x

SPORTSKI REČNIK - SLOVO V

Vannastavna aktivnost
Autor:B. Bokan/ Datum:01.01.2015.
Pod pojmom "vannastavne aktivnosti" podrazumevamo sve planske i programski organizovane oblike rada prema potrebama, interesovanjima i slobodnim opredeljenjima svih učenika. 
Vind sprint
Autor:N/A/ Datum:01.01.2015.
Vind sprint (VS) (eng. wind - vetar) predstavlja način ubrzanog trčanja gde trkač u određenom trenutku uloži maksimalan napor kako bi dostigao najveću moguću brzinu kretanja. Naziv je vind sprint je dobio zbog toga što asocira na duvanje vetra u naletima. 
Vitost
Autor:Prof. dr. Sava Ivanić/ Datum:01.01.2015.
Vitost je  komponenta fizičke sposobnosti koja se ispoljava sposobnošću izvođenja kretanja maksimalnim amplitudama pri čemu su do savršenstva usklađene trenutne mogućnosti mišića, mišićnih veza, zglobnih veza, zglobova i kostiju. 
Volej
Autor:N/A/ Datum:01.01.2015.
Volej (engl. Volley) predstavlja udarac bilo koje lopte kada je ona u vazduhu, odnosno kada lopta nije u kontaktu sa podlogom. 
Volonter
Autor:N/A/ Datum:01.01.2015.
Volontere u sportu predstavljaju radnici koji se dobrovoljno angažuju.u svim segmentima organizovanja sportskih organizacija, klubova, saveza, sportskih takmičenja, propagiranju sporta i vršenju društvene kontrole u sportu. 
Vrhunski sport
Autor:Zakon o sportu RS, 2011/ Datum:01.01.2015.
Vrhunski sport jeste oblast sporta koja obuhvata sportske aktivnosti koje za rezultat imaju izuzetne (vrhunske) rezultate i sportske kvalitete. 
Vrhunski sportista
Autor:Zakon o sportu RS, 2011/ Datum:01.01.2015.
Vrhunski sportista jeste sportista koji je na osnovu ostvarenih vrhunskih sportskih rezultata na sportskim takmičenjima rangiran, u skladu sa Nacionalnom kategorizacijom sportista, u kategoriju vrhunskih sportista. 
Stranica 1 od 1