x

Sjajan završetak 2022: Zlato za Tomića i Vitmanovu, bronza za Sudimac

Sjajan završetak 2022: Zlato za Tomića i Vitmanovu,  bronza za Sudimac Foto: BSS

Na poslednjem seniorskom međunarodnom turniru ove kalendarske godine, Mihajlo Tomić i Anđela Vitman osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji mešovitih parova, dok je Marija Sudimac izborila bronzu u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji. Osvajanjem najsjajnijeg odličja na Yonex Slovenia Future Series najbolji srpski miks dubl zaokružio je jednu fantastičnu godinu u kojoj su konstantnim napretkom u igri uspeli da zauzmu 64. poziciju na seniorskoj listi Svetske badminton federacije.


Put do zlata u Sloveniji, Tomić i Vitmanova su započeli iz glavnog žreba gde su u drugom kolu savladali Norvežane Džaspera Kopena i Alidu Čen (2:1), nakon čega je usledio četvrtfinalni meč protiv švedskog para Bodier/Muler koji je nadmoćniji srpski dubl rešio rezultatom 21:13, 21:14. Nakon osvojenog prvog seta u uzbudljivom polufinalnom meču protiv Filipa Birekra i Serene Au Jong iz Austrije, propuštena je prilika da se meč reši u dva seta, što nije sprečilo Vitmanovu i Tomića da u odlučujućem setu podignu nivo igre i prokrče sebi put u finale rezultatom 21-13, 20-22, 21-17. Spektakularno finale protiv slovenskog para Mihe Ivančića i Petre Polac potvrdio je da najmlađi miks dubl na svetskoj seniorskoj listi krupnim koracima korača ka samom vrhu evropskog i svetskog badmintona. Odličnom i stabilnom igrom, Anđela Vitman i Mihajlo Tomić rešili su finalni meč rezultatom 2:0 i zasluženo se popeli na najviše pobedničko postolje. 


Sjajne nastupe na Yonex Slovenia Future Series prikazala je i najbolja srpska seniorka Marija Sudimac koja je osvojila bronzanu medalju u konkurenciji žena pojedinačno. Na samom startu takmičenja Sudimac se susrela sa Francuskinjom Alisijom Huinh koju je nadigrala i obezbedila prolazak u narednu fazu takmičenja (21:13, 20:22, 21:17). Meč protiv suparnice iz Norveške Novi Vieland u osmini finala rešila je Sudimčeva u dva seta, a istim tempom nastavila je i u četvrtini finala gde je borbenom igrom savladala Finkinju Nelu Najkvist 22:20, 26:24. Niz jakih protivnica nastavio se i u polufinalu takmičenja, no iskusna Hina Aheki iz Japana je tesnim rezultatom zaustavila srpsku igračicu, čime je Marija takmičenje završila na trećem mestu.


“Vrlo lep kraj sezone sa dve medalje. Otišli smo na turnir u Sloveniju sa velikom ekipom i sjajnom atmosferom i uspeli da to sve prenesemo i na teren osvajanjem medalja. Čestitke svima, a posebno Mariji, Anđeli i Mihajlu koji su dokazali svoj internacionalni nivo. Sada sledi kratka pauza i rekuperacija, pa onda jake zimske pripreme u kojima ćemo se pripremiti za sve izazove u 2023. godini. Nadam se da će nam to doneti nove uspehe i dalje pomeranje rezultatatskih i organizacionih granica”, izjavio je glavni trener reprezentacije Milan Barbir, čovek koji je zaslužan za sjajan napredak u igri srpskih igrača.


Reprezentaciju Srbije na Yonex Slovenia Future Series predstavljali su i Sara Lončar, Sanja Perić, Dragoslav Petrović i Djordje Stepanović. Dragoslav Petrović započeo je takmičenje u drugom kolu kvalifikacija pobedom nad Marselom Cobodom iz Mađarske (21-14, 21-15), a sa sjajnom igrom nastavio je i u narednom meču protiv finskog igrača Nila Najkvista koga je savladao rezultatom  21-14, 21-8. Blagi pad u igri iskoristio je Francuz Pol Turnefer te je sprečio Petrovićev prelazak u narednu fazu takmičenja. Lončar, Perićeva i Stepanović prikazali su dobru igru, ali to nije bilo dovoljno da se na samom startu turnira savladaju protivnici čime je takmičenje za perspektivne srpske igrače završeno. 


Učešće reprezentacije Srbije na turniru u Sloveniji podržalo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje neophodne finansijske podrške.


Datum: 28.11.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...