x

20 godina Atletskog kluba Apatin

20 godina Atletskog kluba Apatin

Na današnji dan 29. aprila 2001. godine u prostorijama Kulturno-umetničkog društva „Dunav“ Apatin održana je osnivačka skupština prvog atletskog kluba u Apatinu – Atletskog kluba „Apatin“ Apatin.


Istorijskoj osnivačkoj skupštini prisustvovali su: Čegar Goran, Jerković Slavko, Viduka Dejan, Škorić Dušan, Šimić Slavica i Nikola, Pap Franjo, Popović Vuka i Popović Nikola, Miljuš Jasminka, Lemajić Milan, Novaković Žarko, Crnković Miroslav, Korać Snežana, Bogić Žarko, Popić Milenko, Blažić Milorad, Mudrinić Mirjana, Obradović Dragomir, Petrić Ivana, Nedeljković Tomislav, sednici su prisustvovali i Mirko Vraneš tadašnji predsednik Izvršnog odbora Skupštine Opštine Apatin Mirko Vraneš i rukovodilac KUD Dunav Milan Bursać.


Za prve zastupnike kluba odlukom osnivačke skupštine određeni su Goran Čegar i Slavko Jerković. 3a predsednika kluba izabran je Slavko Jerković, dok je za sekretara kluba izabran Goran Čegar. Upravni odbor kluba činili su i : Žarko Bogić, Tomislav Nedeljković, Zvonko Varga, Vuka Popović, Milenko Popić, Slavica i Nikola Šimić, Petar Popović, Petar Rašeta, Vesna Brakus, Miroslav Crnković.


Prvi veliki iskorak ka formiranju Atletskog kpuba u Apatinu je organizovanje prvog Dunavskog polumaratona, međunarodnog karaktera, koji se na inicijativu Gorana Čegara a uz svestranu pomoć profesora fizičkog vaspitanja Đure Smiljanića počeo da se organizuje 07.07.1995. godine kad je bilo 66 učesnika. Prvi pobednik Dunavskog polumaratona je bio legendarni Goran Raičević, nakon toga polumaraton dobija tradicionalni karakter i svake godine se organizuje ove godine 17.10.2021. godine je 25. jubilarno izdanje, na poslednjem izdanju polumaratonu učestvovalo je preko 800 učesnika. Goran Čegar nakon prvog organizovanog polumaratona nastavlja sa aktivnostima oko osnivanja kluba, gde mu se pridružuje Slavko Jerković, bivši fudbaler Fudbalskog kluba "Mladost" i zajedničkim snagama uz pomoć prijatelja sporta dolazi i do trenutka osnivanja kluba.


Rukovodstvo kluba od početnih dana do danas baštini ideju da deci mora da se obezbedi besplatan trening, tako da u proteklih 20 godina nikada nijedan dinar od nijednog deteta nije uzet za plaćanje treninga niti za takmičenja na kojima su nastupali.Od početka rada kluba sa mladim snagama je radio Goran Čegar od 2001. do 2003. godine, kome su maksimalnu podršku pružali Žarko Bogić i Dejan Viduka. Vrlo brzo u stručni rad kluba uključeni su legenda atletike Dušan Škorić-Špeco i Žarko Novaković koji su dali veliki doprinod opstanku atletike, dok se u proteklih 5 godina u trenažni proces sa mladim atletičarima maksimalno uključio Bojan Tomašević koji i dan danas stvara mlade šampione.


Od pionira, juniora i seniora koji su nastupali za klub u prvoj fazi od osnivanja svojim rezultatima i afirmaciji kluba doprineli su: Marija Bubalo (koja je i danas još aktivna), Vladimir Varga, Mirjana Varga, Milica Pemac, Srđan Maleš, Bojana Vein, Vladimir Guslov, Vladimir Zorić, Goran Ninić, Nenad Zaklanac, Marijan Stanišić, Vladimir Zec, Samir Hijavi, Bojan Mamula, Bojana Bibić, Ognjen Kukić, Radovan Ćopić, Svetlana Sladić, Slađana Knežević, Darija Opala, Sonja Mirković, Marijana i Marko Bursać, Goran Brkin, Ružica Dereta, Nataša Diklić, Mane i Dragana Čortan, Đurađ Zorić,  Mirjana i Ljiljana Silađi, Milka i Dajana Nikšić, Peter Antalović, Nela Popović, Vladimir Vučić, Jelena Šavija, Miloš Jerković, Jelena Marčeta Ivo Kuti, Jelena, Nedeljko i Maja Hadnađ, Sanja i Srđan Horti i mnogi drugi.


Stariji članovi Atletskog kluba Apatin od samog formiranja do danas učestvovali su na nekoliko hiljada takmičenja, gde je osvojen veliki broj medalja na Prvenstvima Balkana, Srbije i Vojvodine od kojih se svakako izdvajaju titile Prvaka Balkana u maratonu Mariane Čegar Lukić koja je pored titule prvaka Balkana osvojila još 11 seniorskih titula Prvaka Srbije u više disciplina od 5000 metara do ultramaratona, titula Đure Borbelja na državnim i međunarodnim civilnim i vojnim prvenstvima, takođe titule seniorskog prvaka države Gorana Čegara, Nebojše Milenkovića, Ksenije Bodlović (sada Bubnjević) u poslednje dve godine titule državnog prvaka donosili su i ultramaratonci Željko Končar, Dušan Momić, Aleksandra Todorović. 


