Tribina - Istina o sportu 2015

Tribina - Istina o sportu održaće se u četvrtak, 17. decembra 2015. godine, u Novom Sadu, u organizaciji Asocijacije sportista, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu AS.


Tribina - Istina o sportu ima za cilj da skrene pažnju javnosti na sledeće činjenice:

  • Struka i sportski  stručnjaci u sportu trenutno se nalaze na marginama stručnog, naučnog i medijskog interesovanja,  odnosno status  sportskih stručnjaka i trenera u sportu je nejasan i obezvređen.  
  • Upravljanje sportom nije prepušteno stručnjacima nego to vrše razne interesne grupe i nekvalifikovani pojedinci.
  • Proces obrazovanja kadrova u sportu se ne vrše u obrazovnim institucijama nego u granskim sportskim savezima, gde se odvija takozvano "licenciranje" kao filter koji omugućava da u klubovima rade nestručni, podobni i poslušni ljudi, umesto da se rad prepusti sportskim stručnjacima.
  • Danas  treneri nemaju nikakvu sigurnost niti zaštitu i ako se zna da su uslovi za rad i dobar stručni rad osnovni preduslovi za razvoj bilo kog sporta, bio on amaterski, dečiji ili vrhunski.
  • Kontrolu nad stručnim radom niko ne vrši što je nedopustivo i može dovesti do brojnih neželjenih posledica. Osposoboljavanje za rad u sportu nije adekvatno za tako kompleksno zanimanje i ne sprovodi se u saradnji sa fakultetima za sport i fizičko vaspitanje.
  • Rad sa decom u sportu ne može biti prepušten bilo kome, već se ti kadrovi moraju biti stručna lica tj sportski stručnjaci.
  • Nažalost sportski stručnjaci su ukalupljeni slučajno ili namerno da se bavimo isključivo uskostručnim problemima strategije, tehnike i taktike neke igre dok nam sa druge strane drugi uređuju status, mesto i uslove rada i ako smo najznačajniji činioci tog sporta.
  • Novi zakon o sportu koji predviđa “radikalne i dobre promene” još nije donešen i ne zna se kada će.

Osnovni ciljj tribine - Istina o sportu jeste da podstakne sve sportske stručnjake u Srbiji da je krajnje vreme da počnu da se bore za vlastito dostojanstvo i sopstvena prava, i da počnu da odbijaju da budu oruđe u službi raznih predstavnika interesnih grupa, nekvalifikovanih pojedinaca i politikanata koji su okupirali sport radi svojih ličnih, partijskih i materijalnih prohteva, umesto da upravljanje sportom prepuste sportskim stručnjacima.

Ovogodišnja tribina - Istina o sportu održaće se u konferencijskoj sali (ul. Vojvođanskih brigada 17) u Novom Sadu, sa početkom u 18:00 časova.

Programom tribine - Istina o sportu predviđeno je obrađivanje teme "Položaju  i  uticaju  sportskih  stručnjaka  u  sistemu  upravljanja  sportom". Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da predavači na tribini budu Prof.dr Dušan Perić (dekan fakulteta za sport i turizma “Tims” u Novom Sadu) i Slobodan Petrović (sekretar udruženja fudbalskih trenera Kragujevca i predsednik kordinacionog tela za primenu zakona o sportu).

 

Autor: Marko Skorić Održavanje: od 17.12.2015. do 17.12.2015.

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
Asocijacija sportista, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu AS
Mesto:
Novi Sad
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://as.in.rs
Facebook: nije dostupno
Twitter: nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...