vrši pregled, može da bude relativno neupućen u potrebe određenog sporta.

Pregled u specijalizovanim ambulantama ima prednost jer obuhvata stručnije osoblje, uključujući lekare sa znanjem iz oblasti određenog sporta, sportske trenere, nutricioniste, fizioterapeute i fiziologe sporta. Ovaj tip pregleda je jeftiniji i ekspeditivniji za veće grupe sportista i dozvoljava istovremeno testiranje određenih sposobnosti vezanih za sportski nastup.

Pored osnovne fizičke spremnosti sportiste , predtakmičarski pregled treba da meri i nivo fizičke spremnosti za određeni sport. Ispravno urađen pregled pred takmičenje treba da se sastoji od istorije bolesti, procene opšteg zdravlja, pregleda telesne građe, procene fleksibilnosti, procene snage, funkcionalne sposobnosti kardiovaskularnog sistema, pregleda mišićno koštanog sistema i provere adekvatnosti sportske opreme.

Pregled treba zakazati dovoljno rana pre početka sportske sezone, da bi se odvojilo dovoljno vremena za moguće korektivne mere. Procena pred takmičenje ne samo da uočava faktore rizika sportskih povreda, već i ustanovljava terapijske postupke koji mogu sprečiti ili smanjiti rizik od sportskih povreda.
 
Autor: N/A Objavljeno: 06.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