x

Svetsko prvenstvo u rukometu 2015

Svetsko prvenstvo u rukometu 2015

Dvadeset i četvrto po redu, Svetsko prvenstvo u rukometu za muškarce održaće se u periodu od 15. januara do 01. februara 2014. godine u Kataru, u organizaciji Rukometnog saveza Katara i Međunarodne rukometne federacije (IHF).


Svetsko prvenstvo u rukometu za muškarce odžava se svake druge godine, počevši od 1938. godine, pod pokroviteljstvom Međunarodne rukometne federacije (International Handbal Federation - IHF). Prvo Svetsko prvenstvo u rukometu za muškarce održano je 1938. godine u Nemačkoj uz učešće svega četiri reprezentacije, dok je prethodno Svetsko prvenstvo odžano 2013. godine u Španiji.


Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u rukometu, na kojem će učešće uzeti dvadeset i četiri reprezentacije, održaće se u tri novoizgrađene sportske hale (Lusail Multipurpose Hall - LMH; Qatar Handball Association Complex - QHC; Al Sadd Multipurpose Hall - SMH) u istom gradu, u okviru koji će biti održano ukupno 88 mečeva.


Programom Svetskog prvenstva u rukometu predviđeno je da 24 reprezentacije budu raspoređene u četiri grupe sa po 6 ekipa, i to:


Grupa A: Španija; Slovenija; Katar; Belorusija; Brazil; Čile.
Grupa B: Hrvatska; Bosna i Hercegovina; Makedonija; Austrija; Tunis; Iran.

Grupa C: Francuska; Švedska; Alžir; Češka; Egipat; Ujedinjeni Arapski Emirati.

Grupa D: Danska; Poljska; Rusija; Argentina; Bahrein; Nemačka.


Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da se u prvom delu takmičenja (takmičenje po grupama) igra po jednostrukom bod sistemu (svako sa svakim po jednu utakmicu), nakon čega će se po četiri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe plasirati u šesnaestinufinala, odakle kreće nokaut faza sve do finala.


Kao najuspešnije reprezentacije u dosadašnjoj istoriji Svetskog prvenstva u rukometu za muškarce, izdvajaju se: Švedska sa 11 medalja (4 zlatne, 3 srebrne, 4 bronzane); Francuska sa 8 medalja (4 zlatne, 1 srebrna, 3 bronzane); Rumunija sa 6 medalja (4 zlatne, 2 bronzane); Rusija sa 6 medalja (3 zlatne, 3 srebrne); Nemačka sa 7 medalja (3 zlatne, 3 srebrne, 1 bronzana); kao i reprezentacija Srbije koja ima 6 osvojenih medalja (1 zlatnu, 1 srebrnu, 4 bronzane).


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 15.01.2015. do 01.02.2015.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Rukometni savez Katara; Međunarodna rukometna federacija (IHF)
Mesto: Katar
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://www.qatarhandball2015.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...