Fed kup 2014

Takmčenje teniskih nacionalnih timova (reprezentacija) za žene, pod nazivom Fed kup (eng. Fed Cup) održaće se u periodu od  08. februara do 09. Novembra 2014. godine, u organizaciji Međunarodne teniske Federacije (International Tennis Federation - ITF).

Prvi Kup Federacija (Federation Cup) održan je 1963. godine, u čast pedeset godina postojanja  Međunarodne teniske Federacije (ITF). Dalji razvoj takmičenja doveo je do uvođenja regionalnih kvalifikacija 1992. godine, da bi 1995. godine bilo usvojeno novo skraćeno ime Fed kup (Fed Cup) koje se koristi i danas. Danas, Fed kup predstavlja najveće međunarodno takmičenje ženskih nacionalnih timova koje se održava svake godine, uz učešće čak 97 nacija 2013. godine.

Današnji format, takmičenje je dobilo 2005. godine, i od tada se 8 najboljih reprezentacija bore za čast i slavu u okviru svetske grupe (engl. World Group), dok su ostale, slabije rangirane, reprezentacije raspoređene u svetsku grupu II (engl. World Group II), kao i u tri regionalne grupe u zavisnosti kom regionu pripadaju.

Na ovogodišnjem Fed kuptakmičenju svoje učešće uzeće oko 100 nacija (reprezentacija), što ovaj turnir čini jednim od najvećih međunarodnih sportskih takmičenja u ženskoj konkurenciji. Učešće u Svtskoj grupi, obezbedilo je osam reprezentacija, i to:  Italija, Sjedinjene Američke Države, Češka, Španija, Nemačka, Slovačka, Australija, i Rusija.

Programom Fed kupa predviđena su nadmetanja (takmičenja) u tenisu za žene, od strane 8 reprezentacija koje su se plasirale u Svetsku grupu, drugih 8 slabije plasiranih reprezentacija takmičiće se u Svetskoj grupi II (u kojoj će se takmičiti i reprezentacija Srbije), dok će ostale reprezentacije biti razvrstane u tri regionalne zone, u zavisnosti kojem regionu pripadaju.

Takođe programom manifestacije, predviđeno je da se nakon prve runde "kvalifikacija" (08. - 09. februar), u okviru Svetske grupe, održi polufinale (19. - 20. april) i finale (08.-09. Novembar). Reprezentacije koje budu ostvarile pobedu u prvoj rundi, plasiraće se u narednu rundu takmičenja, i pri tom će obezbediti svoje mesto u svetskoj grupi i naredne godine, dok će ekipe koje izgube u prvoj rundi, morati da se takmiče za opstanak, odnosno za popunu Svetske grupe.

U dosadašnjoj istoriji, od 1963. godine do danas, ukupno 11 reprezentacija je osvajalo trofej Fed kupa, a kao najsupešnije izdvajaju se Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koja ima  17 osvojenih titula, zatim slede Australija sa 7 titula, Češka sa 7, Španija sa 5, Rusija sa 4, itd.

Program takmičenja:

  • 08.- 09.02.2014 - Prva runda
  • 19.-20.04.2014 - Polufinale
  • 08.- 09.11.2014 - Finale 
Autor: Marko Skorić Održavanje: od 08.02.2014. do 09.11.2014.

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
Međunarodna teniska Federacija
Mesto:
N/A
Adresa:
N/A
Kontakt tel. #1: N/A
Kontakt tel. #2:
N/A
Faks: N/A
Mobilni telefon:
N/A
E-Mail adresa:
N/A
Web sajt: www.fedcup.com
Facebook: nije dostupno
Twitter: nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...