SPORTSKI REČNIK - SLOVO G

Stranica 1 od 1

Genetski doping

Autor: N/A
Datum: 01.01.2015.
Genetski (genski) doping predstavlja vrstu dopinga koja se zasniva na genetskoj (genskoj) terapiji, koja uključuje upotrebu modifikovanog genetskog materijala. Ona se zasniva na dodavanju ili menjanju gena koji se nalazi u ćeliji. 
sve definicije (1)

Genska terapija

Autor: N/A
Datum: 03.01.2015.
Genska terapija (engl. Gene therapy) predstavlja terapiju koja obuhvata menjanje dejstva (aktivnosti) gena u ćeliji zarad prevencije bolesti, povreda ali i bržeg oporavljanja od bolesti i povreda. Genska terapija je relativno nova tehnologija koja je još uvek u fazi razvoja. 
sve definicije (1)

Gimnastika

Autor: Prof. dr. Sava Ivanić
Datum: 01.01.2015.
Gimnastika je racionalna kretna aktivnost usmerena na razvijanje fizičkih i motornih osobina čoveka. 
sve definicije (1)

Gipkost

Autor: N/A
Datum: 02.01.2015.
Gipkost predstavlja komponentu fizičke sposobnosti koju označava stepen slobode kretanja u zglobovima ljudskog tela. 
sve definicije (2)

Glikogen

Autor: Dr. Vladimir Isurin
Datum: 01.01.2015.
Glikogen predstavlja zalihu ugljenih hidrata smeštenu u mišićima i jetri. 
sve definicije (2)

Gojaznost

Autor: N/A
Datum: 01.01.2015.
Pod gojaznošću se podrazumeva svako povećanje telesne mase iznad idealne. 
sve definicije (1)

Grb

Autor: N/A
Datum: 01.01.2015.
Grb - grafički i kreativni prikaz zvaničnog znaka države, administrativne teorije, staleške organizacije ili sportskog tima. Ponekad se grb sportske organizacije ili tima shvata kao sinonim reči amblem, mada sportska organizacija može imati i grb i amblem koji se međusobno razlikuju. 
sve definicije (1)

Grend slem

Autor: N/A
Datum: 04.11.2018.
Grend slem (engl. Grand Slam) predstavlja naziv koji se koristi za četiri najveća teniska turnira. Četiri teniska turnira koja spadaju u Grend slem kategoriju su: Otvoreno prvenstvo Australije (Australian open); Rolan Garos; Vimbldon; Otvoreno prvenstvo SAD (US open). Sama reč Grend slem je preuzeta iz engleskog jezika i u prevodu na srpski jezi označava veliku pobedu. Prvobitno se ovaj izraz koristio za osvajanje sva četiri turnira u jednoj kalendarskoj godini, a kasnije je prešlo u praksu i da se svaki pojedinačni turnir iz ove kategorije naziva tako.
sve definicije (1)

Greni Gir

Autor: N/A
Datum: 01.01.2015.
Greni Gir(eng. grannz gear) - Najmanja brzina na mauntin bajku, koja se koristi za savlađivanje uzbrdica. 
sve definicije (1)

POGLEDAJTE JOŠ I...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...