U Granadi će se podeliti 64 olimpijske vize za streljaštvo

Međunarodna federacija sportskog streljaštva (ISSF) čije je sedište u Minhenu saopštila je kako će se osvajati olimpijske vize za Rio 2016. Na Šampionatima sveta 2014. i 2015, Svetskim kupovima u 2015. i kontinentalnim prvenstvima u 2015. podeliće se ukupno 357 olimpijskih viza (214 za muškarce i 143 za žene).

Devet viza (pet za muškarce i četiri za žene) automatski dobija zemlja domaćin (Brazil) dok će tripartitna komisija imati na raspolaganju još 24 vize da ih raspodeli po principu unverzalnosti. Ukupno će u Riju gađati 390 strelaca u 15 disciplina. Maksimalan broj strelaca koji može da kvalifikuje jedan nacionalni olimpijski komitet je 30 (18 muškaraca i 12 žena). U svakoj disciplini mogu da gađaju samo po dva strelca iz jedne zemlje.

Ciklus počinje na Svetskom šampionatu u Granadi u Španiji (sve discipline, klasično streljaštvo i glineni golubovi) od 6. do 20. septembra 2014. Tu će se podeliti za muškarce i žene ukupno 64 vize.  Muškarci će se boriti za po pet viza MK puškom - trostav i 60 metaka ležeći, za šest viza vazdušnom puškom, četiri vize MK pištoljem na 50 metara, šest viza vazdušnim pištoljem i dve vize MK pištoljem - brza paljba. Dame će se boriti za pet viza MK puškom trostav, šest viza vazdušnom puškom, šest viza vazdušnim pištoljem i pet viza MK pištoljem 30 plus 30 metaka.  U gađanju glinenih golubova podeliće se za muškarce  po tri vize u trapu i skitu i dve u dubl trapu, a za žene  po dve u trapu i skitu.

Na Šampionatu sveta u gađanju glinenih golubova 2015. u Lonatu podeliće se po dve  vize u svakoj disciplini za muškarce i žene, ukupno deset (šest za muškarce i četiri za žene)..

Za vize će se u 2015. strelci boriti i na četiri Svetska kupa u klasičnom streljaštvu - Minhenu, Čangvonu u Koreji, Fort Beningu u SAD i Gabali  u Azerbejdžanu. Na svakom od njih podeliće se po 24 vize za Rio (strelci koji su već ispunili normu ne računaju se u plasmanu i zemlja koja je ispunila bonus od dva strelca po disciplini više ne konkuriše) - muškarci: MK puška trostav - dve, MK puška 60 ležeći - dve, vazdušna puška - tri, vazdušni pištolj - tri, MK pištolj - dve i MK pištolj brza paljba - dve, žene: MK puška trostav - dve, vazdušna puška - dve, MK pištolj - dve, vazdušni pištolj - tri.

U 2015. na prvim Olimpijskim igrama Evrope u Bakuu podeliće se 15 viza - po jedna u svakoj muškoj i ženskoj disciplini. Na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj 2015. raspodeliće se 12 viza - po tri vazdušnom puškom i pištoljem za muškarce i žene.

U gađanju glinenih golubova na četiri Svetska kupa u 2015. podeliće se po dve vize u disciplini, ukupno deset  (šest za muškarce i četiri za žene).

Strelci sa drugih kontinenata boriće sa za olimpijske vize  u 2014. i 2015. na Šampionatu Azije (podelićče se 35 viza), Šampionatu Afrike (15),  Centralno američkom prvenstvu (11) i Panameričkim igrama (20).Datum: 12.02.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...