Serva i volej - davno prošlo vreme

Nakon sezone na šljaci, sve oči su uprte ka verovatno najzanimljivijem delu sezone kada se turniri igraju na travi. Sezonu malobrojnih  turnira na zelenom tepihu, prosute po Nemačkoj i Engleskoj, zatvoriće "legendarni" Vimbldon. Ljubitelji sporta i tenisa imaće prilike da uživaju u gracioznim i zanimljivim poenima! Uživaće u brzim i kratkim razmenama okončanim maestralnim volejima sa puno osećaja! Toliko mekano i elegantno odigranim da će svako pomisliti da je to najlakša stvar za uraditi na teniskom terenu!

Ovakav uvod bi možda i bio validan da se nalazimo u 2004. godini kada je odigrano poslednje Vimbldonsko finale u kojem su se učestalo mogli videti izlasci na mrežu. Federer i Rodik su te godine bukvalno "visili" na mreži, dok već sledeće godine u reprizi finala – nisu.

Šta se to kardinalno promenilo pa je magija nestala? Zašto ovom stilu igre možemo dodeliti epitet izumrelog? Postoje nekoliko razloga, a glavni faktori su: razvoj teniske opreme i tehnike igranja, "odmaganje  organizatora" i treneri.


RAZVOJ OPREME I TEHNIKE IGRANJA
Ako se vratimo u prošlost, igranje serve i voleja je bilo podrazumevano kao što je to danas igranje sa osnovne linije. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina vladali su  Dzimi Konors i Bjon Bjorg koji su mahom igru zasnivali sa osnovne linije. Zatim se pojavio Dzon Mekinro izlazivši aktivno na mrežu. Posedovao je sjajne štop voleje i plasiranje prvog voleja koristeći snagu protivnikovog udarca da preusmeri lopticu. Glavni problem mu je bio Ivan Lendl. Čeh je svojim jakim i preciznim udarcima bio dominantan u odnosu na Mekinroa, pa se rezultat izlaska napred doveo u pitanje. Nedugo potom, Boris Beker i Stefan Edberg su pokazali da se sa takvim stilom igre i dalje može do najviših dometa. 

U doba Dzimi Konorsa, Bjona Borga i Dzona Mekinroa igralo se sa drvenim, kasnije aluminijumskim reketima koji nisu mogli da proizvedu dovoljno snage kako bi se izdominiralo iz forhenda i ostalih udaraca. Da bi ste bili uspešni, morali ste da stvarate poen traživši najbolje uglove. Najbolji uglovi su se dobijali izlaskom na mrežu pa otud tolika popularnost ovog stila u to doba. Prvom promenom tehnologije reketa i prelaskom sa drvenog  i aluminijumskog na grafitne, Ivan Lendel pravi prve probleme ostalima, igrajući tenis sa osnovne linije. Novi reketi su bili veći, pogodni za jake udarce sa osnovne linije, jak servis i forhend. Od tog trenutka se više nije slepo verovalo servis - volej igri pa neki teniseri počinju da formiraju taktike igranja sa osnovne linije bez izlaženja napred ako za to nema veće potrebe. 

Iz godine u godinu tehnologija reketa se sve više razvijala. Glava reketa je dobila nove dimenzije, težina  je postala raznolika dok su žice kvalitetom otisle na viši nivo. Svaki od navedenih segmenata donosi nešto novo samoj igri i planiranju taktike tenisera. Teniseri danas mogu napraviti direktne poene udarajući sa skoro svih pozicija na terenu sa neverovatnom preciznošću pa je igračima sigurnije da ostanu na osnovnoj liniji i čekaju svoju šansu. 


    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">


Osim što ih vidimo na mreži kada se pozdravljaju po završetku meča, teniseri danas isključivo odlaze napred kada su sigurni da imaju pokriven ugao. Tačnije, kada dovoljno dobro otvore teren i izbace svog protivnika dovoljno daleko od linija igrališta. Takođe, protivnikova skraćena lopta može naterati igrača da krene ka mreži.
 
