x

Zimske Olimpijske igre 2018

Zimske Olimpijske igre 2018

23. Zimske Olimpijske igre održaće se u periodu od 09. do 25. februara 2018. godine, u Pjongčang-u (Južna Koreja), u organizaciji Organizacionog komiteta PyeongChang i Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).


Zimske Olimpijske igre predstavljaju važan međunarodni sportski događaj koji se održava svake četiri godine. Prve Zimske Olimpijske igre održane su 1924. godine u gradu "Chamonix" u Francuskoj, a prve sportske discipline koje su bile zastupljene na takmičenju su: alpsko skijanje, kros-kantri skijanje, umetničko klizanje, hokej na ledu, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i brzo klizanje.

Ovogodišnje Zimske Olimpijske igre, na kojima se očekuje učešće oko 2500 takmičara/ki iz 90 zemalja, održaće se u novo izgrađenom Olimpijskom selu, u PyeongChang-u, u skladu sa pravilima Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

KO? 23. Zimske Olimpijske igre
ŠTA? zimski sportovi, skijanje, klizanje, hokej, ski skokovi,
KAD? od 09. do 25. februara 2018.
GDE? Pjongčang (Južna Koreja)

Programom Zimskih Olimpijskih igara predviđeno je održavanje 102 takmičenja u 15 zimskih sportskih disciplina (7 zimskih sportova), među kojima su:  alpsko skijanje, biatlon, bob, skijaško trčanje, karling, umetničko klizanje, skijanje slobodnim stilom, hokej na ledu,  "luge", nordijska kombinacija, brzo klizanje na kratkim stazama, “skeleton”, skijaški skokovi, snovbording, brzo klizanje.

Takođe, programom manifestacije, ceremonija svečanog otvaranja predviđena je za 09.02.2018. godine, dok je ceremomija svečanog zatvaranja predviđena za 25.02.2018. godine.

Zanimljivosti:
  • Pjongčang je izabran već u prvom krugu glasanja, a u konkurenciji su još bili Anesi (Francuska) i Minhen (Nemačka).
  • Ovo će biti druge Olimpijske igre, i prve Zimske Olimpijske igre koje se održavaju u Južnoj Koreji, budući da su Letnje Olimpijske igre održane 1988. godine u Seulu.
  • Pjongčang će biti treći Azijski grad domaćin Zimskih Olimpijskih igara, pored Sapporo-a (1972) i Nagano-a (1998)
  • Zvanične maskote 23. Zimskih Olimpijskih igara su “Soohorang” beli tigar i “Bandabi” Azijski crni medved.
  • Slogan XXIII ZOI “Novi horizonti” Pjongčang poručuje da je Južna Koreja spremna da postane centar zimskih sportova u regiji.
  • Logo XXIII ZOI u Pjongčangu inspirisan je korejskim alfabetom i sastoji se od početnih slova slogova reči Pjongčang. Logo je osmišljen u bojama olimpijskih krugova, a to su takođe i tradicionalne  korejske boje.
  • Prodaja ulazinica za 23. Zimske Olimpijske igre obavljaće se putem sajta https://tickets.pyeongchang2018.com/


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 09.02.2018. do 25.02.2018.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Organizacioni komitet
Mesto: PyeongChang (Južna Koreja)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://www.pyeongchang2018.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...