" />
x

Dragoslav Petrović 25. na Svetskoj juniorskoj rang listi

Dragoslav Petrović 25. na Svetskoj juniorskoj rang listi

Dragoslav Petrović krupnim koracima korača ka neslućenim visinama svetskog badminton. Naš najbolji junior briljantnim rezultatima u aktuelnoj sezoni, u kojoj je između ostalog osvojio i dve bronze na turnirima svetskog kupa u Mirni i Orlovi, počeo je meteorski uspon na svetskoj rang listi gde je trenutno na 25. mestu što je najbolji plasman nekog našeg juniora u istoriji ovog sporta kod nas.

Petrović je lani već dokazao da pripada grupi najtalentovanijih badmintonaca u svetu uzrasta do 19 godina, što je bio jasan znak da u novu godinu uđe sa još višim ciljevima, od kojih je svakako najznačajniji plasman i učešće na Olimpijskim igrama mladih u Kini sredinom avgusta. Put do ovog takmičenja je trnovit pogotovo ako se zna da da je na startnoj liniji za "vize" preko 1.000 takmičara. Ipak, Petrovićev trenutni plasman na svetskoj rang listi daje ogromnu nadu da će se naći među odabranima za ovo, ubedljivo najveće, svetsko takmičenje za badminton podmladak u 2014.

Zahvaljujući svesrdnoj pomoći Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije, koji ga je svrstao u svoj Razvojni program, Petrović će po specijalnom programu Badminton saveza Srbije učestvovati na mnogim turnirima koji će biti svojevrsne kvalifikacije za Nanđing. Prvi u nizu turnira svetskog kupa jeste 4th Multi Alarm Hungarian Junior 2014 koji počinje u četvrtak, 6. februara 2014, u mađarskom Pečuju i koji okuplja preko 150 takmičara iz 15-tak zemalja. Petrović, koji je postavljen za petog nosioca, bio je slobodan u prvom kolu dok će u četvrtak u drugom, za plasman u šesnaestinu finala, igrati protiv Slovaka Milana Dratve. Naš reprezentativac će nastupiti i u dublu sa svojim starim partnerom i prijateljem Hrvatom Franom Galjerom. Njih dvojica su bili slobodni u prvom kolu dok će se za plasman među 16 najboljih parova u petak boriti protiv pobednika duela Penalver/Suarez (Španija) - Nemet/Pojtel (Mađarska).

"Dragoslav Petrović ima svetski potencijal. Godinama gradimo sistem kako bismo najperspektivnijm igračima obezbeđivali što je moguće bolje uslove za realizaciju profesionalnog trenažnog procesa i kontinuiranog sportskog razvoja takmičara. Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije pružaju punu podršku realizaciji kompleksnog osnovnog programa rada Badminton saveza Srbije i sprovođenju posebnih razvojnih programa čiji je aktivni učesnik upravo naš najbolji junior. Kada se objedine izuzetno naporan rad takmičara i stručnog osoblja i 'jak vetar u leđa' države, rezultat se meri u svetskim okvirima", kazao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.

Nakon turnira u Mađarskoj, u koju je otputovao sa glavnim trenerom badminton reprezentacija Srbije Milanom Barbirom, Petrovića očekuju nastupi na turnirima Yonex Dutch Junior International u Holandiji, German Junior 2014 u Nemačkoj, IV Italian Junior International 2014 u Italiji, Svetsko juniorsko prvenstvo u Maleziji, na koje je već izborio učešće i Israel Junior International. Nakon paklenog rasporeda podvućiće se crta i na osnovu svetske rang liste odrediće se 32 učesnika Olimpijskih igara mladih. Ukoliko nastavi u ovom ritmu nema sumnje da će se i ime Dragoslava Petrovića naći na spisku putnika za Nanđing.


Datum: 07.02.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...