x

Srpska šestorka u svetskoj eliti u Kairu

Srpska šestorka u svetskoj eliti u Kairu Foto: SSS

Srpska streljačka reprezentacija danas kreće put Kaira na Kup predsednika ISSF, takmičenje koje je od prošle godine svojevrsna zamena za nekadašnje finale Svetskog kupa.


Na turniru, koji počinje u sredu, će učestvovati po 12 najboljih na godišnjim rang listama Svetske streljačke federacije u 12 pojedinačnih olimpijskih disciplina.


Na Kup predsednika se plasiralo čak šestoro srpskih strelaca, što je još jedna potvrda uspešne sezone. Našu zemlju će u Kairu predstavljati Damir Mikec, Zorana Arunović (oboje vazdušni pištolj), Teodora Vukojević, Lazar Kovačević, Milutin Stefanović (svi vazdušna puška) i Milenko Sebić (MK puška trostav).


Olimpijski vicešampion Damir Mikec je sezonu završio na prvom mestu rang liste za vazdušni pištolj. 


Zorana Arunović, osvajač bronze na SP,  je drugoplasirana na listi najboljih takmičarki vazdušnim pištoljem. 


Među deset najboljih su i Teodora Vukojević, evropska prvakinja vazdušnom puškom (sedmo mesto) i Lazar Kovačević (deseto mesto vazdušna puška). Milenko Sebić je na 11.mestu liste za malokalibarsku pušku trostav. Milutin Stefanović je na 13.poziciji vazdušnom puškom ali on je naknadno dobio pozivnicu, posle odustajanja jednog od takmičara bolje plasiranih od njega.


-Plasman šestoro naših strelaca među 12 najboljih je već uspeh sam po sebi, ali, kao i obično, ambicije našeg reprezentacije su uvek visoke. Nadamo se i verujemo da će se naši predstavnici boriti i za medalje – prokomentarisao je Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.


U stručnom štabu Srbije u Kairu biće Stevan Pletikosić, Jelena Arunović i Goran Mikec.


Inače, Kup predsednika je treće veliko takmičenje u Kairu ove godine, posle prvog ovogodišnjeg Svetskog kupa, održanog u februaru, i Svetskog prvenstva, koje je u glavnom gradu Egipta završeno krajem oktobra. Na oba turnira srpski strelci su imali dosta uspeha.


Specijalna pravila


Kao i prošle godine, na Kupu Predsednika će se gađati po specijalnim pravilima, ovaj put samo u disciplinama vazdušnim oružjem i u gađanju glinenih golubova (u kojima nemamo predstavnike).


Posle kvalifikacija vazdušnim oružjem (60 dijabola), osam najboljih prolaze u borbu za medalje, koja je podeljena u čak tri dela.


U prvoj fazi finala učesnici će biti podeljeni u dve grupe. U prvoj grupi će se takmičiti prvoplasirani, trećeplasirani, petoplasirani i sedmoplasirani iz kvalifikacija. Ostai su u drugoj grupi.


Svaki učesnik prve faze finala gađa po 20 hitaca, a prvoplasirani i drugoplasirani iz grupe prolaze dalje. 


U drugoj fazi, biće održana dva polufinalna duela – prvoplasirani iz A protiv drugoplasiranog iz B grupe i pobednik B protiv drugog iz A grupe. Posle svake serije strelac sa boljim hicem dobija dva poena, ukoliko su izjednačeni svakome ide po poen. Pobeđuje takmičar koji prvi skupi 16 poena i prolazi u meč za zlato.


Format meča za zlato je isti kao i u polufinalu, pobeđuje strelac koji prvi skupi 16 poena. Neće biti mečeva za treće mesto. U svakoj disciplini će biti podeljene po dve bronze poraženim polufinalistima. 


Podsećanja radi, u poslednjih godinu dana bilo je dosta diskusija o pravilima, promena i usklađivanja. Pre nekoliko meseci usvojena je konačna verzija formata finala, koji će se primenjivati na Olimpijskim igrama 2024. Sistem finala po kojima će se gađati u Kairu i u zvaničnim pravilima su potpuno drugačiji. Samo su mečevi za zlato identični.


Zanimljivost i novost je da će takmičenja vazdušnim oružjem trajati čak tri dana. Prvog dana, u sredu na programu su kvalifikacije u sve četiri discipline. U četvrtak će biti održano takmičenje po grupama prve faze finala, a u petak polufinalni i mečevi za zlato.


Kvalifikacije u trostavu su zakazane za četvrtak, a finale će biti održano dva dana kasnije. 


Datum: 28.11.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...