x

Pedalom do mentalnog zdravlja

Pedalom do mentalnog zdravlja Foto: Ulice za bicikliste

Udruženje građana ”Ulice za bicikliste” u saradnji sa ”Pokretom za mentalno zdravlje” i ”Građanskim inicijativama” organizovalo je oktobarsku „Kritičnu masu Beograd“, kao i svake poslednje subote u mesecu. Tokom vožnje biciklisti su prošli pored Ministarstva zdravlja i drugih relevantnih institucija, sa porukom da je mentalno zdravlje podjednako važno kao i fizičko za blagostanje svakog pojedinca, kao i da je potrebno da donosioci odluka posvete mnogo više pažnje ovog temi. Vožnja je završena u parku Manjež, gde su učesnici imali prilike da porazgovaraju sa stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja i da dobiju informacije gde i kome mogu da se obrate ukoliko im je potrebna pomoć.

Svaka treća osoba u Srbiji može se smatrati psihološki ugroženom, kažu najnovija istraživanja (PIN, 2022), a kod svakog šestog stanovnika Srbije (15,2%) prisutne su smetnje koje zaslužuju pažnju psihijatra u tom trenutku (Cov2Soul, 2021). Sve češće nam se javljaju depresivne i anksiozne reakcije na različite životne situacije koje proizilaze iz današnjeg stila života i svakodnevnog stresa. 

S druge strane, anketa koju je sproveo Cycleplan je pokazala da je oko 75% ljudi osetilo poboljšanje svog mentalnog zdravlja od kada su počeli da voze bicikl. I baš zato što se ređe priča o prednostima koje vožnja bicikla ima po naše mentalno, u odnosu na fizičko zdravlje, odlučili smo da skrenemo pažnju javnosti, ali i institucija i stručnjaka koliko je bicikl jeftin, lako dostupan i vrlo efekisan način da sami učinimo nešto za sebe i svoje zdravlje.


Kako bicikl utiče na naše mentalno zdravlje?

- Utiče na bolje raspoloženje! 

- Smanjuje verovatnoću pojave anksioznosti i depresije! 

- Smanjuje stres! 

- Utiče na samopouzdanje, na bolje pamćenje i san, socijalizaciju, a zbog bicikla ćete takođe provesti više vremena napolju. 


Oktobarska 132. Kritična masa jedan je od događaja u okviru Drugog Beogradskog Festivala mentalnog zdravlja. Ovaj događaj organizuje se u cilju podizanja svesti javnosti na temu mentalnog zdravlja, kao i značaja vožnje bicikla u prevenciji i lakšem izlaženju na kraj sa brojnim problemima našeg mentalnog zdravlja.

Datum: 29.10.2022. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...