SPORTSKI REČNIK - SLOVO B

Stranica 1 od 1

Backpacking

Autor: N/A
Datum: 08.01.2021.
Backpacking predstavlja višednevni boravak u prirodi sa rancem i svom neophodnom opremom za preživljavanje (hrana za više dana, voda, zaštita od vetra/ kiše/ sunca, rezervna odeća, šator i sl.). Backpacking kao i trekking pored šetnje podrazumeva i snalaženje, orijentaciju i preživljavanje u prirodi. Od trekkinga se razlikuje po količini neophodne opreme koju nosite sa sobom.
sve definicije (1)

Baraž

Autor: N/A
Datum: 04.12.2014.
Naknadno odigravanje utakmica za one ekipe koje su u prethodnom takmičenju postigle jednak broj bodova, a nisu uspele da se direktno kvalifikuju.
sve definicije (1)

Baza podataka

Autor: Dr. Dragan Životić
Datum: 09.12.2014.
Baza podataka predstavlja osnovni skup podataka smešten u računar i organizovan u takvu logičku i tehničku stukturu, da omogući dostup do svakog pojedinog elementa.
sve definicije (1)

Beta blokatori

Autor: N/A
Datum: 12.12.2014.
Beta blokatori (engl. Beta blockers) predstavljaju grupu lekova koja se obično koristi u lečenju hipertenzije, srčane aritmije, migrene, anksioznosti, drhtavice, mogućeg srčanog udara. Beta blokatori smanjuju krvni pritisak i broj srčanih otkucaja, blokiraju receptore za nadražaje itd. Korišćenje beta blokatora je zabranjeno u sportovima kao što su streljaštvo, streličarstvo, skijaški skokovi itd. jer njihova uptreba dovodi do opadanja koncentracije, nervoze, itd.
sve definicije (1)

Bolest putovanja

Autor: N/A
Datum: 12.12.2014.
Bolest putovanja (engl. Jet lag) je prolazan klinički sindrom koji se javlja kao odgovor na remećenje fizioloških bioloških ritmova i uobičajeno rezultira nespecifičnim simptomima.  Sindrom se kod većine osoba razvija kada putuju kroz tri ili više vremenskih zona. Karakterišu ga dve faze: (1.) razvoj cirkadijalne disritmije (desinhronizacije) i (2) adaptacija na novu vremensku zonu (resinhronizacija).
sve definicije (1)

Brzina

Autor: Prof. dr. Sava Ivanić
Datum: 08.12.2014.
Brzina je komponenta fizičke sposobnosti čoveka  koja mu omogućava da jedan prost pokret, složeno kretanje ili čitavu radnju izvrši u najkraćem mogućem vremenu.
sve definicije (1)

Brzinska izdržljivost

Autor: N/A
Datum: 28.12.2014.
Brzinska izdržljivost predstavlja sposobnost odupiranja zamoru kod trajnih opterećenja sa pretežno anaerobnim radom, ondnosno maksimalnim deficitom kiseonika.
sve definicije (1)

Brzinska snaga

Autor: N/A
Datum: 28.12.2014.
Brzinska snaga predstavlja izrazitu dinamičku snagu za koju je karakteristična eksplozivna kontrakcija mišića.
sve definicije (1)

Budžet

Autor: N/A
Datum: 02.12.2014.
Budžet kao monetarni  izraz, je sredstvo za planiranje i kontrolisanje aktivnosti na svim nivoima organizacije za određeni period.
sve definicije (1)

POGLEDAJTE JOŠ I...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...