x

Evropsko prvenstvo 2022

Evropsko prvenstvo 2022

2. Evropsko prvenstvo održaće se u periodu od 11. do 21. avgusta 2022. godine, u Minhenu, u organizaciji organizacionog odbora Evropskog prvenstva, u saradnji sa učestvujućim sportskim federacijama.


Evropsko prvenstvo predstavlja novi multi-sportski događaj koji se održava svake četiri godine, a koji se sastoji od postojećih seniorskih kontinentalnih prvenstava: Atletike (EA), Biciklizam (UEC), Gimnastika (UEG), Veslanje (FISA), Triatlon ETU)... koji su objedinjeni pod zajedničkim brendom.


Premijerno izdanje Evropskog prvenstva održano je u Berlinu i Glazgovu 2018. godine. Berlin i Glazgov su uspešno bili zajednički domaćini inauguracionog Evropskog prvenstva od 2. do 12. avgusta 2018. godine, okupljajući pojedinačna prvenstva sedam vodećih evropskih sportova u jedan koordinisani višesportski događaj. Vodeni sportovi, biciklizam, golf, gimnastika, veslanje i triatlon odvijali su se širom centralne Škotske, dok je Berlin bio domaćin atletskog programa.


Ovogodišnje Evropsko prvenstvo koje ujedinjava 9 postojećih Evropskih prvenstava u jedan događaj, održaće se u Minhenu (Nemačka), uz učešće oko 4700 sportista iz 50 zemalja.


KO? 2. Evropsko prvenstvo

ŠTA? multi-sportsko takmičenje

KAD? 11. - 21. avgust 2022. 

GDE? Minhen


Programom Evropskog prevenstva predviđena su takmičenja u devet olimpijskih sportova, i to: atletika, odbojka na pesku, kanu sprint, biciklizam, gimnastika, veslanje, sportsko penjanje, stoni tenis i triatlon.


Novost u ovogodišnjem izdanju Evropskog prvenstva su odbojka na pesku, kanu sprint, sportsko penjanje i stoni tenis. Za razliku od Evropskog prvenstva 2018., plivanje, skokovi u vodu, umetničko plivanje i plivanje na otvorenim vodama neće biti deo programa manifestacije, jer će se Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima 2022. održati u isto vreme, ali u Rimu (Italija).


Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da Olimpijski park (Olympiapark) bude centralno mesto predstojećeg spektakla sporta i kulture. Olimpijski park predstavlja jedno od najupečatljivijih i najpopularnijih mesta u Minhenu. Izgrađen je za Olimpijske igre 1972. godine, a park i danas nastavlja da impresionira svojom raznolikošću.


Prve medalje na Evropskom prvenstvu, biće dodeljene u sklopu atletskih takmičenja i to u maratonu 15. avgusta 2022. a sama maratonska staza ne može biti spektakularnija, budući da će voditi trkače kroz samo srce grada, pored najlepših znamenitosti Minhena.



Evropsko prvenstvo u Minhenu 2022. biće najveći sportski događaj u Nemačkoj od Letnjih Olimpijskih igara 1972. godine. Upravo ove 2022. godine, obeležava se 50. godišnjica Olimpijskih igara u Minhenu, tako da će Evropsko prvenstvo predstavljati odgovarajuću proslavu za grad Minhen i jedno od njegovih najznačajnijih obeležja.


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 11.08.2022. do 21.08.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Organizacioni komitet Evropskog prvenstva
Mesto: Minhen
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://www.europeanchampionships.com/
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...