x

Brazuka - dvanaesta Adidas FIFA lopta

Brazuka - dvanaesta Adidas FIFA lopta
Brazuka je dvanaesta po redu lopta FIFA Svetskog prvenstva, koju je proizveo adidas, a koji je još početkom 20-tih godina prošlog veka počeo da razvija tehnologiju i proizvodi najbolje fudbalske lopte tog vremena.

adidas je sve do danas nastavio sa tom tradicijom, sa istim uspehom. Više od 80 godina iskustva i strasti prema sportu, zadovoljava žželje i potrebe miliona fudbalera širom sveta. Neizreciva posvećenost fudbalu i gotovo prijateljska bliskost sa najboljim svetskim sportistima i timovima, tokom dugog niza godina,  je od adidasa stvorila jednu od najzačajnijih figura  u istoriji fudbala i poziciju vodećeg fudbalskog brenda u svetu.

Sa razvojem fudbalske lopte visokih perfomansi adidas je počeo 1963. godine, kada su se sve ostale lopte bile teške, pa ih je isto tako bilo teško i šutirati. Kada je 1970. godine FIFA ovlastila adidas da napravi loptu za Svetsko prvenstvo u fudbalu u Meksiku iste godine, adidas je već slovio za vodeći fudbalski brend.

adidas Telstar
1970 FIFA Svetski Kup, Meksiko
Kao i sve ostale lopte u ovom periodu i adidasova Telstar lopta bila je izrađena od kože. Za razliku od drugih, ona je izrađena spajanjem 32 kožna dela i to ručnim šivenjem  (od kojih je 12 crnih imalo oblik pentagona a 20 belih delova oblik heksagona) što je u to vreme bilo najbliže obliku pravilnog kruga. Revolucionarni dizajn Telstar lopte upisao se u istoriju fudbala kao prva bela fudbalska lopta koja je dekorisana crnim pentagonima. Svetsko prvenstvo u Meksiku je bilo prvo koje se uživo prenosilo na televiziji, tako da je ova revolucionarna Telstar lopta po tome i dobila ime "Star of Television". Ideja adidasa je i bila da napravi crno-belu loptu koja će biti jasno vidljiva tokom prenosa koji su sedamdesetih bili samo u crno beloj tehnici. adidasova Telstar lopta je sve do danas ostala arhetip svih fudbalskih lopti ikada.

aidas Telstar Durlast
1974 FIFA Svetski kup, Nemačka
Za vreme Svetskog kupa u Nemačkoj adidas je na terene plasirao dve lopte. Telstar lopta je ovog puta bila brendirana crnim, za razliku od prethodne kada je brending bio zlatne boje. Materijali i dizajn su identični onima od kojih je i samo 4 godine ranije izvedena Telstar lopta.

adidas Tango
1978 FIFA Svetski kup, Argentina
Dizajn fudbalske lopte 1978. godine doživeo je novu reovluciju, uvođenjem adidas tango lopte na teren. adidas je Tango loptom, na ovom prvenstvu postavio još jedan standard, da 20 panela sa trijadama stvaraju optički doživljaj 12 identičnih krugova. Sve lopte koje su obeležile 5 narednih svetskih kupova bile su dizajnirane na bazi ovog modela. Tango je napredna verzija prethodnih lopti i imala je bolju otpornost u različitim vremenskim uslovima. Argentinska strast, elegancija i senzibiltet inspirisale su adidas tim koji je kreirao Tango.

adidas Tango Espana
1982 FIFA Svetski Kup, Španija
Osnovni dizajn Tango lopte iz 1978. veoma malo je promenjen za prvenstvo 1982. godine. Promena je realizovana u tehnološkom smislu. Tango Espana koja je, kao i sve prethodne lopte napravljena od kože, poboljšana je zapečaćenim šavovima koji su je činili vodootpornijom. Ova inovacija je loptu učinila naprednijom jer manje upija vodu i umanjuje povećanje njene težine tokom igre za vreme kiše i snega.

adidas Azteca
1986 FIFA Svetski Kup Meksiko
Fudbalska lopta koja je kreirana za drugo Svetsko prvenstvo u Meksiku takođe je donela revoluciju u kategoriji fudbalskih lopti i tehnologijama u proizvodnji. adidas Azteca bila je prva sintetička lopta koja je dospela na stadione Svetskog prvenstva. Korišćenje sintetičkih materijala povećalo je njenu postojanost i umanjilo upijanje vode. Elegantan i bogato ukrašen dizajn lopte bio je inspirisan drevnom kulturom Azteka.

