Kratka istorija streljaštva

 
 
Ako krenemo od toga da mnogi mešaju pojam strešaljtva sa streličarstvom, što u biti i jeste jedan sport koji se razvojem industrije odnosno vatrenog oružja podelio na dve grane, dolazimo do bitnog civilizacijskog trenutka. Naime, pored vatre i točka luk i strela spadaju u tri najveća izuma ljudskog roda, što je od izuzetnog značaja za dalji razvoj naše priče. Tačan momenat otkrića luka i strele nije poznat, ali se zna da su luk i strela bili u upotrebi tačno pre 50.000 godina i to u mlađem kamenom dobu.

Međutim vratimo se pojavi vatrenog oružja. Prvo takmičenje u gađanju vatrenim oružjem održano je u XV veku u Švajcarskoj, puška koja se u to doba koristila u takmičarske svrhe zvala se arkebuza. Gađanje vatrenim oružjem je vrlo brzo zadobilo na popularnosti, osobito je ovo bila uvažavana sportska disciplina u Rusiji.

Međutim, ako govorimo o streljaštvu kao modernom sportu, ono se razvilo tek u XIX veku. Izuzetno je značajno napomenuti, da je 1890 godine počelo i gađanje pištoljem. Streljaštvo je brzo utrlo svoj put u svetu sporta, te se na 1. Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine već našlo na programu takmičenja. Te godine se gađalo pištoljem slobodnog izbora sa 25 m i 50 m, revolverom sa 25m i vojničkom puškom na 200 m i 300 m. Takmičenje u streljaštvu je ostalo u programu Olimpijskih igara sve do danas, s tim da su discipline menjane nekoliko puta.

Na prvom međunarodnom takmičenju, koje održano u Lionu 1897. godine, koje je kasnije proglašeno prvim svetskim prvenstvom, učestvovali su takmičari iz raznih zemalja: Italije, Norveške, Holandije, Francuske i Švajcarske. Međunarodni streljački savez osnovan je 1907. godine, a svoj naziv je modifikovao 1998. godine i od tada se zove- Međunarodna sportska streljačka federacija.

Streljaštvo je imalo veoma zanimljiv razvojni put i u našoj zemlji. Prvo udruženje ovoga tipa osnovano je u Beloj Crkvi i to 1777. U periodu od 1788. do 1818. godine izgrađena su mnoga strelišta radi obuke određenog broja stanovnika, koje je Magistrat morao staviti u službu graničarskom puku. Nakon toga građanstvo je prihvatilo streljaštvo kao razonodu i sport. Izuzetno je bilo važno i razumeti terminologiju streljaštva, te je ista zarad potreba takmičara, kao i simpatizera ovog sporta razrađena u delu "Prva nauka o radu  s puškom" 1791. godine.

Kod nas je 1886. održano "Prvo zemaljsko gadjanje". Prvi savez streljačkih udruženja na Balkanu je Savez streljačkih družina Kraljevine Srbije i osnovan je 1887. Ovaj sport je vrlo brzo pronašao svoje mesto  i u štampanim medijima, te 1889. god  izlazi prvi broj Streljačkog glasnika. Naš streljački savez je 1909. godine primljen u Međunarodni savez. Srpski strelci učestvovali su na svetskom prvenstvu u Hamburgu 1909. godine i to u gađanju vazdušnom puškom.

Streljački savez Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca osnovan je 28. septembra 1924. godine u Beogradu. Izmedju dva rata strelci Jugoslavije su učestvovali jedino u Lucernu 1939. na svetskom prvenstvu i osvojili 11. mesto. Prvo posleratno državno prvenstvo održano je u Kragujevcu 1946, a Streljački savez Jugoslavije obnovljen je 4. aprila 1948 godine.

Takmičenja u streljaštvu organizuju se sa sledećim oružjem: vazdušne puške, malokalibarske i velikokalibarske puške slobodnog izbora, malokalibarske puške serijske proizvodnje, potom one sa optičkim nišanom, vojničke puške, pištolji (malokalibarskog serijskog i automatskog vazdušnog, slobodnog izbora i velikog kalibra) i lovačke puške u disciplinama gađanja glinenih golubova. Pojedine discipline streljaštva su sastavni deo višebojnih sportova poput biatlona i modernog petoboja.
 
Autor: Sanela Kesegi Objavljeno: 12.08.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...