x

Tornik SkyRace 2022

Tornik SkyRace 2022

Tornik SkyRace održaće se u subotu, 02. aprila 2022. godine, na Zlatiboru, u organizaciji Saveza extremnih sportova Srbije, u saradnji sa TO Zlatibor i hotelom Palisad.


Druga trka sezone pomera skajraning karavan u zapadnu Srbiju, na Zlatibor. Start ovogodišnja trke Tornik SkyRace, planiran je za subutu, 2. april 2022. godine, iz ski-centra Tornik u 08:00 časova. 


KO? Tornik SkyRace 2022

ŠTA? skyrunning, trka, trčanje

KAD? 02. april 2022

GDE? Tornik (Zlatibor)


Programom Tornik SkyRace predviđena je trka ukupne dužine 27 km, sa najnižom tačkom trke na 830 m n.v. a najvišom na 1.496 m n.v. Staza Tornik SkyRace-a vodi Vas najstrmijom ski-stazom (Bandera) do vrha žičare. Odakle dalje ide grebenom u pravcu istoka gde se na najnižem delu grebena isključuje desno ka selu Stublo gde će se nalaziti prva oprema i kontrola oko 7. km trke KT1 – Stublo. Sledi spust u donji deo ovog sela, starim makadamskim putevima gde pored brvnara, stoletnih borova i netaknutih delove ove planine. Nakon kratkog uspona i spusta dolazi se do čuvene Dobroseličke prerasti na 12. km. Tu će se nalaziti kontrola opreme. Nakon prolaza kroz ovaj kameni prirodni most trasa trke nastavlja uzbrdo i jedino na toj deonici ima asfalta (oko 800 m). Zatim sledi, spajanje trase sa makadamskim putem koji vodi na zapad. Oko 16. km nalaziće se nova okrepa i kontrola KT2 – Greben Stublo. Između ove dve tačke na par mesta postoje izvori. Nakon KT2 kreće ozbiljan uspon direkt na greben ka Ravnom Torniku, po kamenjaru. Tu će se nalaziti vanredna kontrola, zatim kreće spust ka Šainovcima i izlazak na prevoj ka Vodicama. Tu je KT3 - Prevoj na 21. km gde će biti i poslednja okrepa pre cilja. Trasa nastavlja uspon grebenom nazad na Ravni Tornik i idet opet ka najnižem delu grebena, ali sad drugim delom staze. Na istoj raskrsnici, gde je trasa išla za Stublo na jug, sad se ide desno na sever ka Marićima i veznim stazama kroz borove šume dolazi se do cilja u ski-centru.


Pravo učešća na Tornik SkyRace-u imaće svi zainteresovani, psiho-fizički spremni za ovakav vid aktivnosti, uz plaćanje kotizacije.


Prijavljivanje zainteresovanih učesnika/ca za učešće na Tornik SkyRace-u obavljaće se do 02.04.2022. godine, do 16h, putem online formulara.


Za najuspešnije takmičare/ke Tornik SkyRace-a predviđene su nagrade, i to nagrade za prva tri mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji.



Napomena:

-Staze će biti markirane trakicama, plus zastavicama. 

- Na trci če biti i tzv. „metle”, ljudi koji će ići poslednji i rasklanjati markacije.

-Biće više kontrola na stazi, kako niko od učesnika/ca ne bi kratio stazu.

-Početkom aprila je sve moguće, severne padine mogu imati snega, južne blato, a biće i dosta kamenjara. Vrlo šarenolika podloga, organizator će blagovremeno dati savete za patike i opremu.

-Vremenski limiti: KT 1 Stublo (7 km) 9:45; KT 2 Greben Stublo (16 km) 12:00; KT 3 Prevoj (21 km) 13:00; Finiš 14:45.

-Dakle, učesnici na cilju moraju biti za 6 sati i 45 minuta.

Obavezna oprema: astro-folija, jakna / šuškavac, mobilni, rukavice, kapa, čaša i pištaljka. Ukoliko nedostaje jedna stavka ide penal od 30 minuta, nedostatak dve stvari je automatska diskvalifikacija. 

-Obavezna oprema se može menjati, iz preporučene u obaveznu, sve će zavisiti od vremenskih uslova.

-Preporučujeni su štapovi i zvonce za medu. 

-Posebno preporuka je GPS sa ubačenom rutom trke!

-GPX zapis staze možete preuzeti ovde

-Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom. Uvek morate biti autonomni.

-Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl, a tehnički sastanak će se održati u hotelu Palisad u petak 1. aprila u 21 č.

-Podizanje startnih paketa je u rejs-ofisu u hotelu Palisad u petak 1. aprila od 15 do 22 č. 

-Paketi se moraju preuzimati lično kako biste potpisali izjavu odgovornosti, lekarski je potreban. Ne sme biti stariji od godinu dana. 

-Obavezna je upotreba maski u hotelu. -Prijave se zatvaraju 2.03.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). 

-U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu.

-Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. 

-Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. 

-Pravo za žalbe je putem e-maila – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

-Organizator ima diskreciono pravo da trku odloži za nedelju u slučaju loše vremenske prognoze ili da prekine trku ako proceni da su uslovi opasni za učesnike.

-Dodela nagrada: kod ciljne kapije u 15 č., odmah nakon završetka trke.

-Trka će biti bodovana u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2022.


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 02.04.2022. do 02.04.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Savez extremnih sportova Srbije
Mesto: Tornik (Zlatibor)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa: skyrunning.serbia@gmail.com
Web sajt: https://www.skyrunning-serbia.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...