adidas Etrusco Unico
1990 FIFA Svetski Kup, Italija
adidasova Etrusco Unico predstavlja sledeći korak razvoja fudbalske lopte sa upotrebom sintetičkih materijala. Za Svetski Kup u Italiji napravljena je prva lopta koja sadrži unutrašnji sloj crne poliuretanske pene, što je loptu činilo življom na terenu i bržom nego ikada. Ime i izgled lopte proizvod su fascinacije Etrurcima na tlu Italije. Tri etrurske lavlje glave dekorisale su svaku od 20 trijada na ovoj lopti.

adidas Questra
1994 FIFA Svetski Kup, SAD
1994. adidas je za prvenstvo u SAD kreirao prvu high-tech loptu koja je imala sloj bele pene polietilena ultra visoke povratne energije. Polietilenski sloj učinio je Questra loptu mekšom pri ššutu i mnogo bržom pri većoj brzini. adidas Questra bila je inspirisana raketama i američkom fascinacijom putovanja u svemir. Questra je definitivno postavila nove hi-tech standarde.

adidas Tricolore
1998 FIFA Svetski Kup, Francuska
adidas Tricolore bila je prva višebojna fudbalska lopta u istoriji fudbala. Boje francuske zastave i petlić, tradicionalni simboli Francuske i nacionalne fudbalske federacije definisali su i ime i izgled lopte ovog prventstva. Pored zanimljivog izgleda, Tricolore je u sebi sadržala i napredni sloj sintaktičke pene, čvrste matrice punjene gasom, sa mikro balonima koji su pojedinačno zatvarani i veoma izdržljivi. Sintaktička pena je učinila loptu izdržljivijom, sa više povratne energije, što je odgovaralo fudbalerima.

adidas Fevernova
2002 FIFA Svetski Kup, Japan/Koreja
adidas Fevernova je prva lopta na Svetskom kupu koja je prekinula lanac Tango prototipa lopte, iz 1978. godine. Karakteristične boje i revolucionarni izgled bazirani su na kulturama Azije. Fevernova lopta sastojala se od sloja rafinisane sintaktičke pene je koja lopti omogućavala superiorne perfomanse sa 3 sloja, pletenom osnovom, što je omogućilo mnogo precizniju i predvidljiviju putanju leta lopte.

adidas TeamgeistT
2006 FIFA Svetski Kup, Nemačka
Nova lopta za Svetski kup u Nemačkoj 2006. zvanično je otkrivena tokom finalnog žreba. adidas +TeamgeistT lopta se radikalano razlikovala od svojih prethodnica po svojoj 14-delnoj konfiguraciji čime je  smanjen broj ranijih trodelnih spojeva za 60 odsto, a dužina ivica panela za 15 odsto, formirajući tako gladak i savršeno kružni spoljni izgled lopte što je igračima omogućilo značajan napredak u preciznosti i kontroli nad loptom. Teamgeist je dizajnirana u crno beloj varijanti, bojama nacionalnog nemačkog fudbalskog tima, sa istaknutim zlatnim simbolom trofeja Svetskog kupa. Ime Teamgeist nastalo je od osnovnih karakteristika koju svaki tim mora da poseduje na putu ka trofeju, a to je timski duh.

adidas Jabulani
2010 FIFA Svetski Kup, Južna Afrika
Revolucionarna Jabulani lopta sastavljena je od samo osam kožnih delova. Novi dizajn omogućio je savršeno prijanjanje na kopačku ili golmanske rukavice u svim vremenskim uslovima. Zahvaljujući revolucionarnom "Gripn Groov" profilu lopte i potpuno novom 3D obliku panela, ovaj profil je obezbedio fudbalerima iz celog sveta stabilan let lopte i savršen prihvat lopte u svim situacijama na terenu.

Jabulani je testirana u do tada najozbiljnijim laboratorijskim uslovima ikada. Testiranja su sprovedena na terenu sa najboljim profesionalnim fudbalerima i timovima. Testovima je potvrđeno da je Jabulani okruglastija i mnogo stabilnijeg leta u odnosu na sve fudbalske lopte ikada.

adidas Brazuka
2014 FIFA Svetski Kup, Brazil
Brazuka, zvanična lopta FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu 2014 u Brazilu, temeljno je testirana kako bi ispunila i premašila sve FIFA standarde za zvanične lopte i omogućila vrhunske performanse u svim uslovima.  

