Društvena valorizacija sportskih dostignuća

Savremeni sport nije imao i još uvek nema utvđenu filozofiju i teoriju. Još je Sokrat govorio da je pitanje važnije od odgovora, prema tome samo isticanje pitanja o filozofiji i teoriji sporta predstavlja veliko pitanje. Sport predstavlja specifičan oblik postojanja i života sportiste. Pomoću osnovnih oblika sportskog postojanja, treniranja i takmičenja, sportista je ujedno i sportski stvaralac.

Savremena teorija sporta podrazumeva nekoliko aktuelnih kategorija na osnovu kojih se utvrđuju klase sportskih dostignuća i to:

Kategorija uzrasta
U svim sportovima utvrđene su kategorije uzrasta sportskog dostignuća prema uzrastu, za mlade kategorije (pionirska, juniorska, kadetska), za seniore i veterane. Ove kategorije podrazumevaju uvažavanje razlike koje su uslovljene prirodnim faktorima, od kojih treba posebno istaći razlike u godinama i razlike u polovima (muško - ženske).

Kategorija unutar sportova
Svaki sport je određen prema nivoima sportskog dostignuća. Integrativni procesi u sportu nastoje da bar po kategorijama ujednače vrednosti sportskih dostignuća.

Institucionalne kategorije
Ekipe i sportisti su reprezenti države, kluba, škole ili drugih oblika socijalne zajednice, oni su pravi simboli jedne države i nacije, sa kim se svi indetifikuju (u slucaju dobrih sportskih rezultata), na taj način sportska dostignuća su i institucionalna.

Kategorije rase, vere nacija
Neki sportovi pripadaju samo pripadnicima jedne vere nacije ili rase.

Sport za osobe sa specijalnim potrebama
Danas se sve više priča i radi na sportu za ovu kategoriju ljudi. Sportski radnici dosta toga su uradili na promoći i popularizaciji ove kategorije ljudi u sportu ili bolje rečeno na njihovoj socijalizaciji putem sporta.

Sportska dostignuća se stvaraju u uslovima u kojima deluju prirodni i društveni faktori u specifičnom sportskom okruženju. S obzirom na to da je uticaj faktora karakterističan u određenoj društvenoj zajednici, on se mora valorizovati kada se sportska dela kategorišu pomoću bilo kog kriterijuma. Okruženje za stvaranje sportskog dela i njegov uticaj se može definisati kao poseban objedinjavajući faktor, faktor specifične povezanosti prirodnih i socijalnih elementa.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 15.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...