x

Pedagoški ciljevi nastavnika, trenera i roditelja u sportu

Pedagoški ciljevi nastavnika, trenera i roditelja u sportu
Veoma je važno da svaki roditelj pre svega bude dobar pedagog, nastavnik vaspitač i trener svog deteta, nakon čega je mnogo lakše kada dete dođe u školu ili na trening. Mnogi roditelji kroz dete proživljavaju svoje želje iz detinjstva te na taj način vrše pritisak na dete da pobediti po svaku cenu, neki izgube realnu procenu situacije i sportske perspektive, dok neki žele da zauzmu mesto trenera.

S obzirom da većini rodotelja nedostaje profesionalno sportsko obrazovanje te su njihovi zahevi upućeni deci i treneru, najčešće nesvesno, destruktivni, treneri bi trebali organizovati susret s roditeljima sportista, upozoriti ih da je njihovo ponašanje škodljivo za dete, te im objasniti opšte ciljeve sporta: doprinos ličnom i socijalnom razvoju, prenosne životne veštine, ljubav prema sportu, samopoštovanje, učenje poštovanja i fer odnosa prema drugima, itd.

Pedagoški ciljevi svih trenera i roditelja bi trebali biti: Deca moraju trenirati svoje konkretne sposobnosti i kroz to sticati doživljaj da postaju bolji u toj igri; Deca moraju da dožive druženje i zajednički život - moraju da dožive da imaju svoje mesto u društvu i da ima mesta za sve bez obzira na kvalifikacije, pol ili boju kože i da se korektno ponašaju prema drugim igračima i ljudima uopšte; Deca moraju imati doživljaje uspeha (psihički doživljaj), koji utiče na jačanje njihovog samopouzdanja, kao i njihovu radost da igraju npr. fudbal sa svojim prijateljima (lični razvoj).

Svaki pojedinac ovog društva (roditelj, sportista, trener, navijač), bi šta god da radi trebao to raditi predano i misliti na kraj - posljedice svog rada, ali ne po njega samoga, nego posledice po njegovu decu, po njegovu zajednicu, čiji su temelj samo ljudi.

Nikada ne treba zaboraviti da su osnovni elementi sporta: Veštine i sposobnosti -(sposobnost saradnje, veština komuniciranja, poštovanje dogovorenih pravila, konstruktivno prevezilaženje konflikta razumevanje, odnos prema drugima, kvalitet vođe, poštovanje prema drugima, procena doprinosa, sposobnost pobede, sposobnost poraza planiranje takmičenja); Vrijednosti - (fer-plej, deliti osećaj sopstvene vrednosti, poverenje, pouzdanost, osećaj samopoštovanja, tolerancija, neuništivost, timski rad disciplina, poverenje).

Svetom upravljaju ljudi, oni stvaraju norme ponašanja, pa budimo onda "ljudi".
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 18.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