Brazuka je prošla kroz  dvoipogodišnje testiranje koje je uključilo više od 600 najboljih igrača sveta, kao i 30 timova u ukupno 10 zemalja na tri kontinenta, što je čini ubedljivo najviše testiranom loptom u istoriji adidasa, i zahvaljujući čemu je pogodna za sve uslove. Među klubovima koji su bili uključeni u testiranje našli su se AC Milan, Bajern Minhen, Palmeiras i Fluminese. Kada je reč o igračima, u procesu testiranja učestvovale su globalne svetske zvezde Leo Mesi, Iker Kasiljas, Bastijan Švajnštajger i Zinedin Zidan. Lopta je već testiranana međunarodnim takmičarskim utakmicama na FIFA Svetskom prvenstvu za mlađe od 20 godina, sa drugačijim dizajnom printa, a korišćena je i u prijateljskoj utakmici između ŠŠvedske i Argentine u februaru 2013.

Tehnologija ugrađena u gumu istkani kostur u unutrašnjem delu Brazuke, identična je onoj koja je korišćena za Tango 12 (UEFA Euro 2012), Cafusa (FIFA Kup konfederacija 2013) i popularne oficijalne lopte za UEFA Ligu ššampiona. Ipak, nova strukturna inovacija sa jedinstvenom simetrijom šest identičnih panela od kojih je svaki drugačije površinske teksture obezbediće bolje prijanjanje, dodir, stabilnost i aerodinamičnost na terenu. Brazuka je temeljno testirana kako bi ispunila i premašila sve FIFA standarde za zvanične lopte i omogućila vrhunske performanse u svim uslovima.  

Brazuka je dobila naziv još u septembru 2012. nakon javnog glasanja u Brazilu koje je obuhvatilo milion fanova fudbala; naziv "brazuca" je kolokvijalni lokalni termin koji znači "brazilski", i kojim se opisuje brazilski način života. Boje i trakasti dizajn panela simbolizuju tradicionalne raznobojne narukvice sa željama koje se nose u zemlji, a pored toga odražavaju žživost i zabavu koji se povezuju sa fudbalom u Brazilu.


O Brazuki su rekli:
Stiven Džerard -– kapiten Engleske reprezentacije
Prvo što primetim na lopti je težina i osećaj prilikom igre, a osećaj, igrajući sa ovom loptom je fantastičan. Težina je veoma dobra, što govori da će biti prilično pouzdana i “prava” lopta.

Kada ste na mojoj poziciji, igrate duge lopte i trudite se da asistirate, u tom slučaju lopta je od velikog značaja za vašš učinak u igri. Svaka čast adidasu ššto su proizveli jednu ovakvu loptu. Brazuka je istinska i pouzdana lopta, a to su dve najvažnije stvari koje ja očekujem od lopte.

Leo Mesi -  kapiten reprezentacije Argentine
Moj prvi utisak o lopti je da je veoma dobra. Dizajn je drugačiji, sa mnogo različitih boja. Imao sam priliku da isprobam Brazuku i mislim da je sjajna.

Dani Alveš-– Brazil
Moj prvi utisak o Brazuki je da je fantastična i da ćemo se dobro zabavljati igrajući sa ovom loptom.

Fernando Tores –- Španija
Izgleda mi impresivno. Raznobojni dizajn je u brazilskom duhu, a mislim da je i ime originalno. Takođe, Samba kolekcija za fudbal je veoma dobra. Sve lopte deluju slično, ali uvek postoje razlike. Veoma je korisno trenirati sa novim loptama pre početka Svetskog prvenstva, kao ššto mi treniramo sa Brazukom.

Lukas Podolski - Nemačka
Mislim da adidas ima dobru loptu na svakom Svetskom prvenstvu, a Svetska prvenstva su pre svega koloritna. Veoma je važno da igrate sa istom loptom na treninzima i utakmicama, naročito nedeljama ili mesecima pre turnira.

Pridružite se razgovoru o adidas fudbalu na www.facebook.com/adidasfootball ili na Tviteru @adidasfootball #allin or nothing i @adidassrbija.
 
Autor: Cvijeta Radović Objavljeno: 16.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