x

Remi fudbalera Srbije protiv Kameruna nakon preokreta

Remi fudbalera Srbije protiv Kameruna nakon preokreta Foto: FSS

U drugom kolu grupne faze Prvenstva sveta u Kataru, fudbalska reprezentacija Srbije igrala je nerešeno – 3:3 (1:2) sa Kamerunom. U meču koji je obilovao preokretima i iznenađenjima, postignuto je šest golova, a u poslednjem trećem kolu, Orlove očekuje meč sa Švajcarskom.


Svoju ćud fudbal je najbolje pokazao u prvom poluvremenu, kada smo do prvog gola gledali jedan tim, bolji, kreativniji, opasniji, a radovao se u tom 29. minutu – Kamerun. Orlovi su do tada već mogli da imaju plus dva ili tri gola, ali stativa, posle sjajne role Aleksandra Mitrovića, i nedostatak sreće, uticali su da nam ova igra priredi onu mračniju stranu. Praktično bez šuta na gol Vanje Milinković – Savića, posle kornera koji su dobili sticajem (ne)srećnih okolnosti, Kamerun je došao u vođstvo.


Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022


Nije taj gol poremetio Tadića i drugove, naprotiv. Zadržali su fokus, pokazali da su svi elementi u ovoj igri na njihovoj strani. Znanje, moć, kreativnost, taktička i tehnička spremnost. Utisak je bio da je samo pitanje trenutka kada će Epasi po lotu u mrežu. I usledio je nokaut. U nadoknadi prvog dela igre. Prvo je Pavlović posle sjajno izvedenog prekida Tadića, fenomenalno reagovao i glavom doneo pravdu. Samo dva minuta kasnije, Sergej Milinković – Savić je fantastično gađao i pogodio donji desni ugao gola Kameruna i doneo veliku radost našim navijačima. Čekali smo i dočekali pravdu.


Nastavak je doneo ponovo mnogo uzbuđenja. Igrao se 53. minut kada smo videli jednu od lepših akcija na Mundijalu u kojoj su učestvovali Aleksandar Mitrović, Kostić, Tadić, Živković, a onda kao na malom fudbalu, akciju je završio Mitrogol. I kada se činilo da imao bodove u džepu, usledio je pad koncentracije i Kamerun je brzo anulirao minus od dva gola. Oba puta na ivici ofsajda, ali VAR je pokazao da je sve bilo regularno. Do kraja meča bilo je prilika na obe strane, ali rezultat je ostao nepromenjen.


STRELCI: 1:0 Kasteleto 29, 1:1 Pavlović 45+1, 1:2 S.Milinković – Savić 45+3, 1:3 A. Mitrović 53, 2:3 Abubakar 63, 3:3 Čupo – Moting 66. Stadion: Al Džanub. Sudija: M.A.Hasan (UAE)


KAMERUN: Epasi, Fai, Kasteleto, Nkolu, Tolo, Hongla (55. Abubakar), Engisa (81. Oum Kve), Kunde (67. Ondoua), Mbemo (81. Nkudu), Čupo-Moting, Toko Ekambi (67. Basogo). Selektor Song.


SRBIJA: V. Milinković – Savić, Milenković, Veljković (78. Babić), Pavlović (56. S.Mitrović), Živković (78. Radonjić), Maksimović, Lukić, Kostić (90+2. Đuričić), Tadić, A. Mitrović, S. Milinković – Savić (78. Grujić). Selektor Dragan Stojković



Selektor Dragan Stojković odgovarao je na pitanja predstavnika medija posle meča sa Kamerunom…


„Tačno je da smo u fazi potpune kontrole utakmice, napravili dve kardinalne greške u odbrani. Na ovom nivou, ali i u fudbalu, opasno je izlaziti visoko kad imate vođstvo, a protivnik ima opasne kontre. I tu je problem zašto nismo pobedili. Zašto se to desilo? Analiziraćemno, možda je pad koncenracije, videćemo. Vlahović i Jović? Imali smo dve prinudne izmene i to je dosta pooremetilo neke naše ideje, možda da ubacimo nekog napadača, Luku Jovića. Nismo bili pametni, odigrali smo dobru utakmicu, postigli tri gola, stvorili dosta šansi, ali nismo bili pametni da pobedimo. Drugi gol Kameruna? Videli smo podignutu zastavicu, ali presudila je VAR tehnologija. Mene brine pozicija naših igrača u tom trenutku. Rečeno mi je da nije bio ofsajd. Žalimo za greškama, ali stanje u svlačionici je mirno. Odigrali smo dobru utakmicu, stvorili smo veliki broj prilika, postigli tri gola, ali igrači ne treba da gube glavu. Svi osećamo frustraciju, imali smo utakmicu u svojim rukama, ali našim glupostima vratili smo Kamerun da izbegne poraz. Pripreme za Švajcarsku? Prvo da pogledamo utakmicu Brazil – Švajcarska. Olako smo izgubili dva boda. Mi Srbi izgleda volimo teži put da bismo došli do cilja. Generalno meč je bio spektakularan, dobar za gledanje, ali to je fudbal i ja ga tako shvatam. Bili smo bolji od Kameruna, ali pokazali su i oni da se nisu predali kada su gubili 3:1. Sada treba da vidimo kakvo je zdravstveno stanje igrača, na koga možemo da računamo za sledeći meč. Koncentracija mora biti na više nivou, bolja komunikacija, ovakve greške ne sme više da se ponavljaju. Protiv Švajcarske ćemo biti ofanzivni i pokušaćemo da pobedimo. Pavlović? Tražio je izmenu, osetio je bol u primicaču, nadam se da će biti dobro za meč dsa Švajcarskom. Očekivao sam da ćemo pobediti, završeno je nerešeno, respektujem Kamerun jer je pokazao mentalnu snagu da se vrati. Znali smo i za te duge lopte, dobro smo kontrolisali igru, ali dve greške su odlučile da ne pobedimo. Mislim na drugi i treći gol Kameruna. Nismo uspeli da pametno završimo utakmicu i to je to. Ali veoma sam zadovoljan da su moji igrači pokazali jedno potpuno novo lice u odnosu na prvu utakmicu. Videli smo mnogo lepih akcija, dobrih prilika, golova. Karakter i mentalitet koji smo pokazali kada je Kamerun poveo, uspeli smo da se vratimo i preokrenemo rezultat. Morali smo pametnije da privedemo utakmicu, čak i da postignemo još neki gol“. (Izvor: FSS)


Datum: 28.11.2022. Autor: FSS

PROČITAJTE JOŠ...