Zimska Univerzijada 2019

29. Zimska Univerzijada održaće se u periodu od 02. do 12. marta 2019. godine, u Krasnoyarsk-u (Rusija), u organizaciji Olimpijskog komiteta Rusije i Međunarodne Univerzitetske sportske federacije (FISU).


Prvi univerzitetski sportski događaj ovog tipa održan je 1923. godine, u Parizu, pod nazivom “Svetske studentske igre”. Ovaj događaj održavan je do 1939. godine kada je prekinut zbog II Svetskog Rata. 1959. godine ovaj događaj ponovo je pokrenut od strane Međunarodne studentske in je i FISU ovaj put pod nazivom “Svetske univerzitetske igre” 1960. godine Chamonix (Francuska) bio je domaćin prve Zimske Univerijade.


Univerzijada koju takođe zovu i “Svetske univerzitetske igre” i “Svetske studentske igre” predstavlja međunarodno sportsko takmičenje studenata koje se održava podpatronatom Međunarodne univerzitetske sportske federacije (International University Sports Federation FISU). Sam naziv “Univerzijada” potiče od sklopa reči “univerzitet” i “olimpijada”. Postoji letnja i zimska Univerzijada koje se održavaju na svake dve godine. Pravo nastupa na Univerzijadi imaju studenti od 17 do 25 godina starosti koji još uvek studiraju, kao i diplomirani studenti koji su diplomu dobili u godini koja prethodi godini održavanja Univerzijade.


KO? 29. Zimska Univerzijada

ŠTA? multisportski događaj

KAD? 02. - 12. marta 2019.

GDE? Krasnoyarsk (Rusija)


Zimska Univerzijada predstavlja međunarodni sportski i kulturni festival koji se održava svake dve godine. Program Zimske Univerzijade obuhvata 6 obaveznih zimskih sportova (8 disciplina) i do 3 izborna sporta koje bira zemlja domaćin. Zimska Univerzijada, pored sportskih takmičenja, uključuje i obrazovne i kulturne aspekte, sa naglaskom na duhu prijateljstva i sportskog ponašanja.


Ovogodišnja Zimska Univerzijada održaće se Krasnoyarsk-u (Rusija) uz učešće oko 3000 sportista iz 50 zemalja, u skladu sa pravilima FISU.


Programom Zimske Univerzijade predviđeno je održavanj 76 takmičenja u 11 sportova. Predviđena su takmičenja u sledećim sportskim disciplinama: alpsko skijanje, bendi, biatlon, kros-kantri skijanje, karling, umetničko klizanje, klizanje, hokej na ledu, klizanje na kratkim stazama, ski orijentiring, snowboarding.Zanimljivosti:


  • Zimska Univerzijada 2019. biće treća univerzijada koja se održava u Rusiji, prva je održana u 1973. godine u Moskvi, druga 2013. godine u Kazanju, i treća 2014. godine u Sočiju.

  • Zvanična maskota 29. Zimske univerzijade je “U-Laika” sibirski pas rase Laika koji simboliše lojalnost, prijateljstvo, radosti večnu energiju.

  • Prodaja ulaznica za 29. Zimsku univerzijadu obavljaće se putem sajta http://ticket.krsk2019.ru/en/

  • Prethodna 28. Zimska univerzijada održana je u Almatiju (Kazahstan) 2017. godine.

  • Sledeća 30. Zimska univerzijada održaće se u Lucernu (Švajcarska 2021. godine.


Zvanična pesma 29. Zimske Univerzijade
Autor: Marko Skorić
Održavanje: od 02.03.2019. do 12.03.2019.

PODACI O ORGANIZATORU
Naziv Organizatora:
Olimpijski komitet Rusije; Međunarodna univerzitetska sportska federacija
Mesto:
Krasnoyarsk (Rusija)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt:
https://krsk2019.com/en/home

Facebook:
nije dostupno
Twitter:
nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI DOGAĐAJI...
+ Letnje Olimpijske igre 2020
+ Biciklistička trka Tur de Frans 2019
+ Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2019
+ Evropske igre 2019
+ Beogradski maraton 2019

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...