x

Ostroški polumaraton 2022

Ostroški polumaraton 2022 Foto: AK Nikšić

5. Ostroški polumaraton održaće se u subotu, 02. aprila 2022. godine, u Nikšiću (Crna Gora), u organizaciji Atletskog kluba Nikšić.


Ideja Ostroškog polumaratona sazrevala je dugo i njen razvojni put može se pratiti godinama unazad. Na dan Svetog Vasilija Ostorškog Čudotvorca koji se slavi 12. maja, grupa maratonaca i ljubitelja trčanja iz Nikšića punih 25 godina je trčala od Sabornog hrama u Nikšiću do Manastira Ostrog, proslavljajući na svoj način praznik velikog Svetitelja. 


Pre pet godina organizovana je prva zvanična sportska manifestacija Ostroški polumaraton koja je, slava Bogu, već zaživela kao tradicija jednog od najtežih i najprivlačnijih međunarodnih atletskih takmičenja, služeći na ponos gradu Nikšiću i Crnoj Gori. 


Blagoslovom tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog gospodina Joanikija, a današnjeg Mitropolita Crnogorskog, ideja Ostroškog polumaratona konačno je osveštana, ozvaničena i uspešno organizovana kao međunarodna trka takmičarskog karaktera i kao rekreativno-turistička manifestacija.  


KO? 5. Ostroški polumaraton

ŠTA? polumaraton, trka, trčanje

KAD? 02. april 2022.

GDE? Nikšić (Crna Gora)


Ovogodišnji Ostroški polumaraton održaće se na sa startom ispred hrama Sveti Vasilije Ostroški u Nikšiću, u sa početkom u 09:55 časova. Promoter 5. Ostroškog polumaratona je Olivera Jevtić. 


Programom Ostroškog polumaratona predviđeno je da učesnici trče od hrama Svetog Vasilija Ostroškog u NIkšiću do Manastira Ostrog (21,1 km). Trkačka staza Ostroškog polumaratona predstavlja jednu od najtežih polumaratonskih staza.Trka kreće sa Trga Šaka Petrovića, u podnožju Petrove glavice na kojoj je podignut velelepni Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog, a ispred impozantne skulpture Bogorodice rad vajara Vjačeslava Klikova iz Rusije, koju je Sveti Vasilije volio i pohodio. Staza Ostroškog polumaratona prolazi kroz samo gradsko jezgro, simbolično opisujući put svetovasilijevske litije (12. maj), jedne od najvećih svetkovina u hrišćanskoj vaseljeni. Staza dalje vodi kroz naselje Kličevo, prelazi preko 18 spektakularno lijepih lukova Carevog mosta na rijeci Zeti, potom prevaljuje brdo Panduricu i kamenitu Poviju, da bi se završila ispred Donjeg manastira Ostrog.


Ova zahtevna staza mala je ikona ljudskog duhovnog uspona i samoprevazilaženja. U sportskom nadmetanju odnose pobedu oni koji ovladaju sobom i pobede sebe. Svi koji se u ovoj jedinstvenoj takmičarskoj i sportsko-rekreativnoj „trci za dušu“ domognu cilja – pobednici su.




Pravo učešća na Ostroškom polumaratonu imaće svi zainteresovani u nekoj od odgovarajućih starosnih kategorija, i uz plaćanje startnine.


Prijavljivanje zainteresovanih učesnik/ca za uešće na Ostroškom polumaratonu obavljaće se do 20.03.2022. godine, do 23:59h, putem online formulara.


Za najuspešnije takmičare/ke Ostroškog polumaratona predviđene su sledeće nagrade: Novčane nagrade za prvh pet takmičara/ki u kategoriji seniora i seniorki; Novčane nagrade za prva tri takmičara/ke i Crne Gore; Novčane nagrade za prva tri mesta u kategoriji vojske i policije; Novčane nagrade za prva tri takmičara/ke u kategoriji veterana i veteranki.


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 02.04.2022. do 02.04.2022.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: AK Nikšić
Mesto: Nikšić (Crna Gora)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa: akniksic@gmail.com
Web sajt: http://www.ostroskipolumaraton.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...