Istorija biciklističke trke kroz Srbiju
Jedan od najstarijih sportskih događaja u Srbiji, bicklistička Trka kroz Srbiju, proslavlja 70 rođendan. Na incijativu novinara Politike Aleksandra Ace Bugarskog, u sardnji sa listovima Politika, Pravda, Vreme i Beogradskom radio stanicom (kasnije Radio Beograd), 5. marta 1939. održan je osnivački sastanak i već 22. maja startovala je prva Trka kroz Srbiju. Druga trka vožena je od 27. avgusta do 6. septembra 1940.

Pobednik prve trke bio je August Prolsinek, a na drugoj je trijumfovao Janez Peternel. Visoki pokrovitelj i darodavac zlatnih pehara pobednicima prve dve trke bio je kralj Petar Karađorđević. Trka je posle Drugog svetskog rata obnovljena 1963. na incijativu pokojnog Borivoja Bore Ivkovića i ubrzo je stekla izuzetan ugled u svetu. U poslednjih 15 godina stalno je među najboljim evropskim trkama, a najbolja je u regionu.

Trka će ove godine biti vožena od 15. do 21. juna u dužini od 1.300 kilometra. Šest put za redom, Trka kroz Srbiju održaće se pod sloganom "Turizam i biciklizam zajedno", a tradicionalno uz organizatore su i Ministarstvo prosvete i sporta i Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj. Jugoslovenski i srpski biciklisti imali su mnogo uspeha na ovoj trci. U 48 izdanja pobeđivali su 29 puta, Prvi vozač iz Srbije koji je poneo lovorov venac bio je Radoš Čubrić 1965, a taj uspeh ponovio je i 1970.

Najtrofejniji učesnik trke je srpski reprezentativac Mikoš Rnjaković, koji je pobeđivao četiri puta - 1985, 1990, 1991. i 1996. Pored Čubrića, od srpskih vozača dve pobede imaju i njegov sin Rajko Čubrić (1987. i 1988), Saša Gajičić (1997. i 2001) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002).

Nikačević je ujedno i poslednji vozač iz Srbije koji je trijumfovao na "srpskom Điru". Od srpskih vozača pobeđivali su i Momčilo Lajzer (1976), Dragić Borovićanin (1982) i Zoran Ilić (1992). Prošle godine pobedio je hrvatski internacionalac Matija Kvasina iz slovenačkog profi tima Perutnina Ptuj.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 07.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Dosadašnji pobednici biciklističke trke Kroz...
> Osnivanje prve Beogradske streljačke družine...
> Pedestrijanizam
> Kratka istorija NHL-a
> Kratka istorija Olimpijskih igara
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...