x

Durmitor Sky race 2022

Durmitor Sky race 2022

Durmitor Sky race održaće se u subotu, 16. jula 2022. godine, na Durmitoru (Crna gora), u organizaciji Saveza extremnih sportova Srbije.


Skajraning podrazumeva trčanje na planinskim vrhovima i neuređenim terenima, tehničkim deonicama i vertikalama. Durmitor SkyRace predstavlja pravi tehnički skajrejs koji zahteva maksimalan fokus. Tehničke deonice, dugi alpski usponi i silasci, sipar, snežne sekcije.


Ovogodišnji Durmitor Sky race održaće se u okviru nacionalnog parka Durmitor, koji predstavlja jedan od najposećenijih planinskih masiva u ovom regionu. Start trke planiran je za subotu, 16. jula 2022. godine, sa Žabljaka u 07:00 časova.


KO? Durmitor Sky race 2022

ŠTA? sky race; skyrunning

KAD? 16. jul 2022. 

GDE? Durmitor 


Programom Durmitor Sky race-a predviđeno je sky race trka dužine 37 km sa 3.100 m uspona i spusta. 


Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da start bude nedaleko od Crnog jezera, odakle se kreće stazom ka čuvenom Međedu. Prva deonica ima šume a onda se izlazi u gornji deo Durmitorskog masiva gde se ide na prevoj koji zaobilazi „Međede”, zatim sledi spuštanje ka Katunu Lokvice. Odatle sledi uspon na Minin bogaz (2.387 m n.v.) preko Sagorele Ploče. Na Zupce i Trojni prevoj (KT1 / 11km) učesnike čeka prva kontrola (samo kontrola, nema okrepe), pa na Zeleni vir paralelno sa Šarenim pasovima kroz Urdeni dȏ, do asflata gde će biti druga kontrola (KT2 Šarban / 16km) i prva okrepa.


Nakon okrepe, staza kreće uzbrdo ka Škrčkom ždrelu do na vrh moćnog Prutaša (KT3 / 20 km) gde će biti samo kontrola  (2.393 m n.v.). To je drugi vrh u sklopu trke. Staza dalje vodi okomito ka Škrčkom jezeru odakle sledi najjači uspon ovog masiva. Veliko Škrčko jezero – Planinica (2.330 m n.v.) treći i poslednji vrh u sklopu Durmitor SkyRace-a. Kroz Ališnicu staza ide ka Crepulj poljani i Zminjem jezeru (KT4 / 28km) gde će biti druga okrepa i kontrola. Nakon toga sledi odvajanje sa jake staze kod Mlinskog potoka levo, uzbrdo ka Bosači manje poznatim stazama. Odatle staza ide gustim šumama Rakitovih bara podno Malog Štuoca ka cilju u Nadgori!


Pravo učešća na Durmitor Sky race-u imaće svi zainteresovani, uredno prijavljeni i psiho-fizički sposobni za ovakav vid aktivnosti, uz plaćanje startnine.


Prijavljivanje zainteresovanih učesnika/ca za učešće na Durmitor Sky race-u obavljaće se do 16.06.2022. godine, putem online formulara.


Za najuspešnije takmičare/ke Durmitor Sky race-a predviđene su nagrade za prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.



Napomena:

-Staza nosi bodovanje za UTMB (najveću planinsku trku planete Zemlje), staza takođe ima i zvanični ISF skajraning sertifikat, kao i Prokletije, za Svetski kup u nebeskom trčanju. Trka dodatno nosi i 50% više bodova u 2022. godini u okviru lige.

-Vremenski limiti: KT-1 – Trojni prevoj, 11. km trke, 10:30 (3 sata i 30 min. od starta) samo kontrola; KT-2 – Šarban, 16. km trke, 12:00 (5 sati od starta) prva okrepa; KT-3 – Prutaš, 20. km trke, 14:00 (7 sati od starta) samo kontrola; KT-4 – Crepulj poljana, 28. km trke, 17:30 (10 sati i 30. od starta) druga okrepa; Finiš – Nadgora 37km, 19:00 (12 sati od starta).

-Profil, GPX i karta trke:  SkyRace Durmitor 2022 gpx

-Obavezna oprema: Astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Ukoliko nedostaje samo jedan deo opreme – diskvalifikacija.

-Preporučuje se GPS-uređaj i štapovi, ali njih ne možete ostaviti na punktovima! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke kao i na tehničkom sastanku 15. jula 2022. u petak u 21:00 č.

-Podizanje startnih paketa: Rejs-ofis (baza trke) je u Žabljaku (naknadno će biti objavljena tačna lokacija) u petak od 17 do 23 č.

-Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko uverenje, ne starije od godinu dana. 

-Prijave se otvaraju u januaru, a zatvaraju 16.6.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

-U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i aktivnu majicu, kotizacija je 3.600 dinara (30 evra) do 15.maja, nakon toga kotizacija je 4.800 din (40 eura).

-Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

-Dva mesta su za odustajanje gde može biti obezbeđen prevoz na cilj, KT2 i KT4.

-Pravo za žalbe je na mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

-Durmitor SkyRace nosi 50% više bodova u sezoni 2022. Trka ima i alternativnu stazu (opciju B) u slučaju lošeg vremena. Moguće je i prebacivanje trke na nedelju, ako organizator proceni da je bezbednije.

-Preporuka za smeštaj za sve trkače je da što pre bukiraju hotele, vikendice i eko-katune, pošto je trka u jeku sezone.

-Okrepe će biti bogate, baš zato što ih nema puno i možete koristiti vode koliko želite.


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 16.07.2022. do 16.07.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Savez extremnih sportova Srbije
Mesto: Durmitor (Crna Gora)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa: skyrunning.serbia@gmail.com
Web sajt: https://www.skyrunning-serbia.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...