Svetsko prvenstvo u basketu 3x3 2019

6. Svetsko prvenstvo u basketu 3x3 (engl. FIBA 3x3 World Championship / FIBA 3x3 World Cup) održaće se u periodu od 18. do 23. juna 2019. godine, u Amsterdamu (Holandija), u organizaciji Košarkaškog saveza Holandije i Međunarodne košarkaše federacije - FIBA.


Basket 3x3 smatra se urbanim sportom broj 1 u svetu. Sve što Vam je potrebno je 6 igrača, 1 lopta, 1 obruč i ½ terena za košarku. Basket 3x3 pruža priliku svima da teren u kraju zamene Svetskom pozornicom. Basket 3 na 3 je jednostavan i dovoljno zanimljiv da privuče veliki broj poštovalac širom sveta. Toliko zanimljiv da je 2017. godine, dobio status olimpijskog sporta, a svoj debi na olimpijadi imaće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.


Svetsko prvenstvo u basketu 3x3 predstavlja glavno takmičenje muških i ženskih nacionalnih selekcija (reprezentacija) u basketu 3x3 u organizaciji FIBA. Za razliku od ostalih turnira (npr. FIBA 3x3 World Tour) na Svetskom prvenstvu u basketu 3x3 igrače koji nastupaju biraju nacionalne federacije i igrači reprezentuju svoju zemlju. Prvo Svetsko prvenstvo u basketu 3x3 (engl. FIBA 3x3 World Championship) održano je 2012. godine, u Atini (Grčka).


KO? 6. Svetsko prvenstvo u basketu 3x3

ŠTA? basket 3x3, svetsko prvenstvo

KAD? 18. - 23. jun 2019.

GDE? Amsterdam (Holandija)


Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u basketu 3x3 održaće se u Amsterdamu u Holandiji, uz učešće 20 muških i 20 ženskih ekipa (reprezentacija), u skladu sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije - FIBA.


Programom Svetskog prvenstva u basketu 3x3 predviđena su takmičenja u basketu 3x3 u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali i prateća takmičenja: takmičenje u šutiranju (engl. Shoot-Out Contest) za muškarce i žene, takmičenje u košarkaškim veštinama (engl. Skills Contest) za žene, i takmičenje u zakucavanju (engl.  Dunk Contest) za muškarce.


Takođe, programom manifestacije, kad je u pitanju takmičenje u basketu 3x3, predviđeno je učešće 20 muških i 20 ženskih ekipa (reprezentacija) koje će biti podeljene u 4 grupe sa po 5 ekipa. Po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se dalje u nokaut fazu takmičenja, gde će se igrati na ispadanje od četvrtfinala pa sve do finala.


Održan žreb grupne faze FIBA basket 3x3 Svetskog prvenstva 2019


Žrebom FIBA 3x3 Svetskog prvenstva 2019 određene su sledeće grupe:

-Muškarci-

 • Grupa A: Srbija, Holandija, SAD, Južna Koreja, Turska.

 • Grupa B: Rusija, Mongolija, Ukrajina, Estonija, Portoriko.

 • Grupa C: Slovenija, Kina, Litvanija, Katar, Francuska.

 • Grupa D: Japan, Letonija, Brazil, Poljska, Australija.


-Žene-

 • Grupa A: Kina, Holandija, Mađarska, Letonija, Turkmenistan.

 • Grupa B: Francuska, Japan, Andora, Švajcarska, Australija.

 • Grupa C: Mongolija, Rumunija, Iran, Češka Republika, Španija.

 • Grupa D: Rusija, Ukrajina, Indonezija, Italija, Novi Zeland.Zanimljivosti - Svetsko prvenstvo u basketu 3x3 2019:

 • Na samom Svetskom prvenstvu u basketu 3x3 postoje dva  turnira, jedan za muškarce, a drugi za žene.

 • Svaka ekipa (reprezentacija) na Svetskom prvenstvu u basketu 3x3 sačinjena je od 4 igrača (3 igrača na terenu + 1 na klupi).

 • Titulu sa prethodnog Svetskog prvenstva u basketu 3x3 u muškoj konkurenciji brani reprezentacija Srbije, dok u ženskoj konkurenciji titulu brani reprezentacija Italije.

 • Na dosadašnjim Svetskim prvenstvima u basketu 3x3 ukupno 14 reprezentacija je osvajalo medalje u muškoj konkurenciji.

 • Titule sa prethodnog Svetskog prvenstva u basketu 3x3 2018, kad su u pitanju individualna takmičenja brane: Dmytro Krivenko (Ukrajna) u takmičenju u zakucavanju, Alexandra Theodorean (Mađarska) u takmičenju u košarkaškim veštinama, Janine Pontejos (Filipini) u takmičenju u šutiranju.

 • Najuspešnije reprezentacije u istoriji Svetskih prvenstava u basketu 3x3, u muškoj i ženskoj konkurenciji su: Srbija sa 5 medalja (4 zlatne, 1 srebrna), SAD sa 4 medalje (2 zlatne, 1 srebrna, 1 bronzana), Francuska sa 5 medalja (1 zlatna, 2 srebrne, 2 bronzane), Rusija sa 4 medalje (1 zlatna, 2 srebrne, 1 bronzana).

 • Najuspešnije reprezentacije u istoriji Svetskih prvenstava u basketu 3x3, u muškoj konkurenciji su: Srbija sa 5 medalja  (4 zlatne, 1 srebrna), Katar sa 1 medaljom (1 zlatna); Holandija sa 2 medalje (2 srebrne), Francuska sa 2 medalje (1 srebrna, 1 bronzana)...

 • Najuspešnije reprezentacije u istoriji Svetskih prvenstava u basketu 3x3, u ženskoj konkurenciji su: SAD sa 3 medalje (2 zlatne, 1 bronzana), Rusija sa 3 medalje (1 zlatna, 2 srebrne), Italija sa 1 medaljom (1 zlatna)...

 • Osvajači medalja na SP u basketu 3x3 2019. automatski će se kvalifikovati na
  Olimpijske igre u Tokiju 2020Autor: Marko Skorić
Održavanje: od 18.06.2019. do 23.06.2019.

PODACI O ORGANIZATORU
Naziv Organizatora:
Košarkaški savez Holandije; Međunarodna košarkaška federacija - FIBA
Mesto:
Holandija (Amsterdam)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt:
http://www.fiba.basketball/3x3WC/2019

Facebook:
posetite stranicu
Twitter:
posetite stranicu

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI DOGAĐAJI...
+ FIA Formula 1 Svetsko prvenstvo 2019
+ FIBA 3x3 Svetski tur 2019
+ Svetsko prvenstvo u košarci 2019
+ Biciklistička trka Tur de Frans 2019
+ Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene 2019

POVEZANE VESTI...
+ Poznati svi učesnici FIBA 3x3 SP u b...
+ Održan žreb grupne faze FIBA basket...
+ 16 timova u borbi za 6 mesta na FIBA...
+ Poznato 34 od 40 učesnika SP u baske...

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...