Izuzetne zasluge za rezultate i promociju kluba kroz osvajanje medalja na mnogim takmičenjeima kroz dve decenije postojanja imaju: Zdravko Mišović, Edo Janić, Saša Perišić, Veljko Popović, Atila Filep, Zoran Janković, Nebojša Milenković, a u proteklih nekoliko godina sjajne nastupe imaju Zoran Radičanin, Slađana Dečermić, Snežana Milošević, Miroslav Pešić, Predrag Vejin, Konstantin Šimić, Nemanja Đurić, Aleksandar Stajić i mnogi drugi. U poslednjih nekoliko godina sjajne nastupe i rezultate imaju mladi atletičari polazinici besplatne škole atletike AK Apatin koji su osvojili na desetine medalja na raznim takmičenjima: Milica Zanze (u pršloj godini najbolja u svojoj generaciji u 4 takmičarske discipline, Jovana i Jelena Kuridža, Nemanja Kovačević, Miloš Dreković, Sofija Bujić, Elena Ćopić (prošle godine prešla u AK Maraton Sombor), sestre Iva, Maša i Lena Rajić, Una i Hana Čegar i mnogi drugi. 


Atletski klub Apatin 2006. godine sa seniorskim timom osvaja 9. mesto na Kupu Evropskih šampiona u polumaratonu koje je održano u Portugaliji, u sastavu ekipe  bili su vođa ekipe Slavko Jerković, takmičari Goran Čegar kapiten ekipe, Zdravko Mišović, Nebojša Milenković, Edo Janić, Saša Perišić i tehniko Sreto Ilinčić.Atletski klub Apatin ponosan je na činjenicu da je bio suorganizator 55. Svetskog vojnog prvenstva u krosu koje je održano u martu 2013. godine na stadiponu FK Mladost i na kojem je učestvovalo preko 350 učesnika iz 25 zemalja iz celog sveta i tehnički organizator Prvenstva Balkana u polumaratonu, koje je održano u okviru 20 Apatinskog Dunavskog polumaratona (2015. godine).


Klub i pojedinci su bili dobitnici mnogih priznanja: od kojih se izdvajaju Oktobarska nagrada opštine Apatin, Najbolji iz oblasti sporta u Opštini Apatin (najbolji sportisti: Đuro Borbelj, Mariana Čegar Lukić, Ksenija Bodlović, Goran Čegar, u mlađim kategorijama  Milica Pemac, Srđan Maleš) i najbolje trenere i sportske radnike (Dušan Škorić-Špeco i Slavko Jerković). Goran Čegar je dva puta proglašavan za najboljeg sportistu Vojske Srbije, istu nagradu su osvojili po jednom Đuro Borbelj i Mariana Čegar Lukić. Goran Čegar je krajem 2020. godine nagrađen Spartakovom nagradom koju mu je dodelio Sportski savez Vojvodine za doprinos razvoju sporta.


Izuzetno zadovoljstvo ljudima u klubu predstavlja veliki broj članova koji su odlični učenici i studenti, i da je veliki broj njih stekao fakultetske diplome, a mnogi su postali uzorni radnici, roditelji i članovi naše zajednice.


Atletski klub Apatin nastavlja dalje da svojim korektnim radom i odnosom kako je imao od samog osnivanja do danas, da na najbolji i najlepši način promoviše Apatin kako na domaćim tako i međunarodnim manifestacijama, tako i da nastavi sa besplatnim radom sa decom i na taj način im omogući da se pravilno razvijaju. 


Atletski klub Apatin ističe izuzetno korektnu saradnju koju je svih ovih godina imao sa predstavnicima medija koji su bili velika podrška radu od samog osnivanja.


Takođe jedan od ciljeva je da se u saradnji sa lokalmom samoupravom nastavi na realizacije projekta izgradnje savremene atletske staze  za koji je dobijena načelna podrška Srpskog atletskog saveza. Na atletskoj stazi mogli bi se organizovati velika takmičenja, vršiti nastava učenika, realizacija treninga sportskih klubova, staza bi bila otvorena za sve sportiste i pomogla da se fizička pripremljenost podigne na veći nivo, a takođe ista bi prilagođena i osobama sa invaliditetom.


Svečana akademija povodom 20 godina od osnivanja biće realizovana tokom jeseni zajedno sa proslavom 25 godina od početka organizacije Apatinskog Dunavskog polumaratona, kada se planira učešće svih članova od osnivanja, prijatelja kluba i partnera koji su bili uz klub sve protekle godine.


Autor: Goran Čegar Objavljeno: 29.04.2021.

PROČITAJTE JOŠ