Priključi se zabavi suvremenog života - Sportiraj se

Autor fotografije: Dragan Skorić / Savremenisport.com

Ovo nije članak koji će teoretski objašnjavati zašto se baviti sportskim aktivnostima. Ovo je lak pristup koji vam može pomoći da sagledate i razumijete potrebe vašeg organizma.


Opće nam je poznato da sport donosi brojne benefite poput zabave, samopouzdanja, socijalni je agens, a i pospješuje vlastito zdravlje. Danas su sportske aktivnosti sve više promovisane  u društvenom životu što nam daje zdravo i aktivno životno okruženje.

Ali da počnemo ispočetka. Zašto dolazi do potrebe za fizičkom aktivnosti? Promjene u svakodnevnom životu su jedina konstanta koja proizvodi sve brži stil života. Samim time pritisak i stres svakodnevnice dovodi do disharmonije tijela i duha što može da uzrokuje brojna fizička oboljenja ili probleme. Kako bi vratio balans u svojoj nutrini, organizam treba ponajprije “odvodni ventil” za negativan utjecaj hormona koji su posljedica stresa.

Od antičkih vremena je poznata izreka “mens sana in corpore sano” ili ti “u zdravom tijelu, zdrav duh” koja je skladna drugom važnom utjecaju sporta (kako prvobitno na fizičke sposobnosti sa zdravljem) a odnosi se na psihički status čovjeka. Naše tijelo je reprezentativna mapa našeg djelovanja a sadržaj te mape je njen odraz. Znači, o toj mapi i njenom sadržaju trebamo voditi računa.


    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">

Ako volite i podržavate sport onda će svrštavanje u vašu agendu zasigurno učini život sretnijim a ispunjenost biti njen prvi značajan rezultat. U tom smislu nadalje se ne trebate  žaliti kako ste zauzeti i da ne možete izdvojiti sat vremena za vježbanje jer u tom slučaju izgovor nije odgovor. Ustvari, možete prošetati od kuće do posla ili voziti bicikl ako je riječ o većoj udaljenosti. Također, možete koristiti stepenice umjesto lifta u vašoj zgradi ili vježbati kod kuće uz video. Važno je napraviti prvi korak-odlučiti! Da li krenuti sa laganim joggingom ili  se učlaniti u obližnji fitness studio izbor je individualan a suština jednaka. Ukoliko se osvrnete oko sebe moći ćete primijetiti mnoštvo raznovrsnih opcija za aktivno bavljenje, od parkova preko centara do klubova. Sport je za nas sve, univerzalan obrazac.

Vaša prijateljica pohađa zumbu? Priključite joj se. Spojite ugodno sa korisnim i otiđite sa bratom na nedeljno planinarenje. Mnogo je razloga zašto, a hiljadu opcija za to.

Niste se još zaljubili u sport? Sport je stil života te zahtijeva disciplinu i istrajnost. Svaki čas je idealna prilika za svjež zrak i početak nove ere u vašem životu. Počnite sa zdravim navikama. Tri, četiri, sad!
Datum: 31.08.2015. Autor: Helena Hadžić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...