Razvoj školskog sporta preduslov za zdravu naciju

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obišao je danas nekoliko osnovnih škola u pirotskom okrugu u kojima je predstavio program "Sport u škole". Udovičić je istakao da bez ulaganja u razvoj školskog sporta ne možemo imati zdravu naciju i objasnio da, pored problema sa sportskom infrastrukturom i manjka sportskih rekvizita, najveći problem predstavlja nedostatak svesti da sport mora biti sastavni deo života.

"Bez ulaganja u školski sport nema ni zdrave nacije. Moramo podjednako da vodimo brigu o ulaganju u sportsku infrastrukturu i razvoj školskog sporta na teritoriji cele Srbije. Ministarstvo će u narednom periodu proširiti projekat Sport u škole i uključiti u njega više škola, kako bismo, s jedne strane, povećali broj osnovaca koji se bave sportom, a sa druge strane, zaposlili profesore sa biroa", kazao je Udovičić.

Kroz projekat "Sport u škole" se osnovcima od prvog do četvrtog razreda širom Srbije omogućavaju besplatni treninzi. Trenutno je programom obuhvaćeno je 3400 dece u 48 gradova širom zemlje, a planira se da se u 2014. godini u ovaj program uključi još osnovnih škola.

Projekat "Sport u škole" je, pre svega, namenjen deci iz socijalno ugroženih porodica, deci koja ne treniraju, imaju loše držanje ili deformitete. U saradnji sa Republičkim zavodom za sport na početku i na kraju godine se radi testiranje polaznika kako bi se pratio napredak dece.

Svim školama koje se uključe u projekat obezbeđuje se komplet najsavremenijih sportskih rekvizita za rad, a profesori fizičkog vaspitanja koji sprovode projekat "Sport u škole" su ili povučeni sa biroa za nezaposlene ili dolaze iz redova onih koji nemaju pun fond časova.

Istraživanja pokazuju da se samo polovina učenika osnovnih škola bavi sportom tri puta nedeljno, što proizvodi negativne posledice po zdravlje nacije - deca su gojazna, imaju ravne tabane, krivu kičmu i druge probleme. Osnovni razlozi za izostanak rekreacije su nedostatak finansijskih sredstava, nepostojanje navike ili uslova za vežbanje.

Ovi podaci jasno su ukazali na potrebu da se učenicima ponudi interesantan i motivišući program fizičkog vežbanja, u periodu kada imaju slobodnog vremena, besplatno, u blizini stanovanja, što projekat "Sport u škole" i pruža.

Projekat je započet je u decembru 2012, sporvodi ga Savez za školski sport, a finansira Ministarstvo omladine i sporta. U projektu učestvuje i Ministarstvo prosvete.

 Datum: 20.02.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...