x

Evropsko prvenstvo u futsalu 2016

Evropsko prvenstvo u futsalu 2016

10. Evropsko prvenstvo u futsalu  održaće se u periodu od 02. do 13. februara 2016. godine, u Beogradu (Srbija), u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije i Evropske fudbalske unije - UEFA.


Termin “futsal” predstavlja skraćenicu od portugalskih “futebol de salao”, i šanskih reči “futebol de sala” koje označavaju dvoranski fudbal, odnosno fudbal u zatvorenom prostoru. Sa obzirom da se u različitim zemljama futsal igrao po različitim pravilima i oblicima, ne čudi ni to da je sam futsal dugo godina egzistirao pod različitim imenima, kao što su: “ulični fudbal”, “pet na strani (eng. five-a-side)”, “dvoranski fudbal” i sl.  Kada je u pitanju, sam nastanak futsala, i tu postoji nekoliko verzija: Prema jednoj verziji, nastanak futsala vezuje se za takmičenje mladih YMCA 1930. godine u Montevideu, kada je Juan Carlos Geriani predstavio fudbal sa 5 igrača u svakom timu; Dok je prema drugoj verziji futsal nastao na plažama Brazila.
Velika popularnost nove igre, dovela je do daljeg razvoja futsala, pa su se tako 1954. godine brazilske države usaglasile oko pavila igre, a 1974. godine, u Sao Paolu, osnovano je Internacionalno telo FIFAUSA (Federacao Internationale de Futebol de Salao). Prvo internacionalno takmičenje, koje je organizovala FIFAUSA, održano je 1965. godine, prvi Panamerički kup održan je 1980. godine, dok je Prvo Svetsko prvenstvo održano u Sao Paoulu 1982. godine. S obzirom da, 1989. godine, veliki broj zemalja pristupa Svetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA), u FIFA-i donose odluku da zajedno, pod jednim krovom, ujedine i sve organizacije malog fudbala (futsala), nakon čega se FIFA odvaja od FIFAUSA i donosi nova pravila, čime stvara novu verziju malog fudbala.
Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u futsalu održaće se u Kombank areni u Beogradu, u skladu sa pravilima Evropske fudbalske unije (Union of European Football Associations - UEFA).
Programom Evropskog prvenstva u futsalu predviđeno je učešće 12 reprezentacija (ekipa) koje će biti raspoređene u 4 grupe sa po 3 ekipe, i to:

Grupa A: Srbija, Portugal; Slovenija.
Grupa B: Španija; Ukrajina; Mađarska.
Grupa C: Rusija; Hrvatska; Kazahstan.
Grupa D: Italija; Češka; Azerbejdžan.

Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da se nakon takmičenja po grupama igra po nokaut sistemu na ispadanje, od četvrtfinala do finala.


Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u futsalu, koje je održano 2014. godine, u Belgiji, brani reprezentacija Italije. Najbolji strelaca na prethodnom šampionatu bio je Eder Lima (Rusija) sa 8 postignutih golova, a najbolji igrač takmičenja bio je Gabriel Lima (Italija)


Program takmičenja:
  • 02. - 07. 02. 2016. - Takmičenje po grupama
  • 08. - 09. 02. 2016. - Četvrtfinale
  • 11. 02. 2016. - Polufinale
  • 13. 02. 2016. - Utakmica za treće mesto
  • 13. 02. 2016. - Finale

 

Autor: Marko Skorić Održavanje: od 02.02.2016. do 13.02.2016.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Fudbalski savez Srbije; Evropska fudbalska unija (UEFA)
Mesto: Beograd
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://www.uefa.com/futsaleuro/index.html
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...