x

Australijan open 2024

Australijan open 2024

Otvoreno prvenstvo Australije (Australijan open), prvi od četiri Gren Slem turnira u sezoni, održaće se u periodu od 14. do 28. januara 2024. godine, na Melburn park stadionu u Melburnu (Australija).


Otvoreno prvenstvo Australije, teniski Gren Slem turnir kojim rukovodi "Tenis Australija" (ranije poznat kao Teniska asocijacija Australije) i koji se svake godine održava u januaru - februaru, u sred Australijskog leta poznat po ekstremno toplim uslovima za igru, prvi put je održan daleke 1905. godine. Prvi održani turnir bio je poznat kao Australijsko prvenstvo, da bi zatim 1927. godine promenio naziv u Prvenstvo Australije, a 1965. godine dobio naziv Otvoreno prvenstvo Australije, koji je i danas aktuelan. 


Ovogodišnje izdanje Australijan opena predstavlja, jedan od najvećih sportskih događaja u Australijskom sportskom kalendaru, ujedno ono predstavlja i jedan od najvećih teniskih događaja u svetu, što potvrđuje činjenica da je još 2007. godine turniru prisustvovalo blizu 555 000 posetilaca i da taj broj iz sezone u sezonu nastavlja da raste.


KO? Otvoreno prvenstvo Australije (Australijan open)

ŠTA? tenis, turnir, gren slem

KAD? 14. - 28. januar 2024.

GDE? Melburn (Australija)


Programom Australijan opena predviđena su takmičenja u singlu u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i u parovima i u mešovitim parovima u seniorskoj konkurenciji, na kojima će učestvovati sam krem svetskog tenisa. Takođe programom manifestacije, predviđeno je održavanje i juniorskog takmičenja ali i takmičenja u tenisu u kolicima za osobe sa invaliditetom, u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i u parovima.


Titulu sa prethodnog turnira (Australian open 2023.) brane u muškoj konkurenciji Novak Đoković, dok titulu u ženskoj konkurenciji brani Aryna Sabalenka. Branioci titule u muškom dublu su Rinky Hijikata i Jason Kubler, dok titulu u ženskom dublu brane Barbora Krejčíková i Kateřina Siniaková. Branioci titule u mix dublu su Luisa Stefani i Rafael Matos.

Saveti za sportsko klađenje
Zanimljivosti Australijan opena:

-Prvi turnir u muškoj konkurenciji održan je 1905. godine, dok je prvi turnir u ženskoj konkurenciji održan 1922. godine.

-Pobednici prvog Australian opena su Rodney Heath u muškoj konkurenciji i Mall Molesworth u ženskoj konkurenciji.

-1977. godine Australian open održan je dva puta u toku jedne kalendarske godine. Prvi turnir održan je u januaru, a drugi u decembru iste godine. 

-Australian open 2023. biće 112. izdanje ovog takmičenja.

-Prodaja ulaznica za Australijan open 2023 počela je u decembru 2022. godine putem sajta ticketmaster.com.au

-Takmičari na AO 2024 boriće se za nagradni fond od preko 86,5 miliona $ 

-Takmičari/ke koji ispadnu u prvom kolu osvojiće po 100 000$.

-Pobednici u muškom i ženskom singlu; muškom, ženskom i miks dublu osvojiće po 2000 ATP bodova.

-Glavni sponzor AO 2024 je Kia Motors u saradnji sa Emirates, Luzhou Laojiao i Rolex-om.


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 14.01.2024. do 28.01.2024.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Tenis Australija
Mesto: Melburn (Australija)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://www.ausopen.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...