Održan seminar o pravilnoj ishrani za strelce


Streljački savez Srbije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije organizovao je seminar o ishrani u toku priprema reprezentacije na novom strelištu u Smederevu za Šampionat Evrope u Moskvi od 26. februara do 6. marta. Predavač je bio dr Miloš Banković iz Centra za hrono ishranu dr Gifing, a prisustvovao je i koordinator programa Olimpijskog komiteta Srbije Ivan Ristić.

U veoma interesantnom izlaganju dr Banković je istakao da je pravilna ishrana - put do uspeha. Posle predavanja bilo je mnogo pitanja, na neka je dr Banković odmah odgovorio, na druga će odgovoriti mejlom. Dogovoreno je da svaki strelac pošalje pitanja, a dr Banković će ponuditi rešenja koja, između ostalog uključuju i pravljenje jelovnika.

Sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović je zamolio dr Bankovića da uputi strelce kako i čime da se hrane u toku takmičenja koje u streljaštvu traje i po pet časova: prvo osnovni deo (kvalifikacije) potom višečasovna pauza a zatim jednočasovno finale koje traži maksimalnu psihološku i fizičku pripremljnost. Posebno je naglašena specifičnost streljačkih takmičenja da često počinju dosta rano (oko 9 časova) tako da je potrebno voditi računa kada i šta jesti za doručak, za koji je dr Banković rekao da je najvažniji obrok u danu.

- Kao takmičar, imao sam svoj metod ishrane, ali sam sumnjao da je nije baš kako treba. Nova saznanja koja sam u međuvremenu stekao, ukazuju da sam grešio - rekao je Srećko Pejović.- Za strelce je važna ishrana koja ne podiže nivo adrenalina, jer moraju da smireni izađu na vatrenu liniju, da nemaju problema sa stomakom, ali i da dok čekaju finale unesu dodatnu energiju koja će im i te kako trebati. Zbog toga su ovakvi seminari veoma korisni, mladi strelci će biti usmereni na pravilan način ishrane, oni stariji će možda dobiti dragocene savete i ideje da nešto promene na bolje.

Dr Banković je savetovao lakši doručak na dva sata pre takmičenje (musli i jogurt, sedvič od belog hleba sa puterom od kikirikija...) a dok se čeka finale banana i "bonžita" kao i neki od sportskih napitaka. U toku takmičenja preporučio je korišćenje samo vode. Za užine između obroka sugerisao je pre podne orašaste plodove, suvo voće, a za popodnevnu sveže voće  i što više - banana koje su najbitnija u ishrani sportista.

Streljačka reprezentacija Srbije je završila pripreme okružena pažnjom i ljubaznošću streljačkih radnika družine Smederevo na čijem strelištu su trenirali. Prva grupa strelaca (juniorski timovi) putuje u Moskvu 26. februara, a druga 2. marta.

Sastavi reprezentacija su:
Puška
Seniori: Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović (obojica "Čika Mata") i Milenko Sebić ("Akademija Maksimović").
Seniorke: Ivana Maksimović, Dragana Todorović ("Akademija Maksimović") i Andrea Arsović (Partizan).
Juniori: Jovan Stevanović, Miloš Ivanović (obojica "Čika Mata") i Andrija Milovanović (Niš).
Juniorke: Tiha Todorović ("Lukanjac", Pirot), Milica Babić (Novi Sad), Nina Radulović (Zvezdara), Sanja Vukašinović (Jedinstvo, Sara Pazova).

Pištolj
Seniori: Andrija Zlatić ("Aleksa Dejović", Užice), Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac).
Seniorke: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (obe Crvena zvezda), Bobana Veličiković (Bor 030).
Juniorke: Ana Alenitijev (Smederevo), Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće), Jovana Dragačevac ("Aleksa Dejović").

U stručnom štabu su uz Srećka Pejovića i treneri Dragan Donević, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić i Marijana Novković.

Pre Prvenstva Evrope u Moskvi će se održati i kvalifikacije za druge letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu u Kini od 16. do 28 avgusta. Prvo će se  28. februara od 9,00 takmičiti juniorke pištoljem (Aleksić i Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Milovanović, Jovanović, Ivanović). Drugog dana kvalifikacija, 1. marta gađaće juniorke puškom (Babić, Radulović i Vukašinović). Nećemo imati predstavnike vazdušnim pištoljem za juniore. Po šest strelaca u svakoj disciplini dobiće vize za Nanking, stim što jedna zemlja može da kvalifikuje samo jednog takmičara i jednu takmičarku.

Borbe za evropske titule počinju 2. marta. Od 9 časova gađaće juniorke pištoljem (Alentijev, Aleksić i Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Milovanović, Jovanović, Ivanović). Juniorke  će gađati puškom 3. marta od časova (Todorović, Babić i Radulović).

Seniorska takmičenja počinju 4. marta. Na vatrenu liniju će seniorke pištoljem (Šekarić, Veličković, Arunović) i seniori puškom (Stefanović, Pletikosić, Sebić).

Poslednjeg dana Šampionata Evrope 5. marta gađaće seniorke puškom (Maksimović, Todorović i Arsović) i seniori pištoljem (Mikec, Grgić i Zlatić).

Prošle godine na EŠ u Odenzeu u Danskoj, srpski strelci su osvojili dve ekipne medalje: ženska reprezentacija pištoljem u sastavu Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković okitila se zlatom, muška selekcija ovim oružjem u kojoj su gađali Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić  postala je vicešapion Evrope.

Datum: 17.02.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...