Uz razvoj reketa, razvile su se i loptice koje su danas mnogo brže za svaku vrstu podloge. 

Na kraju je bitno pomenuti da je tehnika enormno promenila svoj izgled u odnosu na doba kada su igrali Konors i njegove mlađe kolege. Danas su svi udarci dovedeni do tehničkog savršenstva, pa ni razoran servis vise nema prevagu kao što je imao nekada. Nekada je Pit Sampras nakon servisa svoj prvi volej plasirao iz zone osnovne linije, da bi u nastavku poena završio igru drugim volejem. Danas nakon neverovatno brzog riterna igrači su primorani da odigravaju prvi volej mnogo ispred servis linije, a to najčešće biva kobno po servera.

"ODMAGANJE ORGANIZATORA"
Asocijacija teniskih profesionalaca, na prvi pogled glavna organizacija vezana za sva teniska pitanja, ipak nije toliko bitan faktor u odlučivanju brzine podloge na turnirima. Oni su propisali norme o podlogama, a organizator turnira donosi odluku o brzini iste.

Uzimajući u obzir da najbolji svetski teniseri zasnivaju svoju igru sa osnovne linije, svi organizatori turnira se trude da podloge budu što sporije. Koliko je stvar uzela maha osetilo se i na Vimbldonu gde je promenjena trava i dodata veća količina zemlje. Ti potezi su doprineli drastičnoj promeni odskoka loptice, a automatski i promeni stila igre. Loptice odskaču do nivoa lakta, a ne do nivoa kolena kao nekada, pa to omogućava teniserima da smireno kreiraju poene sa osnovne linije bez žurbe.

Koliko su male šanse da će se nešto u ovom smislu promeniti možemo gledati i kroz oči sponzora. Njima sigurno odgovara da se mečevi igraju satima, kako bi se njihove reklame sto duže nalazile na malim ekranima. Gledajući novac kao glavni cilj, organizatori i sponzori teško da će se odlučiti na promenu stava vezanog za brzinu podloge. Teniserima koji "kampuju" na osnovnoj liniji, ovo sigurno neće teško podneti.


TRENERI
Tehnologija reketa, igračka tehnika, sponzori, organizatori nisu jedini faktori zašto je ova teniska umetnost ugašena. Veliku ulogu u svemu imaju i treneri mališana koji tek počinju sa treniranjem.

Treneri i učitelji tenisa su pod velikim pritiskom od strane roditelja i samih sebe da za što kraće vreme naprave velike rezultate, pa im je najlakša solucija da decu odmah uče igri sa osnovne linije. To je način na koji danas radi većina trenera. Glavni problem jeste u tome, da ono što naučite od "malih nogu" to vam ostaje za sva vremena. Želja za slavom i novcem u velikom broju slučajeva je obuzela roditelje i trenere pa se ne iskorišćavaju puni potencijali dece, već je bitno da se pobeđuje, mahom, jednoličnom igrom. 

Ovim putem apelujemo na sve trenere, da bez obzira što voleji ne donose bitan rezultat u ranom periodu, učite vaše učenike da se snalaze na mreži jer samo tako će postati kompletni teniseri.

Ljubitelji tenisa koji su nekada uživali u tenisu Samprasa, Raftera, Henmana, Mekinroa, Edberga, Bekera, Stiha danas mogu da uživaju u servis-volej igri od strane Rodzera Federera, Radeka Štepaneka, Felisijana Lopeza, Nikolasa Maua, Redzevej Rama, Žila Milera, Dastina Brauna, Sergi Stakhovskog, Ive Karlovića, Samjuela Grota i mladog francuskog tenisera, Pjera Herbera.

Uz nabrojane poslednje Mohikance, uvek možete uživati u igri parova gde je pregršt voleja zagarantovano. Za one koji nemaju vremena da prate teniske mečeve, tu su video zapisi na internetu. Podsetnici na neka zlatna vremena svetskog tenisa.

Datum: 27.06.2015. Autor: Nenad Milić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...